Автомат „Калашников“ чества 60-и рожден ден

Никое друго оръжие не е толкова популярно и с никое друго не са убити толкова много хора, колкото с АК-47, познато по-добре с името на своя създател Михаил Калашников. Преди 60 години той сглобява първия екземпляр на най-прочутия автомат. „Ако не бяха немците, нямаше да стана конструктор на оръжие,” казва Михаил Тимофеевич Калашников. Той е бащата на най-продаваната стока в чужбина на Съветския съюз и на Русия. 87-годишният конструктор беше в центъра на помпозните тържества в Москва по случай 60-тия рожден ден на автомата: отбелязан с маршова музика, заря и канонада в небето над Москва.

Михаил Калашников позира гордо с друг продукт, носещ неговото име – водка „Калашников”. Снимка: Ройтерс

Празникът на АК-47 – съкращение от руското наименование „Автомат Калашников образца 1947” – беше отбелязан в цяла Русия. Михаил Калашников предаде прототип №1 на музея на съветските военни сили. Жестът му всъщност беше чист ПР, организиран от най-голямата руска фирма за износ на оръжие Рособоронекспорт. А Михаил Калашников е само един експонат от витрината на една институция, която много-много не обича да се показва на светло. Държавният концерн е тясно свързан с руската служба за външно разузнаване СВР, наследник на отдела за чужбина на КГБ. Освен това шефът на Рособоронекспорт Сергей Чемезов е ръководител на съвета на тайните служби на президента Владимир Путин. Двамата се познават от 80-те години, когато били на служба в ГДР.

Оръжието, с което са убити най-много хора

На 60-я рожден ден на АК-47 не се разказват празни приказки. И дума не се обелва за това, че „Калашников” и последвалите го модели са най-употребяваното оръжие в света, с което са убити повече хора, отколкото с атомната бомба. След 50-те години на миналия век той се използва в почти всички войни по света: в Корея, във Виетнам, в Афганистан, Конго, Мозамбик, Сиера Леоне, на Балканите. Списъкът е безкраен. Дори граничарите по границата ГДР-ФРГ отстрелваха немските нарушители с АК-47.

Когато питат Михаил Калашников за съвестта му, той отговаря: „Аз защитавах родината си. Аз съм патриот.” Така мислят и руските войници, които минават на тържествата с маршова стъпка: „Разбира се, че той е нашият герой.”

Отделът за маркетинг на Рособоронекспорт постави в центъра на празненствата в Москва Михаил Калашников. Целта беше да се привлекат възможно най-много чужди журналисти. Първо беше прожектиран 20-минутен рекламен филм за производството на завода в Урал. И чак след екзалтираното встъпително слово на представителя на Рособоронекспорт за героичните постижения на Калашников, 87-годишният конструктор можа да разкаже с треперещ глас за живота си.

Юбилеят на АК-47 беше организиран от най-голямата руска фирма за износ на оръжие Рособоронекспорт, която е свързана с руските тайни служби. Снимка: Ройтерс

„Трябваше да помогна на другарите”

„Германците имаха решаваща роля в живота ми,” каза Калашников. „Първо нападението срещу Съветския съюз ми попречи да следвам инженерна техника. След това като командир на танк бях улучен от немски куршум и бях тежко ранен. Тогава, през 1941 година, германците вече имаха автоматично оръжие.” Важното решение да конструира автомат Калашников взел в лазарета. Той започнал да събира материали и инструменти с идеята да помогне на другарите си на фронта и така затънал в работа по първото съветско щурмово оръжие. През 1944 година той изпратил предложението си в института за военна техника в Москва. „След три дни получих писмо. В него пишеше, че моето оръжие е най-доброто. При това дори нямах възможност да го заредя с патрони и да проверя дали наистина работи.”

100 милиона АК-47 в света

След края на войната Калашников бързо се превръща във водещ оръжеен конструктор и получава два съветски ордена на труда. Носи ги на ревера си и по време на тържествата в Москва. Получава и Сталинска награда и ордена „Ленин” – най-високите държавни отличия в страната. През 1947 година в оръжейния завод в Урал започва серийното производство, завладяло целия свят. И до днес автоматите се правят там – в спокойния град Ижевск, столицата на Удмуртската република. Счита се, че по света се използват 100 млн АК-47. По-голямата част от тях са произведени в Съветския съюз и по-късно в Русия. Някои държави от бившия Варшавски договор също имат лицензи за производство. Войниците на почти 60 армии все още са въоръжени с АК-47. Затова с основание може да се твърди, че той е най-разпространеното щурмово оръжие в света. Ирония на съдбата е фактът, че терминът, влязъл и в английския език като assault rifle, е измислен от нацистката пропаганда като описание за първото по рода си оръжие в света – въведеното през 1944 година „щурмово оръжие 44”.

Иракски военни с автомат „Калашников”. Счита се, че във военните конфликти по света се използват над 100 млн автомати „Калашников”. Снимка: Ройтерс

И досега автоматите „Калашников” са символ на патриотизъм в Русия. На много други места обаче те са синоним на граждански войни, освободителни борби и тероризъм. Огромната им устойчивост на дъжд, кал, пясък и сняг ги прави най-предпочитани от въстаническите групировки. Причината за качествата на „Калашников” е една: той е евтин и на практика не може да се счупи.

И днес в Конго на черния пазар се продават модели от 50-те години. Децата-войници, оборудвани с „Калашников”, често са също толкова високи и не са по-възрастни от оръжието, което гордо премятат през раменете си.

Любим предмет на терористите

И терористите предпочитат да се „украсяват” с „Калашников”. Независимо дали са активисти на Хамас, иракски въстаници или последователи на Осама бен Ладен, АК-47 е сред стандартния декор на снимките от военните действия. Автоматът е единственото оръжие, слагано и в държавен герб: той може да се види на държавните символи на Мозамбик, Източен Тимор и Зимбабве. На герба си го е изрисувала и ливанската групировка Хизбула.

60 години след измислянето му за защита на Съветския съюз, „Калашников” се използва най-вече във войни, които не се водят между държави и са отвъд международните разпоредби. Изследване на Федерацията на американските учени показа, че една конвенция на ООН може да бъде решаващата стъпка за неразпространение на ръчните огнестрелни оръжия, която да ограничи възможностите на терористичните организации. Само че срещу подобни действия са две от най-активно борещите се с тероризма държави: САЩ и Русия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.