Задава се интересен Панаир на книгата

Над 140 български и чуждестранни изложители участват в Софийския международен панаир на книгата, който се открива във вторник.

От 4 до 9 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Унгария, Аржентина, Норвегия, Сърбия както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки“, която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. За пръв път с изложбен щанд ще участва Италия.

Страна почетен гост тази година е Република Унгария. В София ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, общо 24 заглавия, отпечатани през 2012 година. Празникът на унгарската литература се провежда под знака на две значими годишнини, първото от които е 100-годишнината от рождението на писателя-драматург Ищван Йоркен (1912-1979), ненадминатия представител на абсурда, както в пиесите си, така и в своите така наречени едноминутни разкази. Втората значима годишнина е навършването на 10 години от връчването на Нобеловата награда на унгарския романист Имре Кертес (1929).

Освен новоизлезлите унгарски издания, на щанда на Унгария могат да бъдат открити унгарски книги на български, излезли през последните няколко години, двуезични издания (на Българския културен форум в Будапеща и на издателство „Напкут“ – Будапеща), българска литература в превод на унгарски език, българистика и славистика в Унгария, унгарска художествена литература на унгарски, туристически, кулинарни и фотоалбуми от Унгария.

Предвидени са срещи с писатели, литературно-музикални пърформанси, театрален спектакъл и дискусия на тема: унгарската културна дипломация. Тази година, в рамките на панаира, ще гостуват унгарските писатели – Балаж Дьоре, Ендре Кукорели, Золтан Поша, Ева Банки, Тошо Дончев, Дьорд Рощаш-Фаркаш, Бенямин Тибор Сабо, Янош Чепреги, Золтан Егреши и др.; унгарският саксофонист Виктор Тот и други.

Унгария представя своята литература и култура благодарение на активната подкрепа на Институт Балаши в рамките на програмата Publishing Hungary на Националния културен фонд на Унгария. Само за едни ден, специално за откриването на СМПК в София пристига вицепремиерът на Унгария г-н Тибор Наврачич. Така тяхното правителство изразява подкрепата си към бранша и промотирането на своите автори и преводачи.

Популярният блог Книголандия предлага книговодител за най-интересните заглавия на панаира


(Виж повече тук: Книговодител за XXXI Международен софийски панаир на книгата)

По време на Софийския международен панаир на книгата почитателите на книгата ще се срещнат с писатели, преводачи, илюстратори и издатели и ще могат да станат част от събитията, включени в културната програма.

Сред най-интересните чуждестранни гости са:

Испанският писател Висенте Ботин, който ще представи книгата си „Погребението на Кастро“ (изд. Колибри). Висенте Ботин е испански писател и журналист международник, специалист най-вече по теми, свързани с Латинска Америка. „Погребението на Кастро“ е уникално журналистическо свидетелство за абсурдите на кубинската революция.

Световноизвестният автор и водещ Алън Пийз, познат в цял свят като „Mr. Body Language“.  Алън Пийз ще води еднодневен семинар на тема „Изкуството на комуникацията – семинар за висока ефективност и постижения“.

Авторите на най-продаваната фентъзи трилогия във Франция СТРОМ Еманюел и Беноа дьо Сен Шама (изд. Сиела).

Рекорден брой са заглавията, които се надпреварват за годишната награда на АБК „Бронзов лъв“. В първата категория, почетният приз статуетка „Бронзов лъв“ се присъжда от експертно жури за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение.

Във втората категория наградата се присъжда на книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. До участие се допускат само проекти, осъществени в България. Кой ще бъде носителят на наградата „Бронзов лъв“ ще разберем на 7 декември, петък от 20.00 часа в Мраморно фоайе на НДК.

Среща с автора и книга с автограф е за почитателите на Теодора Димова, Деян Енев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев, Златна Костова, Анна Данилова, Людмил Тодоров, Калофер Русев, Иво Сиромахов, Светла Иванова, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова и много други.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.