Северна Корея пак смущава балистичното спокойствие

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Северна Корея пак се превръща в основен смутител на световното спокойствие, пише във вторник руският вестник „Комерсант“. Пхенян заяви, че в най-скоро време ще изстреля космическа ракета – това ще е второ за годината изпитание след априлския пуск на ракета „Инха-3“. Плановете, с които КНДР нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН, нажежиха до крайност ситуацията в региона и бяха осъдени от всички световни сили, включително от традиционните съюзници на Северна Корея – Русия и Китай. Примерът на Токио, заявил, че е решен да свали ракетата, ако прелети над негова територия, бе последван и от Москва, отбелязва вестникът.

Корейската криза отново навлиза в гореща фаза, стана ясно в събота. След половингодишна пауза ръководството на КНДР уведоми официално съседните държави, че планира между 10 и 22 декември да изстреля ракета с изкуствен спътник на Земята. В опит да успокои световната общност Северна Корея обеща, че пускът „ще преследва единствено мирни, научно-изследователски цели“ и ще осигури възможност за сателитно наблюдение на Северния полюс.

Южнокорейски източници, цитирани от „Комерсант“, съобщили, че ракетата ще е готова за полет до края на тази седмица. В понеделник на севернокорейския космодрум Сохе бе монтирана първата степен на ракетата, а следващите ще бъдат добавени до „три-четири дни“. След като сателитът бъде изведен в орбита, отломки от ракетата се очаква да паднат в Жълто море западно от Корейския полуостров, също и в морската акватория източно от филипинското крайбрежие.

Предстоящото изстрелване на севернокорейска ракета с голям обсег ще е вече второ за годината – през април, в рамките на тържествата по повод 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен, основателя на КНДР, Пхенян извърши неуспешен пуск на балистична ракета „Инха-3“, способна да носи ядрен заряд. Новият ръководител на Северна Корея от същата управляваща династия Ким – Ким Чен-ун, се реши на тази стъпка, независимо че тя не само наруши споразумението със САЩ да доставят на Пхенян храни срещу мораториум върху ракетно-ядрените разработки, но бе и в разрез с резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН,  забраняваща на КНДР да изстрелва балистични ракети.

Световната общност демонстрира тази пролет остро несъгласие с действията на Пхенян, което принуди новите власти в КНДР да забавят осъществяването на своите ракетно-ядрени амбиции. Редица експерти дори заявиха, че след идването на нов ръководител очакват политическо затопляне в Северна Корея и виждат в изпитанието на „Инха-3“ отзвук от минали времена.

Последните събития в КНДР обаче погребаха плахите надежди, че след смъртта на предишния й лидер Ким Чен-ир миналия декември страната на идеите чучхе ще прави предпазливи стъпки към либерализация на режима, подновяване на шестстранните преговори по ядрения проблем на КНДР и постепенно излизане от международната изолация.

Миналата седмица Ким Чен-ун предприе ключова рокада в силовите структури: назначи нов министър на отбраната, генерал Ким Кьок-сик – един от главните ястреби в Пхенян (тъкмо той командваше севернокорейските сили по време на предполагаемата торпедна атака срещу южнокорейската корвета „Чхонан“, потопена в Жълто море през 2010 г.). Назначението на Ким Кьок-сик, фанатично предан на вожда, доказва според експерти стремежа на Ким Чен-ун да засили контрола си върху милионната армия на страната и представлява „демонстрация на сила“ пред съседите й от региона и пред САЩ, пише „Комерсант“.

Също такава демонстрация на сила в навечерието на декемврийските избори в Южна Корея и на японските избори през януари се очаква да стане и обявеното ново изстрелване на космическа ракета, коментира вестникът. Пхенян за пореден път прилага тактиката, изпробвана неведнъж през последните десетилетия – използва ракетно-ядрените си програми като основен лост за натиск върху световната общност, насрочвайки изпитания на нови разработки така, че да съвпаднат с международни събития, от които пряко ще зависи оцеляването на севернокорейския режим.

Този път обаче опитът на Пхенян да шантажира световната общност, за да получи нови дивиденти, може да удари на камък. Срещу предвиденото изстрелване на севернокорейската ракета недвусмислено се възпротивиха вече не само САЩ, Южна Корея и Япония в ролята си на „лошите ченгета“, но също така Китай и Русия – традиционни съюзници на Севера, играли роля на „добрите ченгета“ в международната „шесторка“.

След като външното министерство на Русия прикани правителството на Северна Корея „незабавно да преразгледа решението си за ракетния пуск“, руските агенции разпространиха в понеделник изявления на високопоставени източници от Министерството на отбраната, според които руската система за предупреждение при ракетно нападение ще следи полета на севернокорейската ракета, а в случай че тя се отклони от курса, руските сили за ПВО ще я прехванат и не ще допуснат отломките да паднат на територията на федерацията.

Япония също се готви да прехване севернокорейската ракета. По заповед на шефа на военното ведомство Сатоши Моримото на остров Окинава спешно се прехвърлят с тази цел зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.