Могат ли САЩ да изолират въоръжените ислямисти в Сирия

в. Уолстрийт джърнъл

Администрацията на Обама и съюзниците й увеличават усилията си да отслабят сирийските бунтовници, за които смятат, че са свързани с Ал Каида и други екстремистки групировки, в момент, когато битката за сваляне на президента Башар ал Асад изглежда започва да постига успех, казаха американски и европейски представители.

Американското министерство на финансите се готви да наложи санкции на една от милициите, които се борят срещу Асад, наричена „Джабхат ан Нусра“. Санкциите забраняват на американски компании да правят бизнес с нея и замразяват активите й в САЩ. Американски представители казаха, че определянето й за чуждестранна терористична организация е имало за цел да изпрати послание на опозиционната коалиция и близкоизточните правителства, че Вашингтон няма да приеме радикални ислямистки сили да играят важна роля в каквото и да е правителство след очакваното падане на Асад от власт.

Ръководените от САЩ ходове за придаване на определен облик на въстанието ще бъдат във фокуса на обиколката на държавния секретар Хилари Клинтън идната седмица в Близкия изток, където тя ще посети международна конференция в Мароко, за да подкрепи новия единен представителен орган на бунтовническите сили, наричан Национална коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили (НКСРОС). Организацията има за цел да обедини политическото и военното командване на опозицията.

Американски и европейски представители казаха, че през последните седмици те са засилили контактите с опозиционните бойци, обединени рехаво в Свободната сирийска армия, за да ръководят по-добре притока на хуманитарна и логистична помощ в арабската страна. Европейските правителства в частност даваха пари в брой директно на местни бунтовнически съвети, вместо да минават през сирийски организации в изгнание, за да изолират още повече екстремистите.

„Налице са динамика и импулс, които не бива да губим“, каза високопоставен европейски представител, участващ в усилията. Администрацията на Обама се очаква да ускори признаването на НКСРОС като единствен представител на сирийския народ по време на визитата на Клинтън в Маракеш, казаха американски представители.

Американски и европейски служители изразиха убеждение, че битката за сваляне от власт на Асад навлиза в решителна фаза. Бунтовнически сили контролират обширни части от Северна и Източна Сирия и започнаха да осигуряват услуги на местните жители. А през последните седмици опозиционни милиции наближават сирийската столица Дамаск, заплашвайки контрола на държавата над международното летище.

Западни представители казаха, че слабостта на Асад подчертава нуждата да се обедини опозицията под общо командване и да се ограничи влиянието на екстремистите. В момента Вашингтон, Европа, Израел и арабските столици са обзети от две основни опасения – че Сирия може да изпадне в хаос след падането на Асад или че властта може да бъде узурпирана от ислямистки сили.

Ислямистките милиции се смятат за особено добре въоръжени и агресивни. А американски представители са убедени, че „Джабхат ан Нусра“ е сред бунтовническите сили, използващи самоубийствени нападения в кампанията си, при които бяха убити много цивилни. „Насърчаваме всички отговорни действащи лица да се обявят против екстремистите и да се разграничат от тях, които искат да откраднат сирийската кауза и да я използват за собствени цели“, каза американски представител, работещ по проблемите на Близкия изток.
Санкциите срещу „Джабхат ан Нусра“ са до голяма степен символични, защото се смята, че групировката не разполага с никакви пари или активи, които могат да бъдат взети на прицел в САЩ, макар че Вашингтон може да постави в черния си списък чуждестранни компании и лица, за които смята, че я финансират.

Но санкциите може да усложнят отношенията на САЩ с ключови страни от Близкия изток като Саудитска Арабия и Катар, които според американски и европейски дипломати директно доставят оръжия и пари на ислямистките бойци. Служителите не казаха дали парите от тези или други арабски страни достигат до „Джабхат ан Нусра“, което на арабски означава „Фронт на победата“.
Когато разпространи първия си видеозапис през януари, тази групировка беше неизвестна. Но когато започна да поема отговорност за поредица от атентати с коли бомби в Дамаск, чиито мишени бяха институции и фигури на режима, тя бързо спечели благословията на ислямистки лидери от милициите, които призоваха екстремистките групировки да я подкрепят. Експерти, които следят глобалните джихадистки движения, смятат, че бойците й в преобладаващата си част са сирийци, много от които са се сражавали на страната на бунтовниците срещу западната коалиция в Ирак.

„Джабхат ан Нусра“ изглежда има силни връзки с медийните мрежи на Ал Каида, които публикуват повечето видеообръщения на групировката, но все пак няма много доказателства за оперативни връзки между двете, казват експерти. „Много от тези бойци имат опит в сражения в Ирак, Афганистан и Йемен. Те са калени и имат достъп до оръжия, черния пазар и мрежи за финансиране“, каза Арън Зелин от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Групировката също така привлече през последните няколко месеца нови бойци от други сирийски бунтовнически фракции, казват бунтовници и хора, които следят въстанието. Зелин посочи, че е забелязал така наречените „известия за мъченичество“ – съобщения за бойци, убити в Свещена война в Сирия – в джихадистки форуми на въстаници, свързани с „Джабхат ан Нусра“.

Групировката от януари насам е поела отговорността за най-малко 14 операции, повечето от които атентати с коли бомби, сочат данни, събрани от изследователката от Института за проучване на войната Елизабет О’Бейги.

Ключова цел на срещата в Мароко е да превърне по-директно НКСРОС в политическа и военна организация едновременно, посочиха американски и европейски представители.

Преди създаването на НКСРОС миналия месец западните правителства контактуваха най-вече с опозиционна организация, съставена от живеещи в изгнание сирийци, за която се смяташе, че няма никакво влияние върху бунтовниците (Сирийския национален съвет – бел.ред).

Европейски представител, работещ с опозицията каза, че неотдавна доставил пари на местно въоръжено крило на НКСРОС по време на среща в съседна арабска държава. Той заяви, че тогава организацията координирала действията си със светски местни милиции и заедно с тях наблюдавала как се използват парите чрез съюзници на място. „НКСРОС е алтернативата на радикализацията“, каза представителят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.