Любител на пурите и бивш комунист е кандидат за премиер на Италия

ДПА

Пиерлуиджи Берсани. Снимка: личен сайт

Любител на пурите и бивш комунист, превърнал се в привърженик на либерализирането на пазарите и избрал бивш папа за свой политически герой – това е човекът, когото италианските левоцентристи избраха вчера да наследи Марио Монти като министър-председател догодина.

Предварителните резултати от балотажа показаха, че 61-годишният Пиерлуиджи Берсани е победил своя съперник, кмета на Флоренция Матео Ренци с около 61 срещу 39 процента – по-голяма от очакваната разлика.

Берсани, който от 2009 г. насам е лидер на Демократическата партия (ДП) – най-голямата лява партия в Италия – сега има големи шансове да стане премиер след изборите през март или април, защото социологическите проучвания сочат, че оглавявана от ДП коалиция ще си осигури мнозинство и в двете камари на парламента. Но влизането му в Палацо Киджи – двореца в Рим, където се намира кабинетът на министър-председателя – може и да се отложи, ако изборните резултати се окажат неубедителни, принуждавайки ДП да се коалира с някоя центристка формация, която иска Монти да остане на поста.

Син на механик от северната област Емилия-Романя, Берсани беше министър на промишлеността, транспорта и бизнеса в левоцентристките правителства, управлявали с прекъсвания през 90-те години и предишното десетилетие, докато бившият премиер Силвио Берлускони не беше на власт.

Ренци проведе умела кампания, основаваща се на обещания „да изпрати на бунището“ остаряващата италианска политическа класа и да приложи либерални икономически решения. Но той не успя да спечели достатъчно от твърдите избиратели на левите, много от които го смятаха за прекалено десен.

Берсани представи себе си като състрадателен модернизатор – изтъквайки своя стремеж да разбива картели, докато беше министър, но също така обещавайки да омекоти ефекта от неотдавнашните действия на правителството като тежките пенсионни реформи на Монти. В излъчен по телевизията дебат той избра за свой пример папа Йоан Двадесет и трети – понтифа, реформирал Римокатолическата църква през 60-те години с Втория ватикански събор – „защото той успя да промени нещата, вдъхвайки увереност“.

Лидерът на ДП също така се опита да разчупи строгия си образ. Той каза в едно вечерно телевизионно предаване, че е фен на австралийската хардрок група Ей Си/Ди Си и застана на сцената заедно с комици, осмиващи склонността му да използва доста неясни простонародни метафори.

„Много хора предпочитат врабче в ръката, отколкото гълъб на покрива“ – така той критикува Ренци, задето кметът на Флоренция искаше да подпише споразумение с Швейцария за укриването на данъци, както сториха Германия и Великобритания. Берсани казва, че това би било равнозначно на данъчна амнистия.

В заключителния телевизионен дебат той каза, че първите му три приоритета като министър-председател ще са: предоставянето на италианско гражданство на децата на чужденци; „строг“ закон срещу корупцията и мафията; и мерки за подпомагане на безработните и дребния бизнес. „Ще си оставя нещичко и за изненада в първия ден“, допълни той.

Що се отнася до партньорите в Европейския съюз, Берсани каза, че ще призове мерките за икономии да бъдат придружени от повече данъци върху финансовия сектор, споделяне на дълговото бреме и нов тласък за европейска интеграция, както и да работи за разбиване на стереотипите за „свирещите на мандолина италианци“.

По отношение на икономиката Берсани ще трябва да помири противоположните позиции на левите съюзници, на които никак не им се харесват повишаването на данъци, бюджетните съкращения, трудовите и пенсионните реформи на Монти, и на центристите, които казват, че те са необходими, за да се възстанови конкурентоспособността на Италия.

В интервю за ДПА през септември той обеща да зачита наследството на Монти, но щял да опита да „добави повече справедливост, повече права и повече работни места“ към политиките на технократското му правителство. Берсани не изключи възможността да даде друг пост на сегашния премиер, за когото настойчиво се говори като за възможен президент на Италия, нов министър на икономиката или кандидат за високопоставен пост в ЕС. „Мисля, че Италия не може без личност като Монти“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.