Новият статут на Палестина в ООН – какво следва

193-членното Общо събрание гласува резолюцията за повишаване на статута на палестинската автономна власт в държава-наблюдател нечлен на ООН със 138 гласа за, 9 против и 41 въздържали се. Сред деветте държави, гласували против, „Комерсант“ откроява по-специално САЩ и Израел.

В Израел нарекоха резолюцията „безсмислена и с нищо непроменяща реалностите на място“. Външният министър Авигдор Либерман заяви пред държавното рускоезично радио РЕКА, че Израел се готви да наложи „много и много осезаеми“ санкции на Палестинската автономна власт.

„Реакцията ни ще бъде твърде ефективна. Тя не трябва да е гръмогласна (…) Не е в наш интерес, не сме и свикнали да тресем въздуха с юмруци. Трябва да се действа без излишен шум, но ефективно“, каза Либерман, цитиран в изданието. Резолюцията бе разкритикувана и от САЩ, по-специално от посланичката им в ООН Сюзан Райс и от държавния секретар Хилари Клинтън, напомня „Комерсант“.

Според Вашингтон признаването на Палестина за държава-наблюдател в ООН ще предизвика отказ от всички предишни договорености, включително от споразумението за създаване на Палестинската автономна власт, подписано в Осло през 1993 г., отбелязва вестникът.

Израел няма да анулира нито едно споразумение с палестинците в отговор на гласуването в ООН, заяви обаче вчера преди вота Игал Палмор, говорител на външното министерство.

Същевременно „Вашингтон вече заплаши Палестина да спре потока от финансова помощ“, пише „Московский комсомолец“. Вестниците припомнят и ответни мерки, обещани от Ерусалим – да спре да събира мита и данъци за палестинската администрация и да анулира разрешения за работа в Израел, издадени вече на палестинци.

Руският експерт Шамил Султанов изрежда пред „Московский комсомолец“ някои „плюсове“, които съзира в резолюцията на ООН. „Престъпленията, извършвани сега от Израел, който си позволява без никакви мотиви да убива прицелно едни или други палестински лидери (…), ще бъдат под прицела на международни съдилища, по-специално на съда в Хага“, казва той.

Промяната в статута на Палестина обаче няма да помогне съществено за уреждане на конфликта с еврейската държава, „защото механизмът на това уреждане лежи във взаимоотношенията между много страни, вътрешната ситуация в Израел, в израелския елит“, добавя аналитикът. Сегашните действия на Палестина са „стъпка назад или встрани“, заявява Алекс Селски, съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израел не е против създаването на палестинска държава, но трябва на първо място да му се гарантира сигурност в новите условия. „Освен това Палестина ще трябва да признае, че Израел не е само една държава сред многото, а национален дом на еврейския народ. И всичко това (…) може да се реши само в рамките на преговори, за каквито призоваваме палестинците“, казва израелският представител.

Движението Хамас нарича „победа“ резолюцията на ООН за Палестина. Хората из палестинските територии посрещнаха новината с възторг, а на места бойците дори стреляха във въздуха, за да отбележат събитието, пише „Комсомолская правда“.

В близко време Палестина няма да успее да получи статут на пълноправна членка на ООН, прогнозира електронният вестник „Експерт“. Въпросът трябва да бъде решен от Съвета за сигурност на световната организация, където постоянните членки имат право на вето. И няма съмнения, че САЩ ще наложат вето в случая, обяснява изданието.

Москва подкрепи решението на Общото събрание на ООН, дало на Палестина статут на държава нечленка – наблюдател, изтъква „Комерсант“. Автономна Палестина получи не само признание на своята държавност, но и нови практически възможности – достъп до редица институции на ООН и право да сезира Международния наказателен съд с искане да задължи Израел да освободи окупираните територии, посочва всекидневникът.

Още по темата: Дипломатическа победа за палестинците и удар за САЩ

Вотът бележи дипломатически пробив за палестинския президент Махмуд Абас и може да повиши рейтинга му след седмици, през които той беше засенчен от Хамас в конфликта с Израел в ивицата Газа, посочва британският вестник „Гардиън“.

Самият Абас припомни, че гласуването на статута на палестинците в ООН стана на една символична дата – 65-ата годишнина от разделянето от ООН на две на територията под британски мандат в Палестина – на израелска държава и на територии за палестинците, добавя вестникът.

Коалицията срещу издигането на статута на палестинците беше малка и освен САЩ и Израел, включваше още само 7 страни – Чехия, Маршаловите острови, Микронезия, Канада, Науру, Панама и Палау, припомня вестникът.

Някои страни, сред които основно европейски, в последния момент решиха да гласуват „за“ вместо „въздържал се“, защото сметнаха, че Абас се нуждае от своеобразна подкрепа след 8-дневния конфликт между палестинците в Газа и Израел, отбелязва британският вестник.

Резолюцията за палестинската автономия е рядък за палестинците дипломатически триумф, който постигна невъзможното – сплоти противниците от Фатах и Хамас, чието разделение започна през 2007 г., посочва вестник „Индипендънт“.

ООН се противопостави на САЩ, така британският вестник „Дейли телеграф“ обобщава случилото се тази нощ в Общото събрание на международната организация.

Гласуването в ООН по палестинската резолюция подчерта дълбоките разделения в Европа по този проблем, пише американският вестник „Вашингтон пост“. Италия, Франция и Испания подкрепиха палестинците, докато Германия и Великобритания се въздържаха. Но европейците все пак останаха единни в призива си за възможно най-скорошно подновяване на мирните преговори в Близкия изток, пише вестникът.

Гласуването в ООН беше удар за САЩ, коментира вестник „Ню Йорк таймс“. След гласуването възниква въпросът дали палестинците ще използват повишения си статут в духа на мира и помирението или за да се изправят срещу Израел по други начини, посредством системата на ООН и вероятно Международния наказателен съд, посочва изданието.

Като историческо развитие в близкоизточния мирен процес определя италианският вестник „Кориере дела сера“ гласуването на резолюцията за палестинците. Според САЩ обаче това „свидетелство за раждане“, ще има отрицателен ефект върху мирния процес и е ново препятствие по пътя към постигането на решение въз основа на принципа за две държави на конфликта между израелци и палестинци, посочва изданието.

Френският вестник „Фигаро“ припомня в какво се изразява статутът на страна нечлен наблюдател, предоставен тази нощ на палестинците. Палестинците от 1974 г. бяха само наблюдатели в световната организация. Новият статут им позволява да подписват някои документи на ООН и да сезират институциите на организацията, като например Международния наказателен съд.

Палестинците няма да имат право да гласуват и да предлагат резолюции, нито да кандидатстват за постове в ООН, но могат да поставят подписа си под конвенции по въпросите на социалните или политическите права, както и да се присъединяват към договори.

Махмуд Абас постигна онази победа, за която се заричаше, посочва вестник „Монд“ и подчертава, че в Израел доста коментатори смятат, че повишаването на статута на палестинците е заради грешките в последно време на еврейската държава. Като такава грешка анализатори посочват 8-дневната израелска операция в Газа, която навлече на Израел гнева на някои страни, решили след тази операция да гласуват за повишаване на статута на палестинците.

Според бившия израелски премиер Ехуд Олмерт пък решението в Общото събрание на ООН ще осигури на Израел в лицето на палестинската автономия един отговорен партньор, който има международна подкрепа и който ще представлява целия палестински народ, така че Израел няма основание да се страхува от случилото се в Общото събрание, пише вестник „Монд“.

Още по темата: Следваща спирка – международните съдилища

Джоузеф Шуман, Ройтерс

Признаването на Палестина с огромна подкрепа за държава нечленка при гласуването в Общото събрание на ООН не дава особени изгледи за по-голямо влияние в световната политика, но може да има значение в международните съдилища.

Официалното признаване на държава дори без пълноправно членство в ООН може да бъде достатъчно за палестинците, за да станат страна в Международния наказателен съд (МНС) в Хага, към който държавите членки имат правото да се обръщат за разследване на предполагаеми военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

След като получиха по-висок статут в ООН, сега палестинците може да поискат да кандидатстват за членство в МНС и право да завеждат дела за военни престъпления срещу израелското правителство и негови служители.

Заплахата от т.нар. правна война и без това кара някои израелски граждански и военни лидери да избягват да пътуват в чужбина от страх да не бъдат арестувани като военни престъпници.

„Израелците се страхуват да не бъдат доведени в Хага“, каза директорът на програмата за Близкия изток на Международната кризисна група Робърт Мали.

Палестинците отдавна планират да използват статута на държава нечленка на ООН, когато се сдобият с него, като начин да влязат в МНС. В разговор с Международната кризисна група палестински преговарящ нарече тази стратегия „правна или дипломатическа интифада“ срещу Израел.

При обръщението си пред ООН през септември президентът на палестинската власт Махмуд Абас конкретно обвини Израел в извършване на военни престъпления.

Служители казват, че въоръжените сили на Израел строго се придържат към международното право и твърдят, че истинската цел на палестинските обвинения е да бъде изолиран Израел.

Миналата пролет бившият главен прокурор на МНС отхвърли палестинско искане от 2009 г. за съдебно преследване на действията на Израел при войната с Хамас в Газа през 2008-2009 г. и отбеляза, че Палестина е само наблюдател в ООН без статут на държава.

През септември новият главен прокурор на МНС Фату Бенсуда каза, че гласуване в Общото събрание може да промени нещата.

„Това, което също така правим, е да оставим отворена вратата и да кажем, че ако това стане, ако Палестина, разбира се, успее да преодолее това препятствие (за статут на държава) в Общото събрание, тогава ние отново ще разгледаме въпроса какво може да направи МНС“, заяви Бенсуда в разговор в Ню Йорк.

МНС в Хага е единственият международен форум, където могат да бъдат повдигани наказателни обвинения срещу физически лица. Всички 117 страни, ратифицирали Римския статут, с който беше създаден съдът, са длъжни да предават заподозрени.

САЩ и Израел не са страни по Римския статут, но това не би попречило на палестинците да завеждат дела по договора. Заповедите за арест и постановленията на МНС имат геополитическа тежест, дори когато не могат да бъдат изпълнени. Повдигането на обвинения срещу бившия либийски лидер Муамар Кадафи миналата година помогна за мобилизиране на международна подкрепа за бунтовниците, противопоставили се срещу него.

Разбира се, ако излязат на правното бойно поле, палестинците също рискуват да бъдат обвинени и съдебно преследвани на форумите, където биха се опитали да действат срещу израелците.

Няма гаранция за нито една от двете страни, че прокурорът на МНС би се съгласил да повдигне обвинения. В МНС има процедурни пречки, които може да провалят всяко съдебно преследване там.

Някои коментатори твърдят, че и палестинците, и израелците подобно на адвокатите в която и да е правна битка преувеличават залозите в тази ситуация, която е по-скоро политическа и пиар драма.

„Тревогата, че би настъпила драматична промяна, се преувеличава“, каза преподавателката по международно право в Джорджтаунския университет Роза Брукс, работила на различни длъжности по разработване на политиката в Държавния департамент и министерството на отбраната.

А е важно да се има предвид, че МНС е колкото правна, толкова и политическа организация. Делата се завеждат от правителствата на държавите членки и Съвета за сигурност на ООН, така че по даден строго правен случай може да надделеят геополитически съображения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.