Бунтът на елита в Мексико срещу новия президент

в. Гардиън

„Неверен на семейството си. Верен и обвързан със своята страна“. Уебсайт за изневери се рекламира с Пеня Нието.

Студентите от Ибероамерканския университет в Мексико предлагат нов вид туристическа обиколка на кампуса. Наричат я „Пенятур“. Посетителите следват маршрута на Енрике Пеня Нието при посещението му в университета като част от неговата президентска кампания. Кулминационният момент на обиколката е тоалетната, където Пеня Нието потърси убежище от стотици протестиращи.

Университетът (познат като Ибера) е един от най-отбраните частни образователни центрове в страната; тук се обучават децата на мексиканския елит. Трудно е да се опише трусът, усетен в страната, след като студентите яростно се нахвърлиха срещу Пеня Нието, обвинявайки го в жестоки репресии срещу селяните в Сан Салвадор Атенко през 2006 г., когато е бил губернатор на щата Мексико.

След като той заяви в свое оправдание, че е действал в национален интерес, гневът се отприщи. Студенти в цялата страна организираха движение срещу него и медиите, подкрепящи президентската му кампания. Движението бе наречено YoSoy 132 (АзСъм132) на името на популярен в интернет видеоклип, в който участват 131 студенти от Ибера.

Пеня Нието бе обявен за победител на състоялите се през юли президентски избори на фона на спекулации, че е купувал гласове и че средствата за финансиране на предизборната му кампания са били със съмнителен произход. Изборна комисия обяви изборите за „достоверни и честни“, но протестиращите не бяха убедени. Студентите се съюзиха с няколко работнически и селски организации и сформираха така наречената Национална конвенция срещу измамата.

Миналата седмица хиляди протестираха по улиците на град Тула, поставяйки началото на ненасилствена кампания за съпротива срещу избирането на Пеня Нието. Оттогава където и да заминеше извън страната – от Берлин до Буенос Айрес – той бе посрещан с протести от учещите там мексикански студенти.

Масови протести се състояха и в събота, когато Пеня Нието официално встъпи в длъжност като новия президент на Мексико. Организациите, които са част от Националната конвенция, обградиха Камарата на депутатите, където се състоя церемонията. Няколко опозиционери, близки до Андрес Мануел Лопес Обрадор – кандидата на левицата, който изгуби на изборите – протестираха в самия парламент, след като новият президент положи клетва, като по този начин също демонстрираха несъгласието си с изборните резултати.

На няколко мили от Камарата, до монумента Ангелът на независимостта – символа на мексиканската независимост – се състоя протестен митинг на Движението за национално обновление. Познато под името Морена, това обществено движение (което скоро ще стане политическа партия) бе основано от Лопес Обрадор, след като той напусна Партията на демократичната революция, за да създаде нова, по-близка до политическите му възгледи организация. Нейният лидер Марти Батрес вече заяви, че Пеня Нието е купил изборите, а не ги е спечелил.

За да избегне неприятни изненади на церемонията, Пеня Нието напусна Камарата непосредствено след като положи клетва, без да държи реч. Наместо обръщение към парламента Пеня Нието предпочете да се отправи към Националния дворец, където отпразнува победата си в компанията на високопоставени служители на правителството, дипломати, членове на няколко кралски семейства, религиозни водачи и известни личности от сферата на културата, науката и спорта. По традиция тези празненства винаги досега са се състояли в Камарата на депутатите.

Няколко дни преди Пеня Нието да поеме властта, около сградата Сан Лазаро, където се помещава Камарата на депутатите, бе разположен военен кордон, за да „брани“ новия президент. Затворени бяха четири спирки на метрото, няколко автобусни спирки, както и много от близките до сградата улици. Кметът на град Мексико Марсело Ебрард коментира, че всичко това е изпратило погрешно послание. „Никога не съм виждал такива мерки – от какво толкова се страхуват?“

В нито един мексикански град нямаше значими празненства по повод победата на Пеня Нието. Вместо това из цялата страна се усеща смесица от недоволство и скептицизъм по отношение на управлението му.

Още по темата:Енрике Пеня Нието, младият нов президент на Мексико

Андреа Соса Кабриос
ДПА

Бързият възход на Енрике Пеня Нието в мексиканската политическа йерархия достигна върховата си точка с встъпването му в длъжност в събота като президент на страната.

Покорителят на мексиканската политическа сцена обаче беше критикуван, че е маркетингов продукт, тикан чрез телевизионна реклама към върховния държавен пост, откакто стана през 2005 г. губернатор на щата Мексико (до 2011 г.), на чиято територия се намира и град Мексико.

„С помощта на скъпа телевизионна реклама и редовно присъствие в някои жълти списания и издания, посветени на богатите и известните, беше създаден добре продаващ се имидж на Енрике Пеня Нието. Превърнаха го в знаменитост“, се казва в неговата неоторизирана биография „Семеен бизнес“, чиито автори са Франсиско Крус и Хорхе Торибио Монтиел.

Адвокатът, женен за актрисата от телевизионни новели Анхелика Ривера, прояви също политически талант и способност да преодолява препятствия по пътя си към президентския пост, който спечели с около 38 процента от гласовете на изборите през юли.

Пеня Нието, роден на 20 юли 1966 г., става член на династическата Институционно-революционната партия (ИРП) през 1984 г., на 18-годишна възраст. Той проявява интерес към кампаниите три години по-рано, когато раздава агитационни брошури за свой роднина, който впоследствие става губернатор на щата Мексико.

Пеня Нието е роден в село Атлакомулко, учи право в Панамериканския университет в град Мексико и получава магистърска степен по бизнес администрация от Института за технологии и висше образование в Монтерей.

През 1994 г. се жени за Моника Претелини, с която имат три деца. През януари той призна, че има още две извънбрачни деца, едното от които починало скоро след раждането си.

Претелини умира през 2007 г. на 44-годишна възраст при епилептичен припадък. През 2010 г. Пеня Нието се жени за Ривера, с която се запознава в телевизионната мрежа „Телевиза“.

Политическата му кариера тръгва и се развива в щата Мексико, в който живеят 14 процента от избирателите в страната. През 1993 г. той става личен сътрудник на щатския министър на икономическото развитие.

По-късно е заместник-вътрешен министър на щата, щатски министър на администрацията и законодател преди да се издигне до губернаторския пост и да се включи в президентската надпревара.

Като кандидат-президент той успява да си осигури подкрепата на цялата Институционно-революционната партия пред няколко по-възрастни и политически утвърдени свои съперници. По време на кампанията той надмогва критиките за изневерите и политическия си път.

Студентската организация „ЙоСой132“, създадена да се бори срещу кандидатурата му, твърди, че медиите са пристрастни към него и го обвинява, че е използвал прекомерна сила срещу протестиращите като губернатор.

Интервю, в което той трябваше да назове три книги, белязали живота му, предизвика ожесточени критики. Пеня Нието посочи заглавието „Тронът на орела“ – футуристичен фарс за изборите в страната през 2024 г., но сбърка името на автора – видния мексикански писател Карлос Фуентес.

Нието обаче не прибягваше до лични нападки срещу съперниците си и се представи като положителен кандидат, подписвайки се под обещанията си пред нотариус и свои поддръжници.

В Мексико ИРП (която управлява 71 години до 2000 г.) все още се асоциира с корупция и авторитаризъм, но Пеня Нието твърди, че оглавява една обновена формация.

„Част съм от поколение, израсло в демокрация. Ще трябва да управлявам в демократично единство и да постигна необходимите на страната споразумения и реформи в полза на народа и за преобразяване на бъдещето на Мексико“, заяви той.

Нието каза, че по време на кампанията е успял „да разсее множество митове и легенди“ за себе си и партията си. Той обеща „модерно, отчитащо се за действията си и отворено за критика“ президентско управление. Остава да се види дали ще бъде онзи лидер, който ще помогне Мексико да се справи с бедността и насилието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.