Нова загадъчна смърт на руски „суперинформатор“ в Англия

Александър Перепелични, руският „суперинформатор“, починал неотдавна в Англия при неизяснени обстоятелства, е бил свързан със заподозрян за отравянето в Лондон на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко, пише вестник „Телеграф“.

На 10 ноември четиридесет и четири годишният Перепелични пада и умира на място край луксозната си къща в английското графство Съри, докато бил на джогинг.

Той е бил обвиняем по няколко дела, заведени в Русия от консултантската компания „Джирга“. Нейният основател и директор Дмитрий Ковтун е бивш служител на руското военно разузнаване. Британското следствие подозира, че той е помогнал да се сипе полоний в чая, с който в един от лондонските хотели бе отровен през 2006 г. Литвиненко.

Британските власти искат Ковтун и главният заподозрян за убийството на Литвиненко – бившият служител на КГБ Андрей Луговой – да бъдат съдени, но Русия отказва да ги екстрадира във Великобритания.

Първоначално полицията в Съри не смятала, че смъртта на Перепелични е съмнителна, но след като причината за смъртта не била изяснена и при повторна аутопсия, се породили съмнения, че той може да е бил убит. Сега се очакват резултатите от токсилогичните тестове, които ще са готови след няколко седмици.

Перепелични е бил основният информатор по делото Магнитски, твърди се, че е предал на следствието много материали, компрометиращи московските данъчни служби. През 2009 г. той поиска убежище във Великобритания.

Няма доказателства, че Ковтун е замесен в смъртта на Перепелични, но между двамата съществува интересна връзка. От руски съдебни документи става ясно, че между март миналата година и юни тази година компанията на Ковтун „Джирга“ е завела най-малкото четири дела срещу Перепелични в Москва и Смоленск.

Исковете са свързани със сложни финансови спорове за дялове и неплатени от бизнесмени заеми. Пред „Телеграф“ Ковтун отрече да е знаел за тези дела, обяснявайки, че не следи работата на компанията, която оглавил само по молба на свои приятели. Той твърди, че в „Джирга“ работят бивши офицери, които сега се занимават с разрешаване на бизнес спорове.

Бизнес миналото на Перепелични е съмнително. Когато преди три години дошъл да живее с жена си във Великобритания, казал, че бил преследван от криминални групировки. След това дава информация на швейцарската прокуратура, уличаваща висши полицаи и държавни служители в данъчни измами, разкрити преди това от адвоката Сергей Магнитски. Магнитски бе арестуван и почина в затвора през 2009 г., след като бил бит и му било отказано лечение.

Перепелични е бил съден и от жена си, че взел „без разрешение“ голям заем от нейно име.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.