Хари Потър стана хит благодарение на конфронтацията с Русия

Успехът на «Хари Потър» се дължи на асоциациите със световното зло и на използваната стандартна схема за борба с «лошите». Снимка: Ройтерс

Хари Потър пак е в ефира. Новият филм „Орденът на феникса“ още не е пуснат по кината, но вече покори световните екрани. Всички гадаят: кого все пак ще убият в този филм? Джоан Роулинг веднага предупреди, че няма да се задоволи с по-малко от две жертви и феновете започнаха да разсъждават кои ли ще са късметлиите. Слава Богу, още има хора, които мислят за другите.

Някакъв хакер проникна в светая светих на издателството, с изненада установи колко много от работещите там са запомнили копия от книгите на Роулинг в компютрите си и разнесе по света радостната вест – ще ликвидират Хърмаяни и Хагрид. Мис Грейнджър ще бъде отстранена лично от лорд Волдемор, а нескопосният ученик, великанът Хагрид – от злия специалист по отварите Сивиръс Снейп. „И ще се отвори бездната и ще ги погълне“. С една дума, всички ще умрат.

Но да се вгледаме по-внимателно в творчеството на другарката Роулинг. Както казваше незабравимият Козма Прутков, „гледай в корена“. И какво виждаме, като погледнем надолу? Романите на разказвачката на приказки Роулинг са направени по стандартната схема на борба със световното зло, а също така с враждебния свят изобщо, който заобикаля всеки човек. Благодарение на добре подбраните детайли и майсторските психологически похвати книгите за Хари и неговата команда станаха бестселъри. Но нас ни интересува най-завладяващият аспект на този проблем – международният. Как това се асоциира със световното зло?

В книгата има чужденци, но не прекалено. Магьосници от Франция, гаден тип с типично руската фамилия Каркаров, як спортист от България, още един-двама. Самите герои не пътуват в чужбина и май не канят никого на гости. За англичаните, както и за повечето европейци, чужденците са хора подозрителни и нежелани. Но няма как да се скриеш изцяло от световното зло. Лорд Волдемор се възражда от мъртвите. Гвардията му набира сила. Всички са ужасени.

В какво обаче е „гениалното предвиждане на твореца“? Конгресменът Том Лантос сравни Путин със станалия нахален Попай моряка, който набива спанак и помпа мускули. „Ето откъде идва заплахата за света,“ викна той в Конгреса на САЩ. Впрочем, това стана преди речта на Путин в Мюнхен. Ако се съди по това, че в англо-американския печат постоянно се чуват изявление от типа: „Не си прав, Владимир!“ и се говори за „глупавото“, „нагло“ и „предизвикателно“ поведение на руския лидер, то Путин трябва да бъде сравняван не с малкото домашно духче Доби. Щом като „Лос Анджелис таймс“ пише за „възраждане на Империята на злото“, Владимир Владимирович Путин трябва да го сравняваме най-малкото с лорд Волдемор.

И наистина – Русия беше слаба и лорд Волдемор с другарите си сякаш потъна в небитието. Роналд Рейгън разруши Империята на злото- някъде в паузата между унищожаването на Третия Райх и на БААС-истки Ирак – и ето че “смъртожадните“ на Черния лорд паднаха под ударите на положителните детективи – „аврорите“, и на майката на Хари Потър, която даде живота си за рожбата си.

На международната сцена Путин е олицетворение на световното зло, защото западните граждани обичат приказки с вълшебни герои и «тъмни сили». Снимка: Ройтерс

Комунизмът беше хвърлен в магическия затвор Азбакан, Русия гледаше филми от типа на „Покаяние“ и се измъчваше от угризения на съвестта. Грееше слънце и всяка божа твар се радваше. Започна мирен, спокоен живот. Но се събраха облаци. Русия изведнъж, кой знае защо, започна да притеснява съседите си – малката Грузия, безобидната Естония, спря газа за Украйна. И ето че зад океана и на острова Албион се надигна ропот, че „руснаците са почнали да се държат като… руснаци“. Но никой не чуваше тези гласове, които бяха като вопъл в пустинята на равнодушието. Също както Хари Потър и директорът се опитваха да привлекат вниманието на магьосническата общественост към възраждането на „Онзи-който-не-бива-да-се-назовава“, а през това време хищните ръце на недоубития лорд Волдемор се протягаха ту към философския камък, ту към огнения бокал, ту към подземията на лондонското Министерство на магиите. Напразно, британската бюрокрация беше непробиваема.

Русия не изтегля войските си от Молдова и Грузия – лорд Волдемор събира „тъмните сили“ за борба за световно господство. Руските знамена над отдалечените гарнизони са белези на „смъртожадните“, никнещи пред погледа на смаяната публика. Опити да се разцепи Европа – опити да се разклати „магическата общност“ чрез примамване на своя страна на нестабилни нейни членове. Монополистът „Газпром“, оплел целия континент, е направо чудовищен енергиен октопод, който прилича на разпънатите навсякъде мрежи на „смъртожадните“.

А излизането на Русия от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа ОВСЕ и обещанието на Путин да заобиколи Световната търговска организация и Международния валутен фонд, понеже били ненужни, и да създаде аналогични структури с евразийска ориентация, може да се сравни само с масово въстание на привържениците на „тъмните сили“ срещу господството на Министерството на магията. „Той иска да ни изтръгне лостовете на финансовото господство,“ развикаха се господата западни финансисти.

И още нещо, вече по-дребно – мистичната смърт на Литвиненко с полониева следа в цял Лондон. Нима забравихме съдбата на нещастния Сириус Блек, убит направо в Министерството на магията от цяла орда „смъртожадни“? Даже не се разбра кой го уби – един размахвал вълшебната пръчица и четял заклинанието, друг сипвал полония, трети гледал да не дойде някой. Изводът е ясен – „Онзи-който-не-бива-да-се-назовава“ се е завърнал! Червената опасност напредва! Путин винаги е бил комунист, а неговите „силовици“, този „орден на Ленин“, сега се опитват да управляват планетата, а ние предупреждавахме, предупреждавахме, предупреждавахме!

Такова мистично, „приказно“ възприемане на света е много характерно за Запада и щеше да е забавно, ако не беше толкова тъжно. От „Хари Потър“, „Властелина на пръстените“, „Карибски пирати“, писани за деца, се увличат предимно възрастните. На западния бюргер, за да се разведри, му е необходима приказка, която да го пренесе във вълшебен свят.

Но приказките често ги съчиняват европейски и американски медии, които изпълняват поставените им задачи не по-лошо от прославените кинорежисьори. Някой Джони Деп – прекрасен актьор, майстор във всичко – ако трябва ще изиграе и капитан Джак Врабеца (изпълнен по инициатива на играещия го в хомосексуален дух), и Саша Литвиненко (когото не познавал, но затова пък явно е почувствал много близък). За жалост сред артистите имаме много хора с нетрадиционна ориентация, но малко патриоти. Сега на практика се играе в една посока – западната информационно-кинематографична машина промива мозъците на всички. Но има надежда, че рано или късно, както посочи Путин, ще престанем да позволяваме да ни „натрапват чувство за вина“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.