Трябва ли да се страхуваме от Русия и Китай?

Западната мисъл търси професионален отговор

„С тази книга си поставяме за цел да разгледаме Путиновата Русия, тази от XXI в., в огледалото на нейния статут и на нейните международни изяви, без да скриваме намерението си да отговорим в крайна сметка на въпроса трябва ли още да се страхуваме от Русия, ако предположим, че такъв въпрос е основателен” – Елен Карер д’Анкос за „Русия между два свята” (изд. „Рива”).

Френската специалистка написала критическа история на най-най-нова Русия. Хенри Кисинджър написал най-новата – с едно „най” политическа история на Китай – последните 2 века: „За Китай” (изд. „Труд”). „Посещавал съм Китай повече от 50 пъти”, изтъква той.

Не е разумно да чакаме пряк отговор от западен съветолог, пардон: русолог – на въпроса „Трябва ли да се страхуваме от Русия”.  Д’Анкос отговаря професионално: ”Вместо да се страхуваме от Русия, би било по-добре да се опитаме да я разберем”.

Излишно е да напомняме, че и Кисинджър не би могъл да се отнесе непрофесионално… Западната мисъл се е променила за 20 години колкото не можем да си представим. Ние, защото предпочитаме да не разсъждаваме, има кой да разсъждава вместо нас.

Би било непрофесионално да очакваме някакво свиване на западоцентризма, когато се обсъждат Китай и Русия. И все пак. Д’Анкос се опитва да осмисли обективистично събитията, Кисинджър се опитва да премисли културната основа на различията и противоречията „САЩ-Китай”…

И така. Представяте ли си издадена на български критическа история на най-новите САЩ от китайски автор?

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.