Вампири бродят в Сърбия?

Асошиейтед прес 

Указател към родното място на „първия сръбски вампир“. Снимка: новости

Пригответе си чесън, кръстове и колове: вампир кръвопиец броди на свобода.

Или поне така казват жителите на малкото село Зарожие в Западна Сърбия, разположено между планински склонове с тучна зеленина и гъсти призрачни гори. Слуховете, че легендарен вампир призрак се е пробудил, всяват страх, но и разкриват възможности за потенциален туризъм в отдалеченото село.

Общинският съвет предупреди гражданите да сложат чесън в джобовете си и да поставят дървени кръстове в стаите, за да отблъснат вампирите, макар че изглежда това е насочено повече, за да привлече туристи в бедния район, граничещ с Босна.

Много от жителите на селото са наясно, че историята за Сава Саванович, най-известния сръбски вампир, е само измислица. Все пак, казват те, по-добре е това да бъде прието сериозно, отколкото да бъдеш погубен от зъбите на вампира.

„Историята за Сава Саванович е легенда, но действително някога са се случвали странни неща по тези места,“ казва 55-годишната домакиня Милка Прокич, държейки връзка чесън в едната си ръка и голям дървен заострен кол в другата, докато мъгла, създаваща подходящото усещане за потиснатост, се надига над възвишенията наоколо. „Слушали сме тази легенда от нашите предци и я пазим жива за по-младите поколения“, допълва тя.

Легендите за вампири играят от векове важна роля на Балканите – най-известна е историята за Дракула от района Трансилвания в Румъния. През 18 в. митовете понякога са предизвиквали масова истерия и дори публични екзекуции на набедени за вампири.

За Сава Саванович, който според жителите на Зарожие е първият вампир в Сърбия, се говори, че пие кръвта на онези, които влязат в малка воденица в гъста дъбова гора, за да смелят житото си на чистата планинска река Рогатица.

Дървената воденица се срути преди няколко месеца, което както се твърди е подразнило вампира, който сега търси ново място, където да окачи пелерината си.

Някои местни твърдят, че чуват стъпки, от които сухите листа в гората шумолят, и странни звуци, носещи се от скалистите върхове на планините, където вампирът бил убит според легендата с остър кол, пронизал сърцето му, но успял да оцелее духом под формата на пеперуда.

„Човек трябва да запази спокойствие, важно е да не го стряскаш, не бива да му се присмиваш,“ казва селянинът Мицо Матич, 56-годишен, който живее в къща недалеч от срутената воденица.

„Той е просто един от съседите, стараем се да поддържаме приятелски отношения с него,“ добавя той с изкривена усмивка, като показва чесъна, който държи в двата джоба на панталоните си.

Някои местни казват, че непознатите може и да им се присмиват, но те действително вярват.

„Петима души умряха напоследък един след друг в нашата малка общност, единият се обеси,“ казва Миодраг Вуетич, член на местния общински съвет. „Това не е случайно“.

Вуетич добавя обаче, че „каквато и да е истината за Сава“ местните жители трябва да използват легендата, за да насърчат туризма.

„Щом румънците могат да се възползват от легендата за Дракула с туристите, които посещават Трансилвания, защо и ние да не можем да направим това със Сава?“, пита той.

Ричард Съг, лектор за епохата на Ренесанса в университета Дърам във Великобритания и специалист по легендите за вампири, казва, че страховете може да са съвсем реални. Стресът може да докара на хората кошмари, които още повече да изострят усещането за ужас.

„Туристите смятат, че това е забавно, а местните сърби мислят, че е ужасяващо“, казва той.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.