Стоп на руските оръжия, казва Сенатът на САЩ

Хеликоптерът КА-52 „Алигатор“. Снимка: от тв екрана

С поправка във военния бюджет на САЩ Сенатът забрани на Пентагона да сътрудничи с руската компания „Рособоронекспорт“. Повод станаха нейните оръжейни доставки за Сирия, пише в. „Комерсант“.

Искането на Сената е подкрепено и от Камарата на представителите в Конгреса, тъй че санкциите срещу „Рособоронекспорт“ може да влязат в сила още до края на годината, посочва всекидневникът.

„Цялата номенклатура на доставките за Сирия бе легална, а продаваните оръжия – с чисто отбранителен характер“, твърди обаче негов източник, близък до руската система за военнотехническо сътрудничество. И напомня, че Съветът за сигурност на ООН не е наложил никакви санкции на Дамаск. „Рособоронекспорт“ не дава официален коментар, отбелязва „Комерсант“.

Президентът на САЩ Барак Обама „ще наложи вето на сенаторското предложение“, за да „разведри напрежението в двустранните отношения“, надява се друг събеседник на изданието. При всяко положение американската забрана няма да засегне сключените по-рано договори, а след време ще може да бъде заобиколена, коментират руски военни експерти, цитирани в материала.

„Трябва да изключим от схемата „Рособоронекспорт“ и да доставяме техниката чрез друг посредник“, предлага един подобен вариант аналитикът Руслан Пухов.

Експерти на „Росийская газета“ са убедени, че решението на Сената може да нанесе не само политически, но и преки материални щети на военното сътрудничество между Москва и Вашингтон.

През ноември Пентагонът уведоми законодателите в САЩ, че смята да купи от „Рособоронекспорт“ още 12 хеликоптера Ми-17 за армията на Афганистан на стойност 217,7 милиона долара. Русия вече достави поръчаните преди от САЩ за Кабул 21 хеликоптера за 375 милиона долара. Договорът предвижда обслужване на техниката и доставка на резервни части, уточнява руският официоз.

Според „Новие известия“, който се позовава на американски източници, може да бъде застрашена руска хеликоптерна сделка с Пентагона в размер на близо един милиард долара.

Руското Външно остро осъди решението на Сената, пише вестникът. „Москва не желае двустранното сътрудничество да понесе щети заради вредни умонастроения“, заявява пред него заместник-министърът Сергей Рябков.

Решението на сенаторите в САЩ е нелогично и „ще създаде повече проблеми за самите американци, които ще трябва скоро да напуснат Афганистан и да прехвърлят на афганистанците въпросите около сигурността на страната“, смята експертът Руслан Пухов, говорил и пред този вестник.

Ако руската техника бъде сменена със западна, летателният състав и наземният персонал ще трябва да бъдат обучавани наново. За американската хазна това ще е далеч по-скъпо, отколкото да използва непретенциозните Ми-17, с които афганистанците вече са свикнали. Затова Пентагонът е против развалянето на хеликоптерната сделка с Москва, обяснява наблюдателят.

Правителството на САЩ вече е замразявало оръжейни сделки с Русия през 2006-2010 г. заради подозрения, че Москва снабдява с ракетни технологии Иран. Ограниченията бяха вдигнати, след като Русия подкрепи санкциите на Съвета за сигурност срещу Ислямската република.

Американците впрочем проявяват доста прагматичен подход, щом стане дума за санкции; дори през периода на ембаргото срещу „Рособоронекспорт“ – през 2007 г., Пентагонът купи от Русия 22 хеликоптера за иракската армия на стойност 158 милиона долара. Може би властите в САЩ и този път ще предпочетат да действат гъвкаво, за да финализират сделката, добавя „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.