Обвинени в корупция напират към парламента в Румъния

Франс прес

„Крада по-малко от другите“: с този странен лозунг кандидат на екопартия призовава румънските избиратели да гласуват за него, докато политическите партии са обвинявани, че подкрепят лица със съмнителна честност.

„Ако кажех, че не крада, хората нямаше да ми повярват“, обяснява Габриел Радуна, който се стреми към депутатски мандат в Яш Североизточна Румъния . Ярка реклама под формата на необичайно изказване в една страна, където „парламентарният имунитет все още се разглежда като щит срещу съдебно преследване“, отбелязва със съжаление бившият министър на правосъдието Каталин Предою.

Според преборяване, направено от Института за публична политика, близо десет депутати, които в момента са съдебно преследвани или съдени за корупция, се кандидатират отново, включително бивши министри.

Двадесет и двама други бяха обявени, че са в конфликт на интереси и следователно са несъвместими с упражняване на обществен мандат, според Националната агенция по прозрачността.

Алианс за чиста Румъния – коалиция на неправителствени организации, бореща се за морализиране на политическия живот, посочи в специализиран сайт случаи на непотизъм, на кандидати, осъдени вече за корупция, на бивши сътрудници на политическата полиция Секуритате.

Лидерът на партията, поставяна на трето място в изобрите, според социалогическите проучвания, Дан Дяконеску, скандален телевизионен бос, не се притеснява да се представи като шампион на борбата срещу корупцията, при положение, че е съден по обвинения в корупция.

Двете конкурентни коалиции – Социаллиберален съюз лявоцентристко мнозинство и Съюз Дясна Румъния дясноцентристка опозиция бяха разтърсени всяка една от скандал в разгара на предизборната кампания.

Алин Трашкулеску, депутат и кандидат на Съюз Дясна Румъния, бе обвинен от Националната дирекция за борба с корупцията, че е поискал до 350 000 евро от бизнесмен, обещавайки му да се намеси, за да му осигури договор с държавата.

Той бе изключен от Съюз Дясна Румъния.

Няколко дни по-късно срещу Йон Стан, депутат и кандидат на Социаллибералния съюз, бяха повдигнати подобни обвинения.

Социаллибералният съюз, който редовно критикува Националната дирекция за борба с корупцията, вече предизвика гнева на неправителствените организации като включи в своите листи Джиджи Бекали, спорния собственик на футболния клуб „Стяуа Букурещ“, обвинен по няколко случая от Националната дирекция за борба с корупцията и санкциониран за расистки и сексистки изказвания.

Един от съпредседателите на Социаллибералния съюз – Крин Антонеску, изрази пожелание кандидат, който сега е съден във връзка с афера за корупция, Релу Фенекиу да стане министър в бъдещото правителство.

На въпрос на АФП дали, ако победи, ще номинира министри, преследвани за коруцпия, в противоречие с препоръките на ЕС, Социаллибералният съюз посочи: „всяко лице, изпратено да отговаря пред съда или наказателно преследвано, ще вземе само интелигентното решение и няма да иска да навреди на правителството или на Социаллибералния съюз“.

„Социаллибералният съюз е безкомпромисен, когато един политик е получил окончателна и неотменима присъда от правосъдието“, добавиха от съюза , припомняйки презумпцията за невинност, която важи дотогава.

Ако листите на Съюз Дясна Румъния „включват малко по-малко кандидати, имащи особено видими проблеми с честността“, според Алина Мунгиу Пипиди, преподавател по политически науки в института „Херти“ в Берлин, то той далеч не пример.

Съюз Дясна Румъния, който не отговори на въпросите на АФП, запази кандидати, които бяха отхвърлени от комисия по прозрачност, създадена благодарение на усилията на бившия министър на правосъдието Моника Маковей, за да се „изчистят“ листите.

Напредъкът на правосъдието в борбата срещу корупцията в Румъния даваше все пак надежди на неправителствените организации за промяна в манталитета.

Бивши министри и дори бившият премиер социалдемократ Адриан Нъстасе бяха изпратени неотдавна зад решетките заради корупция, което е невиждано от десетилетия.

„Има и отговорност на избирателите. Те не карат корумпираните политици да платят достатъчна цена. Може би понякога заради известен егоизъм, когато мислят, че от корупцията се възползва тяхното селище“, казва със съжаление г-жа Мунгиу Пипиди.

Още по темата: Изборите в Румъния – неравна битка

сп. Икономист
В ярката политическа обстановка в Румъния, доминирана от призраци от миналото, хитри бизнесмени и техните синове и дъщери, Юлиан Кръчун е свежо изключение. Ако бъде избран на 9 декември, 34-годишният експерт по информационни технологии ще бъде първият човек с увреждания, който някога е влизал в румънския парламент.

Първата задача на Кръчун ще бъде да се увери, че мраморното стълбище, водещо към „Дома на народа“, огромна сграда, проектирана по заповед на комунистическия диктатор Николае Чаушеску през 80-те години, която сега приютява румънския парламент, е снабдено с рампа за инвалидни колички.. Засега охраната го е инструктирала да използва задната врата на парламента, където има такава рампа.

Кандидатурата на Кръчун се простира отвъд правата на хората с увреждания. „Омръзна ми да виждам, че мнозинството от младите румънци нямат модели в живота, нямат воля и мотивация да направят нещо с живота си“, каза той на нашия кореспондент.

След като от две години движи мотивационен проект, наречен СтартЕво, в който известни артисти, журналисти и предприемачи разказват своите успешни истории и предлагат менторство на младите румънци с бизнес идея или неразработен талант, Кръчун се надява да разгърне това усилие в национален мащаб. Той се присъедини към редиците на Гражданска сила, разклонение на по-голямата Демократично-либерална партия (ДЛП) на президента Траян Бъсеску, защото тя беше „най-малко лошата опция“.

Всички политически партии в Румъния са виновни за нещо, казва той. Всички имат странни членове. Новата партия, чийто кандидати участват в обща листа с тези на ДЛП, е „най-новата политическа единица и има много нови хора“.

Надпреварата на Кръчун за място в Сената от избирателната колегия в Букурещ е неравна, тъй като основният му опонент от Социал-либералния съюз (СЛС) на премиера Виктор Понта е не кой да е, а Дан Войкулеску, един от най-влиятелните медийни магнати и бивш сътрудник на тайната полиция Секуритате.

Срещу Войкулеску, чието състояние се изчислява на 650 милиона евро, се води дело за корупция и пране на пари и той използва трик, за да избегне присъда: по-рано тази година подаде оставка от Сената, за да бъде прехвърлено делото му в друг съд. Ако бъде избран отново, съдът ще бъде сменен пак и междувременно може да изтече давността на обвиненията.

„Започнах с почти нулеви шансове. Той е един от най-богатите румънци, аз съм нормален човек. Той има хиляди служители, аз имам хиляди приятели. Той притежава 40 процента от всички медии в Румъния, аз имам страница във Фейсбук“, признава Кръчун. Но той е убеден, че румънците ще чуят неговото послание за надежда, за промяна на нещо в страната, като се започне с практическо обучение и установяване на нови модели за подражание в обществото.

Неговият коз е фактът, че се е справил въпреки всички проблеми, че е завършил университет, получил е работа и е започнал собствен бизнес въпреки мускулната си атрофия и обществото, което предлага малко възможности на хората с увреждания.

„Да, телевизионните канали на г-н Войкулеску се опитаха да игнорират моето присъствие.. Те казват, че съм използван от други хора и че трябва да си стоя вкъщи и да си гледам здравето. За щастие, аз съм напълно различен от всеки друг кандидат и мен не могат да ме атакуват: не съм бил в Секуритате, не съм работил с държавата, нищо не съм откраднал“.

Проучванията на общественото мнение сочат категорична преднина за СЛС с над 60 процента от гласовете, а партията на Кръчун се котира с едва 17 процента. Но самият факт, че Кръчун участва в надпреварата, въпреки неравните шансове, е знак, че може би не цялата надежда за младото поколение в Румъния е загубена.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.