Саудитската династия търси млад наследник

Ройтерс

Саудитският крал Абдула. Снимка: официален сайт

Две кончини в кралското семейство и две промени в правителството само за една година изправят управляващата династия в Саудитска Арабия пред трудно решение – да се обърне към ново поколение след 60-годишно управление на синовете на основателя на близкоизточното кралство.

Наследяването на престола след крал Абдула – петия от синовете на Ибн Сауд, който управлява и който на 89-годишна възраст се възстановява от тежка операция – е чувствителна тема за стотиците принцове от династията Ал Сауд; но тя ще определи пътя на най-големия износител на петрол в света и основен арабски съюзник на САЩ, това как ще се справя с вътрешните промени и с вълненията в региона.

„В следващите десет години ще има огромни промени, що се отнася до кралското семейство“, каза Халед ал Маена, който е главен редактор на местния англоезичен вестник „Сауди газет“. „Ще се намеси едно по-младо поколение“.

Абдула, който не се е появявал на публично събитие след продължилата 11 часа операция на гърба, направена му по-миналата събота, водеше политика на предпазливи икономически и социални реформи, целящи да приспособят свръхконсервативното ислямско кралство към изискванията на една съвременна икономика и младото население. Лекарите казаха, че операцията му в Рияд е минала успешно.

Прекият наследник е престолонаследникът принц Салман, роден през 1936 г. – друг от синовете на основателя на кралството крал Абдул Азиз, известен още като Ибн Сауд, починал през 1953 г. Но освен Салман няма яснота кой ще влезе във властта.

Миналия октомври изглеждаше, че освен крал Абдула има много негови полубратя, които са потенциални наследници на властта в консервативната ислямска държава, основана от баща им през 1932 г. след десетилетия на племенни борби.

Но 13 месеца по-късно смъртта на принцовете Салман и Найеф, които един след друг бяха посочени за престолонаследници, както и оттеглянето на принцовете Ахмед и Мукрин от висши постове, не остави никакви очевидни наследници след Салман, който беше провъзгласен за престолонаследник след смъртта на Найеф през юни.

Спори се дали е възможно принц Ахмед да бъде главният претендент, но някои саудитски анализатори и чужди дипломати сега смятат, че след смъртта на Абдула следващ престолонаследник ще стане внук на Ибн Сауд. „Смятам, че няма друга алтернатива освен следващият престолонаследник да е внук на крал Абдул Азиз“, каза саудитският политолог Халид ад Дахил.

КОНСЕНСУС

В система, изградена на възгледа, че консенсусът гарантира стабилност, и която цени високо старшинството и компетентността, огромният клан Ал Сауд ще трябва да намери баланса между многото разклонения на фамилията.

Според анализатори Ал Сауд добре умеят да направляват процеса на наследяване. Според бивш западен посланик те ще са особено внимателни сега, във времената на демократичен кипеж, свалил от власт републиканските арабски автократи и поставил под натиск някои съседни монарси. „Можете да се обзаложите, че на фона на Арабската пролет те ще искат да вземат решение, което всички да приемат и да подкрепят“, каза дипломатът, пожелал анонимност.

Но поколенческият скок може да предизвика проблеми, защото внуците на Ибн Сауд – които са стотици – може да се опасяват, че ако те или братята им бъдат прескочени в полза на братовчедите, линията за наследяване на престола ще мине към друго коляно на разрастващото се родословно дърво, изключвайки завинаги тях и потомството им.

„Много е трудно да се направи скок към следващото поколение“, каза Мадауи ар Рашид, живеещ в Лондон критик на Ал Сауд и автор на книгата „История на Саудитска Арабия“. „Но ако има достатъчно правителствени постове, които да се раздадат, всички ще са доволни“, допълни Рашид.

Династията все пак може да реши да отложи смяната на поколенията, издигайки за официален наследник принц Ахмед, който се оттегли внезапно през ноември като министър на вътрешните работи след по-малко от пет месеца на поста. „Това не изключва принц Ахмед от сметките“, каза саудитски анализатор, пожелал анонимност. „Той все още е вариант за престолонаследник, когато Салман стане крал“.

Другият от синовете на Ибн Сауд, принц Мукрин, през юли загуби поста си на шеф на разузнаването и изглежда се ползва с по-малко благоразположение в сравнение с други синове на Ибн Сауд, родени от няколкото му жени и наложници.

За разлика от типичната европейска монархия властта в Саудитска Арабия не се предава от баща на първороден син. Племенните традиции на кралството повеляват новият крал и висшите членове на династията да изберат наследник, когото те смятат за най-способен да управлява. Практиката на полигамия означава, че изборът от синове може да е богат.

Въпреки трудностите, в публичното пространство едва ли ще се чуе нещо. Всяко несъгласие сред принцовете заради наследяването ще си остане вътре в семейството, каза коментаторът Джамал Хашоги. Може да има спорове, но зад закрити врата: „После ще има „Да живее кралят!“ и „Да живее престолонаследникът!“.

ВНУЦИТЕ

През 2006 г. крал Абдула създаде семейна „комисия по предаността“, която осигурява представителство на различните колена на потомците на Ибн Сауд и трябва да одобри или отхвърли избора на новия крал за наследник – ако е необходимо и избирайки свой кандидат.

Комисията ще започне работа едва след смъртта на Абдула, но анализатори казаха, че това до голяма степен е формално изискване и процесът на търсене на консенсус при определяне на престолонаследника вече е започнал.

Дори и Ал Сауд да изберат да преминат към ново поколение при първа възможност, няма гаранция, че ако наследник на Салман стане някой от племенниците му, той ще е много по-млад.

Губернаторът на Мека принц Халед ал Файсал – един от основните кандидати сред принцовете от следващото поколение и смятан за сравнително либерален – е роден през 1941 г., което го прави по-възрастен от чичовците му принц Ахмед и принц Мукрин.

Внукът, заемащ най-висок пост, е принц Мохамед бин Найеф, който замени Ахмед като вътрешен министър този месец. Постът не само дава контрол над огромния репресивен апарат на кралството, но и формална власт над губернаторите на провинции – всички те също са принцове.

Принц Мохамед беше шеф на сигурността в Саудитска Арабия, преди да стане министър и си спечели похвалите на чужди дипломати и крал Абдула, защото през последните години смаза местното крило на Ал Каида. Той е смятан от местните анализатори за умел политик.

На 59-годишна възраст той горе-долу е от поколението на братовчедите му принц Мохамед бин Фахд, губернатор на Източната провинция, и командващия Саудитската национална гвардия принц Митеб бин Абдула – и двамата смятани за възможни бъдещи крале.

Други известни внуци са заместник-министърът на отбраната принц Халед бин Султан и министърът на туризма принц Султан бин Салман – син на престолонаследника и първият арабски космонавт.

Докато управляващата династия се готви да навлезе в неизвестното през следващите години, 28-милионното население на Саудитска Арабия ще следи внимателно здравословното състояние на управляващите, както и всякакви други промени в отговорностите на многото наследници на Ибн Сауд.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.