Извънземният живот може да изглежда изненадващо

Съзвездието „Орион“. Снимка: НАСА

Експерти предупредиха, че извънземният живот може всъщност да е толкова странен, че да не може да бъде разпознат на пръв поглед. Учени посъветваха НАСА да тъси непознатото, а не да се предоверява на очакванията си.

Според експертите настоящият подход на НАСА “следвай водата” работи само, ако се приеме, че извънземният животът е базиран както земния на вода, въглерод и ДНК. Но по този начин могат да бъдат изпуснати много “екзотични” възможности.

“Целта на целия този доклад е да спомогне търсенето на живот на други планети да става с отворено въображение. В момента ние можем да изпуснем някоя форма на живот, защото тъсим нещо прекалено очевидно и познато,” казва Джон Барос, професор по океанография във Вашингтонския унивеситет и председател на научния комитет съставил доклада.

Въпросният екип от биохимици, физици, генетици и други експерти споменава всички възможни начини, по които животът може да се зароди и да съществува.

Скорошното откритие на екстремофилите – организми, които живят при огромни жеги, студове или тъмнина и използват вещества, досега смятани за несъвместими с живота, промени много от идеите за това къде и как животът може да оцелява.

Като биохимик Барос казва, че лабораторни експерименти показват, че водата не е задължително условие за съществуването на живот. Възможно е жив организъм да използва метан, етан, амоняк или дори други още по-странни вещества, за да съществува.

“Дори дискутирахме дали да споменем най-странните теории – има толкова много различни концепции. Има огромен брой теории за това какво е животът и какво могат да представляват живите системи,” обяснява Барос.

За момента НАСА и други екипи търсят усилено извънземен живот. Телескопи денонощно изследват далечни планети, тъсейки белези, че там има вода. Роботи на Марс тъсят следи от вода – настоящи или минали.

”Ние обаче искаме да излезем от шаблона и поне да се опитаме да структурираме някои други възможности за наличие на живот – освен тези базирани на наличието на вода и въглерод,” казва Барос.

Всички земни форми на живот използват ДНК или рибонуклеинова киселина, за да закодират основната информация за репликацията си, но може би друг същества използват различни методи, споменава докладът.

Комитетът от учени също предлага на НАСА да потърси отново живот на някой от обещаващите места в нашата звездна система – като например луните на Сатурн и дори врящата Венера.

“За всеки биохимик Титан ( един от спътниците на Сатурни) е изключително интересен, защото е въглеродна луна. Почти сигурно на повърхността си има езера от течен метан или течен етан. Може там да стават химични реакции, които да благоприятстват за развитието на комплекси биохимични вещества,” обяснява Барос.

“Несъмнено откриването на нова форма на живот ще е най-великото откритие някога правено,” смята Барос.

Според него обаче, ако подминем подобно откритие, или по-лошо- ако го унищожим, защото не ни е изглеждало като форма на живот, това ще е еднакво толкова велика трагедия.

(по Ройтерс)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.