Хилари пусна Бил в предизборната си кампания

Хилари реши да използва най-силния си коз в предизборната надпревара и взе Бил на обиколката в щата Айова. Снимка: Ройтерс

С патешкожълтата си риза Бил Клинтън трудно остава незабелязан, дори когато се отдръпва на заден план. И толкова по-добре, защото целта в момента не е да е невидим. От началото на миналата седмица кандидатката за президентските избори през 2008 година Хилари Клинтън е придружавана от съпруга си в Айова – щат в сърцето на американския Среден Запад, който пръв отсява претендентите при първичните партийни избори.

Това не е първият предизборен митинг на Бил заедно с жена му. За пръв път обаче той тръгва на няколкодневна предизборна обиколка с нея. Откакто започна самостоятелна политическа кариера през 2000 година, Хилари Клинтън винаги се е старала да държи бившия президент на разстояние, защото иска да очертае територията си и да утвърди независимостта си. Само че тъй като съперниците й в Демократическата партия се оказаха по-трудни от очакваното, а избирателите продължават да са подозрителни към нея, сенаторката от щата Ню Йорк си каза, че ще сбърка, ако не използва най-силния си коз. Макар той да е нож с две остриета.

В Айова, изправена на естрада и заобиколена от купи слама, за да изглежда „по-провинциално“, Хилари по средата на речта си се обръща и полага ръка на рамото на Бил. „Като кандидат за президент ще мога да разчитам на помощ по пътя (към президентския пост)“, обявява бившата феминистка активистка със смесица от гордост и смирение. Няколко мига по-рано Бил е заявил: „И да не бяхме женени, щях да съм тук да я подкрепям“ и „от 40 години съм избирател, но досега никога не съм имал възможността да гласувам за толкова квалифициран кандидат“. Шоуто „Бил и Хилари“ изглежда добре изпипано – за нея са светлината на прожекторите и политическото послание, за него са блясъкът на пайетите и задкулисното влияние.

Бил и Хилари демонстрират разбирателство, но не е ясно дали бившият президент няма да се забърка в нов скандал от типа “Моника Люински”. Снимка: Ройтерс

Откакто миналата година двамата съпрузи произнесоха всеки поотделно реч на погребението на вдовицата на Мартин Лутър Кинг, съветниците на Клинтънови избягват да ги карат да говорят един след друг. „Не толкова защото Хилари е средна ръка оратор, а защото всеки се представя по-слабо в сравнение с великолепен политически актьор като бившия президент“, обяснява съветник по комуникация от Демократическата партия. Затова сенаторката е принудена да балансира – Бил да блести, но не прекалено много, да се споменава носталгията по спокойствието и благоденствието от двойния му мандат, без да се възкресява споменът за прословутата синя рокля на Моника Люински. Идеята е американците да останат с впечатлението, че ще получат „двама Клинтън“ на цената на един, без това да се казва открито.

От своя страна бившият обитател на Овалния кабинет изглежда искрено отдаден на ролята си на съветник в сянка. Според обкръжението на двамата съпрузи „Бил е готов да направи всичко необходимо жена му да спечели президентския пост. Той смята, че има огромен дълг към нея, защото тя го подкрепяше в неговата политическа кариера“, пише в. „Ню Йорк Таймс“.

Тази зима той се натовари с част от събирането на средства и организира много „сесии на ухажване“ с дарители на левицата в луксозни нюйоркски апартаменти. Понякога той й помага да репетира речите си до среднощ и смазва сложните чаркове в машината на Демократическата партия.

Когато поискват да придружи Хилари в щата Айова, защото според обществените проучвания тя изостава, той приема видимо на драго сърце. Единственото, което отказва да прави засега, е да критикува съперниците на жена си в състезанието за партийната номинация. „Ако искате да се говори лошо за тях, обърнете се към някой друг“, предупреждава той, имайки предвид Барак Обама, Джон Едуардс и другите по-незначителни кандидати.

Но тази динамика на Клинтънови, устремени към една обща цел, пропуска да отговори на три важни въпроса. Първият е за „реставрацията“ – ако Хилари бъде избрана, президентското редуване за периода 1988-2012 (или 2016) ще изглежда като Буш-Клинтън-Буш-Клинтън. Както писа хроникьорът Джонатан Алтър, „въпросът е не толкова дали хората са готови да вкарат в Белия дом първата жена, а по-скоро дали са готови да вкарат там втори човек с фамилия Клинтън?“

Вторият въпрос е за „характера“ на Бил. През февруари един от основните финансисти на Демократическата партия, милиардерът Дейвид Гефън, публично оповести притеснението си от „безразсъдното“ поведение на бившия президент, който с лекота „въоръжава противниците си с аргументи“. Въпросът, който не е произнесен публично, но който повечето леви избиратели си задават е: „Ще се забърка ли той пак в афера, подобна на тази с Моника?“

Третият и последен въпрос е за статута на „първи джентълмен“. Какво да се прави с един съпруг, който след влизането в Белия дом може да се окаже бреме? Хилари вече даде нещо като отговор – тя би желала Бил да стане „глобален посланик“, който да подобри отношенията на САЩ с останалия свят. Реакцията на циниците беше: „Това е най-добрият начин той да не й се пречка във Вашингтон“. Бил е полезен, но и това си има граници.

(БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.