Дубай започва пак мега проекти след финансовия крах

Асошиейтед прес

Поглед от най-високата сграда
Поглед от Бурж Дубай (Бурж Халифа) – най-високата сграда в света – 828 м. Открита беше на 4 януари 2010 г., проектирана от американския архитект Ейдриън Смит. Снимка: Паги, Пискдаус, сайт за природна фотография

Дубай преоткрива старите си навици. Това означава неумолими рекламни и строителни планове, преливащи от суперлативи. Пример от този род: предложение за дубликат на Тадж Махал, четири пъти по-голям от оригиналния. И лидерите отново пращят от самоувереност, която изглежда цели да заличи спомените за унизителния финансов крах само преди три години.

„Ние не предвиждаме бъдещето“, заяви дубайският владетел шейх Мохамад бен Рашид Ал Мактум в неделя при представянето на планове за нов „дезертополис“ (пустинен град – бел. пр.), който ще носи името му. „Ние го градим“.

Всичко това звучи много познато. Същата амбиция със свръхзаряд промени облика на Дубай, започвайки през 90-те години на миналия век, и остави впечатляващо наследство, включващо най-високия небостъргач в света, обсипан с вили остров във формата на палма, молове с водещи търговски марки и туристически и бизнес мрежи, които предизвикват завист в Близкия изток..

Това обаче бе и едно от нещата, докарали емирството до ръба. Световната финансова криза удари Дубай особено силно след години на все по-несигурни схеми за финансиране на строителството, при които свързани с държавата предприемачи често използваха пари, събрани за един незавършен проект, за да започнат друг. След като кредитът секна, силно задлъжнялото дубайско правителство трябваше рязко да се ограничи, само за да покрива сметките си.

През 2009 година то взе от богатото на петрол съседно емирство Абу Даби спасителна помощ от 10 милиарда долара, която да му осигури глътка въздух, за да започне да разпродава активи и да преговаря с кредиторите за други милиарди дължими пари.

Сега, с ново поколение необикновено големи проекти на чертожната маса, някои се питат дали предкризисното кредо „по-голямо по-добре“ все още звучи разумно в един по-предпазлив свят.

Голямата рецесия удари онези високорискови инвеститори, които някога щяха да прахосат пари в проект, представляващ все още само пясъчен участък и пустинни храсти. Дубай обаче все още залага силно на дългосрочния апетит към такива обособени мега пейзажи, които бяха сред основните жертви на финансовия срив.

Новата вълна проекти също бележи важна промяна за Дубай – преминаване от жилищно ориентирано застрояване към повече развлечения и туризъм, особено като се има предвид рязкото увеличаване на посетителите от Китай. Проектът за град „Мохамад бен Рашид“ – по името на владетеля на Дубай – включва търговски комплекс, който ще изпревари най-големия в света, Dubai Mall, не след дълго.

Ник Маклийн, управляващ директор на консултантската компания в сферата на недвижимите имоти CB Richard Ellis Middle East, твърди, че инвестиционният климат се възстановява. Дубайската икономика нарасна със сериозните 4,1 % за първите шест месеца на 2012 година спрямо същия период на миналата година, обявиха официални представители в понеделник. Маклийн и други обаче все още много внимателно следят граничните райони като пустинните покрайнини, където са планирани много от гигантските проекти.

„Казваме на предприемачите, че времето не е подходящо да строят спекулативно, тъй като наблюдаваме много ограничено търсене“, каза той в интервю този месец за изданието „Big Project Middle East“, което проследява водещи строителни инициативи в региона.

Обърнете внимание на маркетинговия тласък за предложения сателитен град: 100 хотела, тематичен парк в сътрудничество с Universal Studios, зелена площ с размер някъде между лондонския Хайд парк и нюйоркския Сентръл парк, и майката на всички молове. На съименника му обаче не му липсва увереност. „Сегашните съоръжения в Дубай трябва да бъдат увеличени в съответствие с амбициите на града“, заяви емирът шейх Мохамад.

Друг планиран проект – буквално малко над хоризонта – засилва още повече увлечението на Дубай към алтернативни реалности като ски курорт на закрито или архипелаг, оформен като световните континенти.

Щедро наименованият Falconcity of Wonders (Град на чудесата Фалкон – бел. пр.) бе най-напред представен по време на дубайския оживен растеж преди пет години, но впоследствие падна жертва на финансовата криза. Сега той отново е на дневен ред с етническо-тематични райони, които включват копия на Айфеловата кула, пирамидите в Гиза и наклонената кула в Пиза.

Досега единствената значима обида, дошла отвън, е за предложената версия на Тадж Махал – Тадж Арабия – четири пъти по-голяма от оригинала в Агра, южно от Делхи. „Несъмнено е неправилно и абсурдно“, заяви пред индийски медии Сатиш Чандра Гупта, бивш депутат от Агра.

Предприемачите обаче прогнозират, че ще бъде привлекателен за сватбени двойки от голямата индийска общност в Дубай и за туризма от долната част на континента.

Надминаването на Индия не свършва тук. Тематичен парк Боливуд е част от комплекс от пет парка на стойност 2,7 милиарда долара, обявен в понеделник от офиса на дубайския държавен глава. Той освен това изглежда е големият отговор на шейх Мохамад на финансовото потъване, което осуети планове за няколко тематични парка, оставяйки повече от една цветна врата към нищото в пустинята.

„Хюбрис (дързост – бел. пр.)“, коментира Кристофър Дейвидсън, експерт по въпроси от Залива в британския университет Дърам, говорейки за масираната кампания от нови мега проекти.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.