Египет – ислямистка конституция въпреки протестите

в. Ню Йорк таймс

Бързайки да изпреварят тегнещата заплаха за разпускане на парламента от съдии, назначени от сваления президент Хосни Мубарак, и пренебрегвайки протестите на привържениците на светската държава, египетските ислямисти, които съставиха проекта за нова конституция, го одобриха вчера. Според правозащитни групи и международни експерти текстът е пълен с пропуски и двусмислия.

Този текст изпълнява някои от основните искания на революцията – край на всевластното президентство, по-силен парламент и недопускане на мъчения и задържане без процес. Но наред с това той връща на египетските генерали повечето власт и привилегии, които те имаха в ерата на Мубарак и отхвърля исканията на ултраконсервативните салафити да наложат по-пуритански морални правила.

Но може би по съдържание проектът на конституцията беше по-малко спорен, отколкото контекстът, в който той беше приет. Засилвайки атмосферата на разделение в Египет, приемането на проекта беше очаквано, след като почти всички делегати от светските партии и коптските християни се оттеглиха от комисията, а протестиращите излязоха по улиците.

Отричайки твърденията за разногласия, египетският президент Мохамед Морси, бивш лидер в Мюсюлманските братя, заяви в телевизионно интервю вчера, че ще свика почти незабавно референдум за конституцията, за да ускори края на хаотичния политически преход в Египет. Морси нарече този преход „трудно раждане от утробата на стара нация“.

„Ние ще излезем от това безизходно положение, прегръщайки се един друг“, каза Морси.

Мохамед ел Барадеи, опозиционният лидер и бивш дипломат от ООН, обаче сравни проекта на конституцията с тези, които бившите авторитарни египетски управници прокарваха в избраните с измами и фалшификации парламенти. „Тази конституция няма да оцелее“, заяви той.

Коптската църква, чийто последователи са около 10 процента от всички египтяните, инструктира своите представители в комисията да бойкотират вота. Един от нейните представители заяви, че конституцията представлява само ислямистите, които са я изготвили. „Това не е конституцията на Египет“, посочи пред официалния в. „Ал Ахрам“ Камел Салех, преговарящият от Коптската църква.

Но независими анализатори заявиха, че прибързаният начин, по който беше изготвена конституцията, ще доведе до повече проблеми, отколкото която и да е идеологическа програма.

Вместо да започнат от нула и да извлекат поука от опита на други страни, притисканите от крайните срокове автори на новия основополагащ акт преправиха на бърза ръка съществуващата конституция, без да се опитат да внесат радикални проблеми в нито една област, казва Зиад ал Али, който следеше работата на комисията от името на Международния институт за демократична и изборна помощ, неправителствена организация, базирана в Швеция.

По въпроса за мястото на ислямския закон в египетското правосъдие, комисията остави непроменен отдавнашният член в началото на документа, по силата на който египетското законодателство е базирано на принципите на ислямския закон.

Но в опит за компромис между ултраконсервативаторите и техните либерални опоненти, проектът за конституция съдържа и нов член, дефиниращ тези принципи в съответствие с реномираните школи на сунитската мюсюлманска мисъл.

Някои либерали изразиха опасения, че консервативните ислямски съдии и законодатели в крайна сметка ще използват новата клауза, за да тласнат Египет надясно. Но либералите, които подписаха компромисния вариант, казват, че формулировките в него са достатъчно широки, зае да дадат на съдиите база за защита и на индивидуалните права.

Египетските генерали, които взеха властта след свалянето на Мубарак и я преотстъпиха на Морси едва през август, запазват много от прерогативите си. Министърът на отбраната ще бъде избиран от офицерите. Въоръжените сили ще бъдат изолирани от парламентарния надзор и специален съвет, който включва висши офицери ще следи военните дела и бюджета за отбраната.

Военните ще запазят и възможността си да съдят цивилни във военни съдилища, ако са обвинени, че вредят на въоръжените сили. По въпроса за индивидуалните права конституцията е пълна бъркотия. Вярващите от трите религии на Авраам – исляма, християнството и юдаизма – получават гаранции, че ще изповядват свободно вярата си. Но тези гаранции са само за тези три религии.

Конституцията предвижда свобода от дискриминация, но не уточнява как жените или религиозните малцинства ще бъдат защитени. Текст за равнопоставеността на жените отпадна от документа, за да се избегне полемиката, след като ултраконсерваторите настояха, че женската равнопоставеност трябва да бъде подробно описана в съответствие с религиозните закони.

Текстът не дава никакви ръководни указания как да се балансира съдържащата се в него широкообхватна защита на свободата на словото с други разпоредби, защитаващи хората или религиите от обиди.

„Тези противоречия са или нарочни, или се дължат на незнание за това как правата трябва да бъдат защитавани, или пък се дължат и на двете“, казва Хеба Морайеф, изследовател в Хюман райтс уоч, запознал се внимателно с текста на новата конституция.

На някои места основополагащият документ предвижда обществото, както и държавата да играят роля в съхранението на семейните ценности или моралните стандарти. Според критиците това може да проправи пътя за фанатизиран натиск от самоназначили се морални пазители.

„Това „общество“ аз и моите най-близки приятели ли са?“, пита Али от Международния институт за подпомагане на демокрацията и изборите.

Той отбелязва, че друг текст документа предвижда избори за местни съвети във всяка провинция, но оставя цялата власт в ръцете на назначени от федералните органи губернатори. И въпреки, че широкоразпространената корупция в държавния сектор на Египет беше основното оплакване на онези, които принудиха Мубарак да се оттегли от властта, конституционната комисия отказа да заимства какъвто и да е международен модел, за да насърчи прозрачността, казва Али.

„Няма да има огромно подобрение в начина, по който правителството работи, както и в начина, по който се извършват услугите и това е стъпка назад за демокрацията“, добавя той.

Мохамед Мохи ел Дин, делегат в конституционната комисия, откри заседанието й миналата нощ, като пледира за повече време, за да се постигне консенсус.

„Не трябва да бързаме с проекта на конституцията само, защото се страхуваме от едно или от друго нещо или защото днес или утре ще има протестен поход на милиони хора“, заяви той.

Някои от бойкотиращите конституцията представители на светските политически сили искаха разпускане на комисията, за да поставят нейните ислямистки лидери в неудобно положение. А ислямистите бързаха да спасят президента. И двете страни маневрираха за парламентарни избори, но Мохи ел Дин ги призова да забравят политическите пристрастия. „Нашата най-основна цел е Египет“, заяви той.

Заел най-високото място на подиума в облицованата с дърво долна камара на парламента, съдията Хосам ел Гериани, председател на конституционната комисия, не бива да бъде пренебрегван. Той отказа да изчака евентуални преговори, на които да се върнат бойкотиращите. „Започваме работа и очакваме те да ни догонят“, заяви той.

Светските опозиционни групи призоваха за протест срещу конституцията днес. В събота Върховният конституционен съд трябва да излезе с решение, което може да разпусне комисията и това беше причината за голямото бързане.

Още по темата: Новата конституция плаши правозащитниците

Конституционната комисия, натоварена с изготвянето на новата египетска конституция, приключи тази нощ нейното гласуване след обсъждане на всеки член от проекта поотделно. Темата е сред водещите за чуждите издания.

Новата египетска конституция, която плаши толкова много защитниците на правата на човека, беше приета и сега предстои да бъде одобрена на национален референдум, който трябва да бъде организиран в идните 30 дни, посочва вестник „Дейли телеграф“. Според правозащитниците най-смущаващото в документа е мярката, която прави от шериата основен източник на вдъхновение за египетското законодателство, което може да наложи ограничения върху свободата на словото, правата на жените и други свободи.

Британският вестник „Гардиън“ припомня, че от комисията се оттеглиха либералите и представителите на малцинствените групи в знак на протест срещу доминиращата позиция в нея на ислямистите. Проектът на нова конституция беше критикуван заради двойнствения си език във връзка с правата на човека, правата на малцинствата и свободата на словото, както и във връзка с идеята да се наложат законите на шериата като база за египетското законодателство.

Проектът на конституция запазва също така привилегиите на армията, които революционните сили бяха отменили, в това число и правото да се съдят цивилни във военни съдилища. Процесът по одобряване на конституцията от комисията стана на фона на продължаващите протести срещу президента Мохамед Морси, който преди седмица прие указ за разширяване на правомощията му, припомня „Гардиън“.

Вестникът посочва, че сред спорните членове на конституция е например забраната за обиди и злословенето срещу когото и да било, което може да породи проблеми във връзка със свободата на словото.

Гласуването на новата египетска конституция от специалната комисия, която я разработва, стана на бързи обороти, което беше изненадващо, тъй като само преди броени дни президентът Морси даде на този орган още 8 седмици, за да финализира проекта, посочва „Индипендънт“.

Вестникът отбелязва, че новата конституция в много аспекти е близка до тази от 1971 г. Изданието също посочва примери за пораждащи полемика членове на документа. Така например член десети постановява какви са задълженията на омъжените жени, докато в документа няма член, който да постановява какви са задълженията на женените мъже.

Комисията, разработваща новата египетска конституция, побърза да я приеме въпреки, че според нейни противници в проекта има много пропуски, посочва вестник „Ню Йорк таймс“. Комисията действа бързо под заплахата да бъде разформирована от съдии, назначени още от времето на Хосни Мубарак.

Резултатът от това бързане е, че сега конституцията като че ли удовлетворява някои от основните искания на революцията – край на президентството, в което е съсредоточена цялата власт, по-силен парламент и разпоредби срещу мъченията или срещу задържането без процес. Но новата конституция връща на египетските генерали много от правата и привилегиите от времето на Мубарак, посочва американският всекидневник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.