Тежък труд очаква Обама след изборната победа

ДПА

Барак Обама се моли на среща с религиозни лидери в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Президентът на САЩ Барак Обама няма много време да почива на лаврите от трудно извоюваното си преизбиране. Всъщност неговото политическо наследство може да бъда заложено на карта още преди началото на втория му мандат, тъй като той се включва в тежки преговори с Конгреса относно бюджета.

Обама превъзмогна високата безработица и общата слабост на икономиката, за да спечели още четири години в Белия дом срещу опонента си Мит Ромни, но сега се изправя пред войнствения Конгрес и набор от политически и икономически предизвикателства.

Партийното устройство на Конгреса – при контрол на демократите в Сената и на републиканците в долната Камара на представителите – остава непроменено след изборите и това оставя пред Обама повечето от същите трудности, които пречеха на неговите усилия през последните години. „Несъмнено отношенията на Обама с Конгреса са най-лошите в съвременната история“, отбелязва коментаторът Чарли Кук, който призовава президента повече да си сътрудничи с Конгреса през следващите четири години.

Комплексът от сурови мерки за икономии и автоматично увеличаване на данъците – т. нар. фискална скала – които трябва да влязат в сила в края на годината – вече доведе до размяна на остри думи между Белия дом и председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър, а до сключването на споразумението остават седмици. Резултатът от преговорите – независимо дали има или няма сделка – вероятно ще се прояви през втория мандат на Обама, като бъде наложен нов тон в сътрудничеството или се стигне до сближаване на двете страни по стари модели.

„Ако Обама поеме по този правилен път, мисля, че ще видите през тази и следващата година да се случват някои прекрасни неща. . . Ако той направи това, смятам, че ще има имиграционна реформа и много други неща, които които администрацията трябва да направи“, каза бившият републикански сенатор Джордж Войнович на състояла се наскоро дискусия за втория мандат на Обама.

Ако допуснем, че законодателите успеят да заобиколят „фискалната скала“, оставащите предизвикателства пред Обама са също големи – той иска да върне страната към по-стабилна фискална основа и да се справи с проблеми като имиграционната реформа. При такова множество вътрешни и икономически въпроси в дневния му ред външната политика може да изглежда за много американци като второстепенна задача.

„Това бяха избори за вътрешната политика и подозирам, че общо взето вторият мандат ще бъде мандат на вътрешната политика“ предрича Илейн Камарк, професор в Харвард, който е била член на администрацията на Бил Клинтън. Тя отбелязва обаче, че в миналото президентите често са се стремели през втория си мандат към успехи във външната политика.

При наличието на заплаха за глобалната икономика заради кризата на еврото, ядрените амбиции на Иран, продължаващия конфликт в Сирия и планираното изтегляне от Афганистан пред Обама ще има също толкова предизвикателства на международния фронт, колкото и на вътрешния.

Но засега не са вероятни големи промени в политиката.

Първото му сериозно решение може би ще бъде кого да сложи начело на дипломатическия си екип като държавен секретар, след като Хилари Клинтън се оттегли. Караниците с Конгреса на този фронт вече започнаха, а евентуалният кандидат Сюзън Райс бе подложена на атаки от републиканците заради нейни изявления като посланик в ООН относно нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември.

Повечето американци обаче са съсредоточени върху вътрешните проблеми. Според анкета на „Галъп“, публикувана миналия месец, 95 на сто от американците казват, че предприемането на големи стъпки за укрепването на икономиката и пазара на труда трябва да бъдат водещи приоритети за Обама. Той е съгласен. По време на своята първа пресконференция след изборите Обама определи своите топ приоритети като „работни места и растеж“.

Но има партийно разделение относно необходимостта от повишаването на данъците на богатите – нещо, което може да усложни преговорите по фискалната скала. А Обама се заканва да не подпише закон, който не съдържа повишени данъци за хората с доходи над 250 хиляди долара годишно.

Освен това Обама е дал знак, че имиграционната реформа ще бъда ключов елемент от неговия дневен ред, изтъквайки, че е „твърдо уверен“ в сключването на двупартийно споразумение малко преди встъпването му във втория мандат на 21 януари. Избирателите активно настояват за имиграционна реформа. Републиканците осъзнаха, че високата избирателна активност на хората от латиноамерикански произход през ноември е помогнала на Обама и че те може би трябва да смекчат позицията си за имиграцията, за да имат шансове за успех в бъдеще сред този многолюден етнос, казва Камарк.

Обама ще се изправи и пред голям проблем, когато подписаната от него реформа за здравно осигуряване влезе изцяло в сила. Главното разпореждане в реформата е всеки да се снабди със здравна осигуровка, или ще плаща глоба през 2014 г. Ромни обеща да отмени това законодателство, а съпартийците му от Републиканската партия ще се стремят да задействат допълнителни пречки пред нея.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.