Борут Пахор – новият президент на Словения

Новият президент на Словения е Борут Пахор, който според първите резултати е получил 67 процента от гласовете. Пахор призова за единство на нацията, а неговият съперник Данило Тюрк призна поражението си. В първото си изявление в своя изборен щаб новият словенски президент заяви, че няма да разочарова своите избиратели и гражданите на Словения. В изборите участваха 41 процента от избирателите.

Бившият словенски премиер повтори централното си послание за „единството на нацията“ в първия коментар, след като анкетите показаха, че той е победителят във втория кръг от изборите, а неговият съперник, сегашният президент Данило Тюрк, призна убедителното си поражение. Пахор нарече победата си „само начало, начало на нещо ново, нова надежда и ново време“.

Необходимо ни е доверие, взаимно уважение, готовност да чуем другите. И независимо от това какви различия може да има между нас, това, което ни свързва, е по-силно, заяви Пахор.

Сегашният държавен глава призна поражението си във втория кръг на президентските избори, но не анализира причината, поради която избирателите отредиха убедителна победа на Пахор, съобщи словенската агенция СТА.

Благодаря на всички избиратели, които гласуваха, особено на онези, които ме подкрепиха, но те бяха твърде малко, за да получа втори мандат, заяви Тюрк в първото си изявление след съобщаването на първите неофициални резултати, според които Пахор спечели 65 процента от гласовете. В изборния щаб на Тюрк бе забележимо разочарованието от изборните резултати. „Очаквахме повече“ , заяви шефът на изборния екип Игор Прибац, който също посочи малкия процент участвали в изборите.

Словенската избирателна комисия, медиите и агенциите за проучване на общественото мнение, въз основа на предварителни неофициални резултати, обявиха победа на Пахор. Коментирайки слабото участие на гражданите в изборите, което според неофициалните резултати е около 40 процента, Пахор заяви, че доверието в държавните институции трябва да бъде върнато, но и тези институции трябва да заслужат това доверие „с предана работа за общия интерес“.

Пахор не е конфликтна личност. Той може да преговаря с всички и е личността, което може да помири протестиращите тези днси словенци и властта, според словенския журналист Гашпар Петовар.

За пръв път в историята на Словения двамата президентски кандидати принадлежат на лявата политическа опция, която след първия кръг на изборите се подели на „нова левица“, чийто представител е Борут Пахор, и „стара левица“, чийто кандидат е досегашният президент Данило Тюрк.

Словенските граждани, които тези дни протестираха против всички политически опции и политици, избраха президент, който в следващите пет години ще изпълнява функциите на „баща на нацията“, коментират анализатори. Големите демонстрации, също първите в историята на Словения, които разтърсват страната тези дни, неминуемо повлияха на резултатите от изборите. Появиха се и призиви с предаване на неважащи бюлетини да се демонстрира отхвърлянето и на двамата кандидати като част от критикуваната политическа сцена в Словения.

Говорейки за почти ежедневните протести в словенските градове заради недоволството от корумпираните елити и лошата социално-икономическа ситуация, след като гласува Тюрк заяви, че е необходимо да бъдат чути участниците в протестите. Тюрк направи оценката, че на словенската политическа сцена вече не съществува разделение на дясна и лява фракция, посочвайки, че тази поляризация е изкуствена.

Единствената важна поляризация днес в обществото е между огромното мнозинство ощетени хора и арогантните власти, които не ги слушат. На сегашното правителство е необходимо да бъде казано, че трябва съществено да промени нещата, заяви Тюрк.

Победата на Пахор в първия кръг означаваше за него вдигане от политически мъртвите след падането на правителството, което той водеше и напускането на на дотогава водещата управляваща партия. Самият той казваше, че влиза в тези избори с шансове на „буболечка“ и успя. Пахор бе заявил по-рано, че има добро предчуствие, когато става дума за изхода от втория кръг на президентски избори. Пахор припомни, че неговият път към кандидатура за президент на Словения е започнал преди шест месеца, когато само шепа млади хора са вярвали в неговия успех. Той добави, че все повече хора са започнали да вярват, че само заедно могат да победят този проблем.

Днешният изборен успех е не само успех на Борут Пахор, а успех на един човек, който се е издигнал, за да обедини сили с другите и да се пребори с тези въпроси, за да останем в сърцето на здрава и развита Европа, заяви по-рано Пахор. Говорейки за почти ежедневните протести в словенските градове заради недоволството от корумпираните политици и социално-икономическата ситуация, Пахор заяви, че би желал да разбере тези демонстрации като израз на недоволство. Но ние трябва да призоваваме към мирни и адекватни акции на държавните власти. Ще можем да извадим обществото от кризата само в умерена и толерантна среда, заяви Пахор.

Анализаторите посочват, че Борут Пахор може би не е идеалният избор, но във всеки случай е по-добър от Данило Тюрк, който формално е политически неопределен, но зад него стои така наречената стара гвардия начело с Милан Кучан. С напускането на президентския пост от Данило Тюрк ще умрат окончателно мощта и митът на старата гвардия на Милан Кучан, а с разрушаването на този мит ще бъде разрушен и митът за политическия и бизнес успех на Зоран Янкович като един от членовете на на тази гвардия, която управлява Словения през по-голямата част от последните 20 години, смятат те. Освен това една от най-тежките критики към Данило Тюрк е това, че през последните дни, когато Словения бе разтърсваана от демонстрации, той забрави, че все още е президент и представител на всички граждани и във всички публични прояви демонстрираше само своята воля да получи още един президентски мандат. Още днес в Марибор ще има нови демонстрации на разгневени словенци.

Борут Пахор е роден през 1963 г. През 1987 г. се дипломира по специалността политология и оттогава се занимава активно с политика. Най-високият политически пост, който е имал досега, е министър-председател, който управляваше страната до декември миналата година, когато предсрочно бе прекратен мандатът на правителството след недоверието, което му гласува парламентът. След това най-голямата лява партия, оглавявана от него, спечели трето място в парламентарните избори, но правителството бе формирано от дясноцентристка коалиция. Борут Пахор остана без поста председател на своята партия. Очаква се, че Пахор ще бъде по-готов за сътрудничество с правителството на Янез Янша, отколкото Данило Тюрк. След първия кръг на президентските избори Борут Пахор стана представител на „новата левица“, която не желае да бъде командвана от „старата гвардия“ на Милан Кучан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.