Не щяхте Петър Стоянов, на ви Гугушева

Обществото се умори от цирковете на параноични сини политици, на които не може да се угоди. Само те са истинските, само те са десните, само те са правите, всички други са дефектни, фалшиви, искат да откраднат дясното.
Няколко депутати от СДС направиха всичко възможно да провалят кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия.
Е, като не щяхте Петър Стоянов, на ви сега Гугушева, „световно известен” прокурор.

Основният аргумент на сините депутати беше, че предложението за Петър Стоянов е на Бойко Борисов и той по този начин подчинява партията СДС.
Мартин Димитров, Димо Гяуров, Шарков не казаха и дума за това достойна ли е кандидатурата на Петър Стоянов или не. Те само изливаха възмущение защо Борисов предлага на СДС да изберат конституционен съдия. Открито призоваха Стоянов да се оттегли, което той и направи. И демонстративно отказаха да се подчинят на партията си, с което предизвикаха да ги изключат. Въпрос на време е и останалите неизключени да бъдат изключени.

Дали и как Бойко Борисов се опитва да подчини СДС е отделен въпрос.
Но отношението на Мартин Димитров и останалите депутати издава една детска и очевидно нелечима болест на СДС – политическа нетърпимост и непризнаване на демократичните правила. В СДС непрекъснато се изключват, цепят и отлюспват в последните повече от 20 години. Сегашните отлюспени не признаваха открито, че не търпят избраното по демократичен начин ръководство на СДС. Не харесват и Петър Стоянов, очевидно.

Какъв политик си, щом не можеш да намираш общ език дори със собствените си съпартийци и да работиш за страната си? Какво му беше лошото Петър Стоянов да стане конституционен съдия? Та нали Мартин Димитров и Костов до неотдавна подкрепяха ГЕРБ? А сега същите неколцина депутати разцепиха партията си заради Борисов. А дали заради него?

Атаката от тяхна страна срещу кандидатурата на Стоянов по-скоро прилича на страх, че едно крило в СДС, което те не одобряват, ще получи някакво засилено политическо представителство чрез този ход.
О, ужас, Борисов предложил Петър Стоянов. Дали въобще той го е предложил, не е много ясно. Че той се опитва да се заиграва със сегашното ръководство на СДС, опитва се. Но няколко депутати в парламента живеят с илюзията, че СДС – това са те. Очевидно има разрив между СДС-София и СДС-провинция. Нетърпимост между масата, която не може да преглътне, че Костов се отцепи от СДС и ги нарече „мъртво тяло” и някаква група, която вижда бъдещето си в съюз с Костов. Така или иначе, това е партия със затихващи функции. Нейното влияние вече е незначително, а скандалите вътре в нея преувеличено се превръщат в новина номер едно, раздухани от медии със същите затихващи функции.

Резултатът от целия цирк е, че вместо Петър Стоянов да стане член на Конституционния съд, сега ще стане една прокурорка, която далеч не е толкова безспорна кандидатура. Това е. Другото е второстепенно.

Онези с претенциите да са единствените автентични десни, дали някога ще проумеят, че гласовете за десницата не се взимат с нотариален акт веднъж завинаги, а се печелят на избори през 4 години?

* За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.