Отвращението в българската политика

Протест срещу Бойко Борисов, Симеон Дянков и Мирослав Найденов. Снимка: Булфото

Министърът на финансите Симеон Дянков каза в петък, че ще разреши раздаването на коледни бонуси в съдебната система,понеже не може да го спре, но даде да се разбере, че ще го направи с отвращение. Гнусно било това раздаване, конкретизира той.

Дянков далеч няма да е първият политик в България, който върши нещо с отвращение.

Все едно говорим за Жан-Пол Сартр, а не за една балканска държавица.

Отвращение, погнуса, гадене.

Признанието, че нещо се върши по този начин, бе направено през 2003 г. от Иван Костов.“Гласувах с отвращение“, каза Костов след като гласува на кметските избори за Стефан Софиянски, за когото три седмици преди това беказал, че „помиярства“.

И Костов не беше първият. С какви ли чувства Желю Желев вдигна като боксов съдия  ръката на Атанас Семерджиев (своя вицепрезидент!) в парламента през август 1990 г. и предложи Андрей Луканов за премиер?

Може и да е бил отвратен. Наблюдаващите тази сцена във всеки случай бяха, поне онези, които не бяха сред режисьорите й.

И от самото начало тръгна на отвращение. Тайните гласове, които свалиха кабинета на Филип Димитров, назначаването на Никола Филчев за главен прокурор, решението на Конституционния съд за картончетата, приватизацията за жълти стотинки, среднощната, отменена по-късно клетва на Станишев на 27 юли 2005 г. са сред десетките жалони по пътя на отвращението.

В цялата история на българския преход отвращението сякаш преобладава, понеже принципните стъпки, които не го предизвикват, се броят на пръстите на едната ръка.

Дали и краденето е ставало с отвращение е въпрос,който има своите адресати в България.

Само петъкът, 7 декември 2012 г., даде цяла поредица примери за действия, извършени с отвращение. Първия  го споменахме – Дянков и бонусите на магистратите. Във финансовото министерство обаче бонусите са раздадени без отвращение. Както и в цялата държавна администрация. Пак ще споменем и очилата по 300 лева за чиновниците от образователното министерство.

Очевидно с отвращение премиерът Бойко Борисов е присъствал на подписването за Южен поток преди три седмици и е хвалил полезността на проекта за България и половин Европа. Понеже днес се отврати и не отиде в Анапа за първата копка, където бе поканен. Обърна гръб на проекта, към който в Европейският съюз има открити резерви, а наблюдатели отчитат, че може да изиграе важна роля за връщането на Украйна в руската орбита, за което Москва не пести двадесетина милиарда долара.

Вероятно с отвращение лидерът на СДС Емил Кабаиванов е посочил Галя Гугушева за кандидат за конституционен съдия. В светлината на всичко, което изплува около тази кандидатура, не може да е било другояче. С отвращение Фидосова е наредила да се публикуват сигналите срещу нея на сайта на парламента.

В парламента принципно отвращение има в изобилие – при гласуване, пренасочване на субсидии, изгодно присъединяване към каузи пердути, последният пример за каквато е номинирането на Гугушева.

Вероятно с отвращение депутатите не увеличиха майчинските дори с 5 лева (като минималните пенсии от 1 април догодина), но затова пък дадоха пожизнени пенсии (за всяка титла поотделно) на спортисти и треньори, които могат да стигнат до 4 хил. лева. Не се чу дали министърът на спорта е декларирал конфликт на интереси при разглеждането на този проект в кабинета. Сигурно е гласувал с отвращение към парите, които ще взимат той и жена му, поради което цялата работа мина незабелязано.

Това цялото отвращение се струпа в петък, ден на майстора, както е прието да се смята в България и традиционно да се приключва седмицата с ракия пред телевизора.

Ако се върнем към Сартр, той твърди, че човек е свободен да избира и този избор определя съществуването му.

Може да се втренчва в телевизора и да гледа отвратените от себе си политици. Може и да ги изключи.

От Кафене.нет

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.