Какво пише между редовете за срещата Обама-Борисов

Иво Инджев

Не очаквам да бъдем информирани достоверно и откровено за срещата на американския президент Барак Обама и премиера Борисов, поради което не смятам за „бързо остаряваща” темата за четенето между редовете във връзка с това събитие, независимо, че до него остават буквално часове (към момента на писането на този текст).

За да не прозвучи като някакво самохвалство, ще определя „развитието” на сервираната ни предварителна информация в крак с онова, което вече анализирах в две статии, за „интересно съвпадение” с моята теза за същината на старателно замазвания проблем с посещението на Борисов. Сега вече попълват странните информационни кухини и ни подготвят за факта, че скандалите с назначенията на съдии и прокурори са отекнали чак в Белия дом.

Ето какво признават от правителствената информационна служба, давайки си сметка явно, че на двустранните разговори не сме сами и ако продължават да манипулират българската публичност чрез упорито премълчаване на неприятностите на Борисов ще се наложи да се червят след като по американски канали научим за тях.

„Барак Обама ще постави и темата за върховенството на закона и реформите в съдебната система на България.
През последните месеци Държавният департамент на САЩ не крие критиките си към корупцията и буксуващата реформа в съда.” (Novinite.bg)

Вашингтон може и да не крие, но София крие…Явно е дошло време това да бъде разкрито.

Към тази „спестена” досега от българските власти информация има и добавка от американска страна, която не оставя съмнение за зле прикритото раздразнение във Вашингтон от българските съюзници по въпроса с атентата край Бургас.

„Президентът Барак Обама очаква да научи от българския премиер Бойко Борисов как върви разследването на терористичния акт на бургаското летище „Сарафово” от 18 юли 2012 г., заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.”

Четенето между редовете, което предложих в досегашните си две статии във връзка с формата на посещението на Борисов в САЩ, приличащо на гасене на пожар, има свое продължение днес. И други са забелязали „някои странности”. Ето какво отбелязва агенция БГНЕС в собствена кореспонденция от Вашингтон:

„Борисов – първи или последен от евролидерите при Обама

Българският министър-председател Бойко Борисов пристигна късно вчера във Вашингтон за срещата си с Барак Обама в понеделник. Белият дом оповести предстоящата среща само преди няколко дни, на 26 ноември.
Премиерът е придружаван от заместник министър-председателя Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов, предаде специално за БГНЕС от американската столица Соня Каникова.

Това е първо официално посещение на Борисов в Белия дом. В съвсем краткото съобщение на Белия дом, в което никъде не е спомената думата “покана”, се казва, че президентът Обама ще приеме българския министър-председател на 3 декември. В него се казва още, че президентът “приветства възможността” да бъдат обсъдени ред “двустранни и регионални въпроси, ролята на България в НАТО и ценния й принос към Международните сили за сигурност (ИСАФ) в Афганистан”. И накрая, американската страна поставя очевиден акцент върху очакванията си да бъдат обсъдени разследването на терористичният акт в Бургас и реформите в съдебната система.

Говорителят на МВнР Весела Чернева, която също пристигна във Вашингтон във връзка с посещението, посочи като теми на предстоящата среща “сътрудничеството в областта на сигурността, върховенството на закона и борбата срещу тероризма с акцент атентата в Бургас – Борисов ще запознае президента Обама с това, докъде е стигнало разследването. Двамата ще обсъдят възможностите за икономическо сътрудничество, въпроси свързани с енергетиката, Балканите и Близкия изток”, каза тя.

Много български медии изтъкват, че Борисов е “първият европейски лидер, който ще се срещне с американския президент във Вашингтон след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември”. Но на езика на Вашингтон по-скоро става дума за последния европейски лидер, с когото Обама се среща в края на първия си мандат.

Дългото отлагане на среща с българския лидер може да се тълкува по различни начини: до този момент среща не се е налагала, защото в двустранните отношения не е имало никакви проблеми и те не са се нуждаели от освежаване; България не е била сред приоритетите на Вашингтон; между двете страни не е имало никакви спешни политически или други въпроси за изясняване.

Какво налага провеждането на предстоящата, сякаш набързо свикана среща, може само да се гадае. Белият дом на Обама е известен с прагматизма си – ако има среща, значи е необходима. В понеделник може би ще получим някои отговори, но по-вероятно е да трябва да продължим да четем между редовете.” /БГНЕС

Когато четете тези редове, погледнете между тях и се спомнете какво се опитаха да скрият от нас българските власти. И си задайте въпроса защо ни подхвърлиха залъгалката със съмнителния комплимент, че нашият премиер е едва ли не най-желания събеседник на Обама в началото на втория му мандат (който всъщност още не е започнал, а тече онзи мандат, през които Борисов така и не беше поканен в Белия дом макар и само на работно посещение).

Отговорът е очевиден: имат какво да крият от нас в играта, която наричат външна политика, но всъщност е опит спрямо нея да приложат същите популистки номера за целите на пропагандата, с каквито си служат във вътрешната политика. Пример: Борисов буквално злоупотреби с присъствието на министъра по сигурността на САЩ Джанет Наполитано в София на 10 октомври, поставена от него в невъзможната ситуация да реагира на репликата му към български репортери, че тук имало едва ли не съвършена свобода на медиите. Така излезе, че тя трябваше да му служи за параван на глупостите и да изглежда съгласна с тях.

Поучени от този опит, който демонстрира арогантността на балканския ни властващ манталитет, този път американските власти са взели мерки да не допускат повече подобни евтини номера- парираха ги в зародиш с многозначителна сухота в информирането за формата и целите на визитата на Борисов. А евтините номера, както знае всеки житейски зрял човек, рано или късно излизат скъпо на самонадеяните „фокусници”.

За съжаление обаче в случая това се пише на сметката на България и няма как да се сърдим на подобно отношение към нас (не ни го казват пряко, но е ясно какво си мислят), което сме си „изпросили” чрез подобно политическо представителство.

Още по темата: Какви пожари ще гаси Борисов във Вашингтон
1 декември 2012
Имам собствена система за потвърждение на някое попадение в десетката: това е реакцията на засегнатите и задействаните от тях пружини на омразата срещу автора на попадението.

Изригването на омразата срещу мен в блога ми от коментатори, пишещи под индиго, ми показва, че онези, които ме следят от милиционерския щаб на ГЕРБ, са бесни след публикациите ми за странната покана, която дори не е покана, а е нещо друго към Борисов, повикан да се яви незабавно във Вашингтон , което се случва след близо две седмици пребиваване там на дясната му ръка Цветан Цветанов.

Не колекционирам словесни боклуци (по свой адрес) и ще ви спестя миризливия букет от герберопроклятия, с който от два дни заливат блога ми в коментарната му част. Само една малка илюстрация, която е сред най-безобидните в сравнение със заканите, че ме следят (пишат „ние”, в множествено число, за да няма съмнение, че съм обект на колективно внимание) и че всеки момент трябва да очаквам резултата от това следене…

Изпратен на 30.11.2012 в 23:18
petq
petq@abv.bg
94.12.101.156
Ivo, v ada da gorish , chuma da te trushne ,nqm da stanesh mrasniko , da puknesh dano ,da puknesh govedo prosto !

Какво ли толкова е ядосало милиционерите?

Твърдя, че двуседмичното пребиваване на български министър на работно посещение в чужбина, който е отгоре на това и вицепремиер, е случай без прецедент от времето на Георги Димитров, който по начало е управлявал от Москва. Това е очебиен факт. Но няма да срещнете нито един коментар по темата в т.н. „важни медии”. Моя милост си позволи да наруши табуто и сега си „получавам заслуженото”- на този етап ”само” със заплахи.

Нещо става. И то е достатъчно важно, за да „изстреля” премиера Борисов на непланирано, светкавично предизвикано работно посещение за среща с президента Обама, който не го покани на официална визита през целия си досегашен мандат. В типичния за гербаджийската пропаганда стил смущаващата истина е обърната с хастара нагоре, обявявайки това привикване като „първа визита на европейски премиер” след победата на президента Обама- т.е. трябва да сме горди от тази чест.

Официалното съобщение на българската информационна служба е толкова лаконично, че „пропуска” да дублира важен факт от американската официална версия: че сред темите, които ще бъдат обсъдени в Белия дом, е и българската правосъдна система. Иначе казано, българският премиер ще трябва да обясни скандалите, свързани с правосъдната система.

И още нещо липсва в българското съобщение, но колегите от „Дойче веле” успяват да потвърдят логичното предположение, че ще бъде дискутирано:

В интервю с Цветан Цветанов от САЩ „Дойче веле” пита и получава потвърждение:

Имахте ли някакви разговори по въпроси на енергийната сигурност? Имахте ли реакции за включването на България в “Южен поток”? Знаем, че САЩ винаги са изразявали критичната си позиция за този газопровод.

По принцип бяха маркирани и тези теми, защото те са част от сигурността на една държава, но водените от мен разговори не бяха с подобна насоченост. Така че не бих искал да навлизам в тази проблематика. Детайли предполагам ще бъдат дискутирани на срещата с президента Обама.”

На лъжата краката може да са къси, но скъсяването ( и „спестяването”) на списъка от събития, които повдигат въпроси (меко казано) сред съюзниците на България едва ли ще помогне на Борисов и компания да изпълнят мечтата им да си удължат управлението с втори мандат.

Още по темата: Борисов на пожар във Вашингтон
28 ноември 2012 г.

Преди 10 дни вътрешният министър Цветанов Цветанов замина по работа САЩ . Обучават ли го, поучават ли го, изучават ли го толкова дълго?

Последното (по време), което дочуваме във връзка с доста дългата му командировка, е, че се е срещнал ( пак) с Джанет Наполитано, секретар на Департамента по вътрешната сигурност на САЩ, същата, която беше на 10 октомври в София, за да чуе от премиера Борисов похвала за вътрешния му министър Цветанов, който, за разлика от други негови предшественици на министерския пост, има виза за САЩ. Висока оценка, нали!

Необичайно честите и още по-необичайно продължителни (цели десет дни в САЩ!?) срещи с представители на едни и същи служби на САЩ и техните началници сигурно са наложителни, но точно поради това възниква въпросът: те признак на отлични отношения ли са или тъкмо напротив- има някакъв пожар за гасене?

Освен това САЩ мълчаха цяла седмица след инициативата на Цветанов да оповести изпреварващо за предстояща среща на президента Обама с премиера Борисов във Вашингтон. И изведнъж, след този едноседмичен размисъл, от Белия дом не само потвърдиха, че Борисов ще гостува, но се оказа, че това ще стане почти мълниеносно, буквално по горещите следи от дългото пребиваване на Цветанов.

Вместо до края на годината, както предвещаваше съобщението на пресцентъра на МВР в София, Борисов заминава за САЩ още на 3 декември. На пожар!

Официалното американско потвърждение на нещото, което звучеше като самопоканване, старателно избягва думи като „покана” или каквото и да е описание на вида на контакта, който ще се състои. Просто Обама и Борисов ще си говорят по много, много конкретни въпроси, сред които е важната роля на България в НАТО и още по-точно: какво става с разследването на атентата в Бургас от 18 юли.

Днес посланикът на САЩ в София Марси Райс лаконично потвърди в интервю за Би Ти Ви подразбиращите се странности на поканата, която не е наречена покана, а е явно нещо друго. Ако от няколкото изречения, формулирани внимателно от нея, се отдели дипломатическата опаковка, остават две ключови думи: Иран и атентата…

И знаете ли какво ми прави впечатление? Борисов, съгласувано с Москва, направи (не)възможното да създаде впечатление за негова „победа” над Путин, когото уж заплашваше с бойкот на „Южен поток”, ако руският президент не му дойде на крака в България. После клекна, но от тази поза ни изиграха сценката с извънреден пряк телефонен разговор по настояване на Борисов, който в последния момент се наложил, за да може „Газпром” да направи отстъпка от цената на газа за България и така да се стигне до подписването на договора за руския проект „Южен поток”.

С Вашингтон и с Обама явно тези номера не минават. Колкото и да се опитват да щадят реномето на българския премиер, американците не влизат в долнопробни пропагандни сделки за измама на българското общество. А който може да чете (между редовете), да си прави изводите за това с кого си е по-близък нашият началник…

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.