Разправа чрез съд срещу опозицията в Русия

Гари Каспаров излиза от разпит при спецслужбите в Москва. Снимка: Газета.ру

Властите в Русия предприемат нови стъпки с цел да отслабят опозицията, пишат руските вестници в петък, цитирани от Би Би Си. Според „Независимая газета“ следствието готви обвинение за „публични призиви към сваляне на конституционния строй“.

В рамките на това разследване Федералната служба за сигурност държа три часа на разпит Рихард Соболев, включен и в делото за размириците на Блатния площад в Москва по време на масовия опозиционен протест през май. Освен това новото дело има пряка връзка и с „грузинското“ – за масови безредици, уж подготвяни от дейци на опозицията в Русия, пише всекидневникът.

Това е логично, смята Дмитрий Аграновски, адвокат на обвиняемите по делото за Блатния площад. Новото наказателно дело според него би могло успешно да се използва срещу лидера на Левия фронт Сергей Удалцов, обвинен в подготовка на безредици, и срещу други руски опозиционери.

Правозащитникът Валерий Боршчов вижда в събитията сходство с положението в Съветския съюз: „Добре помня как всяко недоволство от системата лесно бе инкриминирано като „антисъветска дейност“.

В демократичните страни апелите за честни избори (мотото на масовите протести в Русия, започнали във връзка с вота за Държавна дума през декември м. г.) не са повод даден човек да бъде хвърлен в затвора, а да се разследват изборните нарушения, казва Боршчов. Новото наказателно дело отваря според него възможности да бъде преследван като криминален престъпник всеки руски гражданин. „Питаш някого на улицата: ти за честни избори ли си? Ако да, бегом към следствения изолатор“, възмущава се той.

Вниманието на руските медии е приковано към всекидневните новини за развитието на кампанията срещу корупцията във висшите ешелони на властта. Междувременно обаче самата власт съвсем не забравя за друга, в много отношения по-сурова и по-реална кампания – за съдебно преследване на опозицията, пише „Ведомости“ в редакционен коментар.

Вестникът посочва и пресни примери: руски магистрати признаха за екстремистки видеоклипове на пънк групата „Пуси райът“, в съда бе пратено наказателно дело срещу Сергей Магнитски, юриста на „Хермитидж Кепитъл“, починал в ареста като подследствен през 2009 г., в уралския град Екатеринбург пък бе образувано наказателно дело за измама на изборите за Координационен съвет на опозицията.

На пръв поглед между сериите от дела срещу чиновници и срещу опозиционери има прилика – властта иска да демонстрира, че ефективно изкоренява и кражбите от хазната, и другомислието. Всъщност обаче тук действа принципът „за приятелите всичко, а за враговете – законът“. С малка поправка: за приятелите някой мек намек, за враговете – прекомерно правоприлагане, пише „Ведомости“.

Обвинени в участие в безредици се държат под стража по половин година. Същевременно бившата шефка на апарата на министерството на отбраната Евгения Василиева, заподозряна във връзка със злоупотреби за 6 милиарда рубли (194 милиона долара), живее под домашен арест, пише по-нататък вестникът.

Целта на репресиите срещу опозицията в Русия и срещу онези, които самостоятелно разкриват корупционни схеми, е да сплашат хората, та да не излизат пак на улицата, да не участват в опозиционни движения и да не посягат на икономическите интереси на властта. А репресиите срещу „свои хора“, допуснали провинения, целят само да ги дисциплинират донякъде, „може би да преразпределят някакви активи, без обаче да засягат основите на властовата система“, допълва „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.