Украйна пред заплаха от ХИВ епидемия

Асошиейтед прес 

Андрей Мандрикин, затворник в затвор No 85 извън Киев, е ХИВ позитивен. Той изглежда изнемощял и далеч по-възрастен за своите 35 години. При все това Мандрикин е в доста по-добро положение от десетките хиляди негови сънародници, защото има шанса да получи лечение в разгара на „най-лошата епидемия на СПИН в Европа“, както я определи Световната здравна организация.

Преди световният ден за борба със СПИН, отбелязан на 1 декември, редица международни организации призоваха украинското правителство да увеличи субсидиите за лечение и да положи повече усилия да спре разпространението на ХИВ вируса извън високорисковите групи и сред останалата част от населението, където дори е по-трудно да се наложи контрол върху болестта.

Приблизително 230 000 украинци, или около 0.8 на сто от хората на възраст между 15 и 49 години, живеят с ХИВ – вирусът, който причинява СПИН. Около 120 000 спешно се нуждаят от антиретровирално лечение, което значително може да удължи и подобри качеството на живота им. Но поради недостиг на държавни средства едва по-малко от четвърт от тях имат достъп до лекарства – което е сред най-ниските показатели в света.

СПИН епидемията в Украйна все още е концентрирана сред високорисковите групи, като интравенозните наркомани, проститутките, хомосексуалните и затворниците. Но близо половината от регистрираните нови случаи за миналата година се дължат на полови контакти между хетеросексуални без предпазни средства.

„Бавно, но сигурно епидемията се мести от най-изложената на риск и уязвима част от населението към общата маса“, зави Никола Канто от Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, отговарящ за дейността на организацията в Източна Европа и Централна Азия. „За момента в Украйна не се вземат достатъчно мерки за лечение на болестта.“

Позорът също е голям проблем за ХИВ-позитивните в Украйна. 65-годишната Лилия, която отказа да назове фамилията си, наскоро е присъствала на курс как да съобщи на 9-годишната си правнучка, че има ХИВ. Заради диагнозата на момичето, заразено още при раждане от злоупотребяващата с наркотици майка, й е било отказано място в предучилищна паралелка.

„Хората са като вълци, те не разбират“, казва Лилия. „Ако някои от родителите разберат за болестта, биха изяли детето.“

И докато в останалата част от света епидемията от СПИН се е постабилизирала, в Източна Европа и Централна Азия тя все още прогресира, смята Канто.

За 2011 г. в Украйна са обявени 21 200 нови случаи, което е най-високият брой, откакто бившата съветска република регистрира първия си случай през 1987 г., и е равно на растеж от 3 процента в сравнение с 2010 г. В резултат на ограниченото и често ненавременно лечение броят на свързаните със СПИН смъртни случаи за миналата година е нараснал със 17 на сто – близо 3800.

Преди две години Мандрикин бе на ръба да стане част от тази статистика, след като нивото на жизненоважни имунни клетки CD4 – те служат за измерване на силата на имунната система – в неговия организъм спадна до 11. Нормалният брой на CD4 в тялото на здрав човек обикновено е над 600.

„Лежах в болницата и умирах“, казва Мандрикин, който излежава четвърта си присъда от 7 години за грабеж. „Това е страшна болест.“

Сега, след двете години на лечение в малката затворническа клиника, броят на неговите CD4 се е покачил на 159 и той се чувства много по-добре, макар да изглежда изтощен и да е твърде слаб да работи в работилницата на затвора, който е със средно ниво на сигурност.

За момента украинското правителство се фокусира главно върху тестването и третирането на стандартните случаи сред общото население.

Антиретровиралното лечение на повече от 1000 затворници, както и на близо 10 000 ХИВ пациенти из цялата страна, които освен това се нуждаят от лечение за туберкулоза и други усложнения породени от болестта, заедно с всички дейности за подкрепа или борба срещу заболяването, са спонсорирани от чуждестранни дарители, главно от Глобалния фонд.

Глобалният фонд е готов да похарчи 640 милиона долара до 2016 г. в битката със СПИН и туберкулозата в Украйна и след това се надява да предаде по-голямата част от програмата си в ръцете на украинското правителство.

Според някои адвокатски организации корупцията и безразличието на правителствени служители съдейства за разрастването на епидемията.

През изминалите две години украинското правителство е конфискувало край границата жизненоважни лекарства за СПИН заради технически формалности, разпореждало е прокурори да разследват спонсорирани от Глобалния фонд организации в подкрепа на заболелите от СПИН и е оказвало тормоз на пациенти, подложени на метадонова терапия, което принуди Глобалният фонд да заплаши, че ще замрази отпуснатия заем от негова страна за превенция на болестта.

Съвсем наскоро украинският парламент даде начално одобрение на законопроект, който може да наложи мярка за неотклонение до 5 години затвор, при каквото и да е публично изобразяване на хомосексуалност.

По думите на западни организации това може да направи работата на организациите за борба срещу СПИН, които раздават презервативи и учат хомосексуалните на безопасен секс, незаконна и допълнително ще подсили епидемията. Все още не е ясно дали законопроектът ще стигне до окончателно гласуване.

Друг проблем е злоупотребата с лекарствата за СПИН, при която украинските здравни власти плащат в пъти повече от допустимото за медикаменти. Адвокатски организации обвиняват здравни служители в присвояване на средства, като закупуват лекарства на изкуствено завишени цени и след това прибират комисионната.

Представителите на здравните власти отхвърлят тези обвинения, твърдейки, че финансовите им процедури са прозрачни.

Още много трябва да се свърши в Украйна, за да може украинския народ да получи добро СПИН образование.

Оксана Голубова, 40-годишна бивша наркоманка, е заразила дъщеря си, която сега е на 8 години, с ХИВ и е загубила съпруга си заради коварната болест. Но въпреки това тя продължава да прави незащитен секс с новия си съпруг, казвайки, че здравето му е в божиите ръце.

„Заразяват се онези, които се страхуват“, казва Голубова.
БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.