Във ВИП Брадър цензурирали всички разговори за Бойко Борисов

Случаят с „тъпата Златка“, която не знае Лондон и Брюксел, е платен режисиран етюд

Иван Ласкин във ВИП Брадър е един от хората, обсъждали премиера Борисов. Разговорите са цензурирани. Снимка: ВИП Брадър

Всички разговори за Бойко Борисов в Къщата на ВИП Брадър са били изрязани, става ясно от излязлата на пазара тези дни книга „VIP Brother – Аз бях там” на една от участничките – Кристина Патрашкова.
Нещо повече – по телевизионния канал, който излъчва директно нонстоп през денонощието от Къщата, звукът е бил спиран, когато обитателите започват да говорят за политика, научи e-vestnik.

По всяка вероятност същата цензура се налага и върху течащия в момента Биг Брадър.

Самата Патрашкова не осъжда цензурата върху политиката, която е наложена в предаването. Тя казва в книгата си, че не смята, че е проблем решението на сценаристите, защото това реалити шоу не е политически дебат от типа на „Сблъсък”. Но нейната резервираност към това цензуриране може да се дължи на това, че тя има договор с продуцентите за участието си във ВИП Брадър.

В книгата са разкрити пикантни и останали скрити подробности за ВИП Брадър и участниците. За споровете за Бойко Борисов са дадени само някои детайли. Разговорите за политика са водили основно Иван Ласкин, Юлиан Константинов и Патрашкова. Разисквали са и записите на разговорите на премиера Борисов за Мишо Бирата, как той по-късно неочаквано е умрял в хотела на фамилия Златеви в Правец. Патрашкова е разказвала за натиска върху нейния вестник, бомбата пред редакцията, за това как властта е подчинила медиите и за монопола във вестниците. Говорихме и за Цветан Цветанов, пише Патрашкова.

Нищо от тези разговори не е излъчено в шоуто.

Книгата на Кристина Патрашкова за ВИП Брадър.

В разговорите за политика са се намесвали и Фънки, и Къци Вапцаров, се разбира от книгата.

Продуцентите, които са поканили Патрашкова в шоуто, очевидно са били наясно, че тя е опозиционен журналист, главен редактор на един от малкото силно критично настроени срещу Бойко Борисов и сегашната власт вестници – „Галерия”. Те са предвиждали, че разговорите ще се завъртят за политика и тя неминуемо ще започне да говори против Борисов. Затова са взели мерки. Първата мярка, която беше очевидна, е, че поканиха в шоуто още една журналистка, за да е контрапункт на Патрашкова. Това беше Соня Култуклиева. Схемата веднага стана ясна, след като още на влизане Колтуклиева започна да се заяжда с Патрашкова. Но интрига не се получи, Колтуклиева си тръгна много бързо от шоуто. Очевидно по-нататък въпросът с политиката е решен, като просто е наложена пълна цензура върху приказките за Борисов и властта.

Независимо от целта на риалити шоуто ВИП Брадър и дали е допустимо да има политически спорове в него, това тотално цензуриране на разговорите за Борисов издава, че телевизиите у нас се страхуват от неговата власт. Поне от новините на повечето от тях е видно, че те не само спестяват нелицеприятни неща за него, но и го обслужват. Става ясно, че и шоупрограмите са вкарани в калъпа.

В общи линии шоуто ВИП Брадър показа, че аудиторията лесно се лъже с измислени драми и подставени проблеми. Една от големите лъжи в шоуто беше етюдът, който разигра т. нар. Черна Златка, която обърка столиците на Великобритания, Белгия и Сърбия. На Златка очевидно е платено добре, за да изиграе ролята си на „тъпа миска”. Очакванията за момичета като нея са точно такива и продуцентите на шоуто го поднасят на зрителите добре режисирано. Да, Златка, не блести с добро образование. Но в случая има добре разигран сценарий – освен че е дъщеря на учителка по география, която е седяла на главата й, докато си учи уроците, Златка е пътувала достатъчно из Европа и няма как да не знае кое е Лондон, кое е Брюксел, кое е Белгия.

На въдицата се хванаха и мастити автори, които се упражниха да пишат есета и да правят изводи за нацията, по повод случая със Златка.

На всеки участник във ВИП Брадър са платени по няколко десетки хиляди лева, като сумата варира според името. Договорите с участниците са железни и ги обвързват да не разкриват сумата, която е платена за участие.
Шоуто е построено върху манипулации и всички драми в къщата се провокират, контролират и разиграват по волята на сценаристите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.