Слухове за здравето рушат имиджа на Путин

Путин се екипира за хокей. Снимка: официален сайт

С визитата в Истанбул Владимир Путин започна поредица от посещения в чужбина след двумесечно „отшелничество“ в резиденцията си в Ново Огарьово, пише „Московский комсомолец“.

Президентът не закъсня много – с 55 минути. И независимо какво твърдят „злите японски езици“, не заради стара травма на гърба, а по стар навик, твърди вестникът по повод спекулациите за здравословното състояние на 60-годишния Путин из медийното пространство.

Руският лидер сякаш си е поставил за цел да опровергае всички версии за здравословните си проблеми, каквито се появяваха с всяко отложено пътуване в чужбина „поради нужда от корекции в дневния ред“ – в Туркменистан, Индия, Пакистан, коментира изданието.

„Не всеки, дори да е много добре със здравето“, би могъл да издържи графика на Путин, който предстои да лети със самолет „всеки ден от седмицата, включително и през почивните дни“. Президентът ще посещава главно руски градове (понякога по два на ден), но освен визитата в Турция му предстои и друго пътуване в чужбина, за да участва в лидерска среща на ОНД в туркменистанската столица Ашхабад, уточнява всекидневникът.

В Турция впрочем президентският кортеж все пак бе придружен от линейка – макар и не специално докарана от Русия, забелязва „Московский комсомолец“.

Тази година Путин бе провел вече две срещи с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган – на форума на Г-20 в мексиканския курорт Лос Кабос и в Москва, напомня „Росийская газета“. В руско-турското сътрудничество „не се появяват трудности“ и в Истанбул двамата отделиха внимание по-специално на международни въпроси, по които има „голям брой сериозни разногласия“ между Анкара и Москва; сред тези теми е Сирия, посочва руският официоз.

„Владимир Путин бе принуден да гарантира на развълнуваните турски граждани, че Сирия няма да употреби срещу Турция ядрено оръжие (защото такова няма) и че тя изобщо няма да нападне Турция (защото сега все още не й е до това)“, отбелязва „Комерсант“.

Турските власти бяха заявили, че в средата на декември по границата със Сирия ще бъдат разположени американски зенитни ракети „Пейтриът“. Това засили още повече интереса към срещата между Путин и Ердоган. На съвместната си пресконференция двамата лидери говориха най-много за Сирия. Турските журналисти задаваха леко странни въпроси, пише изданието и цитира един от тях: „Има ли гаранции, че Сирия няма да изпробва ядрено оръжие върху Турция“.

Путин отговори вчера, че Сирия не е ядрена държава и дори не е близо до евентуално производство на оръжие за масово унищожение, напомнят руските всекидневници.

„Поне се разбра, че в Турция има панически настроения по повод Сирия, те просто надхвърлят представите, а г-н Путин тук е разглеждан като главен – най-вероятно – преговарящ със сирийците, способен да спре дори сирийска ядрена бомба“, твърди „Комерсант“.

Според вестника след изявлението на Путин решението за ракетите „Пейтриът“ изглежда „по-разбираемо – това е жест на г-н Ердоган, насочен не към Сирия, а по-скоро към собствения си, сиреч към турския народ“.

Путин обаче реши да не успокоява на свой ред населението на Турция и разказа, че „ракетите „Пейтриът“ не са най-добрата система в света. Направо са от миналия век…“, допълва изданието.

Същевременно руският лидер заяви, че разбира тревогата на Турция, обстреляна откъм Сирия, макар да изрази убеденост, че обстрелът е имал случаен характер. Путин посочи, че по време на преговорите у Русия и Турция са се появили нови идеи за разрешаване на сирийския конфликт, но „все още е преждевременно да се говори за това“, напомня всекидневникът.

Той коментира въпрос на турска журналистка: „Давате ли гаранция, че Сирия няма да нападне Турция?“. „В Турция явно наистина смятат Русия за единствен истински гарант в това отношение, тъй като възможностите на останалите гаранти, включително на самата Турция (там май толкова се страхуват от това нападение, че са готови да нападнат първи) са се изчерпали по естествен път“, се казва в материала.

Вестникът цитира отговора на Путин, който протестирал: „Но ние не сме гаранти за ситуацията в региона! Но повярвайте ми, те не могат да се разберат помежду си вътре в страната. Това е абсолютно нереално! Не им е до това да нападат съседите си! Обстрелите са били случайни! На Сирия не й е до това“.  „Тоест все пак даде гаранция“, тълкува „Комерсант“ думите на руския президент.

Междувременно кремълски политтехнолози се готвят да сменят имиджа на президента Владимир Путин. Образът на мачо ще бъде сменен с образ на мъдър старейшина, сочи според „Независимая газета“ доклад за вътрешно ползване до един от руските губернатори.

Първите намеци за това ще се прокраднат в очакваното през месеца послание на Путин до руския парламент. След известна пауза политтехнолозите ще започнат да налагат обновения президентски образ и успоредно с това в Русия ще започне активно партийно строителство „начело с Общоруския народен фронт“ – коалиция от проправителствени сдружения, фирми и синдикати, създадена миналата година по инициатива на Путин, прогнозира вестникът, цитиран от Би Би Си.

Сред причините за тази смяна на президентския имидж той посочва регистрирания от социолозите спад на доверието към висшето ръководство на Русия и едва ли не революционните нагласи на хората в страната.

Кремъл се страхува не от опозицията, защото вече е подготвил правни инструменти за противодействие, а главно от „протести сред хората в Русия заради спада в равнището на живот, примерно от бунтове в трудовите колективи“, цитира „Независимая газета“ текст от споменатия доклад.

Путин добре ще се впише „в образа на патриарх на руската политика“ – „има обширен управленски опит, знае всички тънкости и подробности от руската политическа система. А се знае, че патриарсите нямат възраст“, коментира политологът Ростислав Туровски.

„Путинските политтехнолози ще се опитат да избегнат слуховете за евентуална недееспособност на президента. За да не смее никой да прави сравнения с втория мандат на Борис Елцин, който също имаше проблеми със здравето“, добавя експертът.

Путин е преодолял здравословните си проблеми, твърди аналитикът Алексей Мухин. Основното е дали Путин е готов да приеме образа на арбитър, помъдрял и набрал житейски опит, смята колегата му Михаил Виноградов. Той напомня, че президентът на САЩ Франклин Рузвелт е управлявал страната дори от инвалидната си количка.

„Въпросът е само кой съветник на Путин би се престрашил да обсъжда с него подобни промени“, споделя свои съмнения Виноградов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.