Класова омраза в Беларус

Путин и Лукашенко. Снимка: официален сайт

Социалистическа Белорусия – днес Беларус, винаги е недолюбвала богатите. В тази страна предприемачът и до ден-днешен е „спекулант“, който „печели на хорския гръб“, а всеки висш чиновник с мерцедес „точи от хазната“. Беларусите гледат да не афишират високи доходи: за всяка кола над 15 хил. долара трябва да се отчетеш пред данъчните, а и за всеки апартамент.

Плаща ли някой търговец малки официални заплати на своите служители, данъчните неизбежно го привикват на разпит, та да обясни пред компетентния орган защо не може да им плаща повече. Ако не успее да убеди чиновниците, бизнесменът ще бъде глобен. Така стоят нещата в Беларус вече от години. Хората са свикнали и го смятат за нещо нормално.

Заради икономическата криза обаче в Беларус съвсем взеха да притискат богатите. Всеки притежател на нова скъпа кола автоматично става „враг на народа“.

Когато собственик на „Порше Кайен“ случайно блъсна в Минск третокласничка край входа на учебното заведение, популярен опозиционен вестник излезе със заглавие „Етично ли е да караш „Порше Кайен“?“

И журналистите, и очевидците на страшния случай, потресъл цял Минск, вече не щат и да знаят, че водачът, пристигнал за родителска среща в същото училище, не направи опит да избяга – изскочи от колата, крещя, плака, опита се веднага да извика „Бърза помощ“ и милицията. Беларуският народ отказа да види у него каквито и да било човешки качества.

Нарушителят бе злостно заклеймяван по всички форуми в Байнет (беларуския сектор от интернет – б. р.) и във всички вестници – както и стотици други водачи, чиито деца учат там, той бе влязъл с колата в училищния двор „на забранено“. Един заяви, че лично той си кара колата в училищния двор „с повишено внимание“, нищо че нарушава правилата.

Друг каза, че нещастникът живее наблизо и по принцип би могъл да дойде пеша на родителската среща. Трети настоя поршето незабавно да му се отнеме, а той самият за наказание да бъде блъснат с джип. В страната, чийто среден гражданин взема като заплата 200-300 долара, да караш „Кайен“ е почти престъпление. Не чакай да те разберат.

Като хора без морал притежателите на скъпи вносни коли са тормозени с еднакъв плам и от държавните вестници, и от милицията, и от обществото. Учителите в Беларус по-често се карат на онези деца, които идват на училище с айфони. И ги обсъждат с повече строгост на родителски срещи. А в беларуските училища не можеш да си платиш за зрелостно „по поръчка“.

Дори катаджиите презират водачите на престижни коли. Не вземат рушвет нито от шофьорите на лади „девятки“, нито от собствениците на поршета. Първите обаче се разминават с минимални глоби, а вторите ги одрусват с възможния максимум.

След инцидента със загиналата третокласничка в Минск беларуските вестници се изпъстриха със заглавия като „Няма нормален човек, който да кара кола за над 20 хил. долара“. Това мнение впрочем е типично за Беларус. Из форумите в беларуския нет някои разсъждават съвсем сериозно, че просто няма начин водач на жигули да причини ПТП по невнимание.

Масовата истерия стигна дотам, че популярен сайт на опозицията публикува новина за блъснат пешеходец в Брест под заглавие „Нагъл непукист с лексъс помете ученичка на зебра“. Банална история всъщност: 20-годишен местен жител блъсна при ляв завой шестокласничка от близко училище, пресичала по пешеходната пътека.
Момичето получи черепно-мозъчна травма и затворено счупване на лявото рамо. Милицията рапортува, че младежът вече е бил глобяван веднъж-дваж за превишена скорост. По форумите тутакси настояха при нарушения на правилника луксозните коли да се отнемат.

Ако си „различен“ в Беларус, обричаш се на вечна самота и ще общуваш само със себеподобни. Бедните деца не си играят тук с богатите – защото тъкмо бедните не искат. Който не вярва, да влезе в беларуски хипермаркет и да си натовари количката със скъпи вкусотии – студено пушени колбаси, вносен алкохол, хайвер и рибни деликатеси.

Опитът сочи, че поне веднъж на две-три посещения такива хора са нагрубявани от персонала. Щом можеш да си позволиш подобни покупки в Беларус, значи си или „крадец“, или „корупционер“, или „син на някой голям шеф“.

Затова може би в Беларус почти не се продават стоки от категория екстра и лукс, а малкото магазини, където продават джинси от 500 долара, обикновено са празни. Да се отбият най-много десетина души на ден.

Няма как да не припомним тук и жалбите на 25-годишна специалистка по маркетинг от фирма в Минск, оплакала се в интернет, че й е трудно да живее под наем със заплата от 500 долара. Половината отивала за наема, а с останалото нито да седнеш в сладкарница, нито да си направиш маникюр.

Момичето обаче не срещна никакво съчувствие – само хиляди коментари от рода на „Аз вземам 300 долара и ми стигат“ или „В затвора да ви фърлят, проститутки такива“. В Беларус става просто неприлично да си признаеш пред някого, че печелиш над 300 долара месечно. Да си беден в тази страна вече не е нещо срамно. Срамно е да си богат.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.