Чистка на чиновници или борба с корупцията?

Вълната от шумни наказателни дела срещу корумпирани дейци по висшите етажи в Русия не е случайна, пише руското бизнесиздание „РБК дейли“.

По данни на вестника вътрешното министерство е получило от Кремъл „картбланш“ да изобличава рушветчии от всички равнища и да ги хвърля зад решетките.

Миналата седмица бе окончателно потвърдено, че антикорупционните дела срещу чиновници от висш ранг се образуват в рамките на мащабна чистка сред държавните служители, пише всекидневникът.

Той дава за пример обиска в жилището на Владислав Петров, председател на комитета по енергетика, където са били конфискувани 18 млн. рубли, 100 хил. долара и 100 хил. евро.

Представители на вътрешното министерство намекнаха, че имат материали, за да потърсят наказателна отговорност от бившата министърка на селското стопанство Елена Скринник, посочва „РБК дейли“.

Неотдавна телевизионен филм пряко свърза Скринник, навремето шеф на държавната аграрна компания „Росагролизинг“, със злоупотреби, довели до щети в размер на 39 млрд. рубли (над 1,25 млрд. долара) за руската държава.

Главният военен следовател Александър Сорочкин заяви, че скоро може да бъде извикан за разпит бившият министър на отбраната Анатолий Сердюков.

Федералното следствие проверява злоупотреби, свързани с военното ведомство, на стойност над 4 млрд. рубли, и разкрива все нови факти, се казва в материала.

Вестникът напомня също установените кражби в системата на „Роскосмос“ и в хода на подготовката за форума на АТИС във Владивосток, както и при създаването на руската система за сателитна навигация ГЛОНАСС.

В руското МВР „всички са въодушевени, тъй като усетиха реална подкрепа отгоре“, заявява източник на изданието от вътрешното ведомство.

Често сме стигали при разследвания до високопоставени корумпирани личности, признава той, но твърди, че на разследващите тутакси било нареждано „да не се стараят много-много“.
В най-добрия случай трябваше да се задоволяваме с „пешките“ от корупционните схеми или рухваше цялото дело, добавя източникът.

„Борбата срещу корупцията е обявена сега за приоритет“ и „никой чиновник от кое да е равнище няма да получи закрила, ако следствието разполага с основания за подозрения“ – вече няма ембарго над някакви рангове и чинове, уверяват двама служители от президентската администрация в Русия.

„От една страна, властта има желание да засили обществените очаквания в светлината на антикорупционните кампании. От друга – има кланови войни, заради които се поръчват едни или други наказателни дела“, коментира политологът Михаил Виноградов.

Депутатът от партия „Единна Русия“ в Държавната дума Александър Хинщейн пък твърди, че антикорупционната кампания във федерацията рязко е повишила цените на руски творби на изкуството, предлагани на търгове от лондонските къщи „Сотбис“ и „Кристис“.

Антиките са чудесно капиталовложение, ако става дума за мръсни пари, убеден е депутатът – може да бъде укрит далеч по-лесно от недвижимите имоти и скъпите коли, обяснява той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.