Изборите в Румъния – малко надежда за младото поколение

В ярката политическа обстановка в Румъния, доминирана от призраци от миналото, хитри бизнесмени и техните синове и дъщери, Юлиан Кръчун е свежо изключение. Ако бъде избран на 9 декември, 34-годишният експерт по информационни технологии ще бъде първият човек с увреждания, който някога е влизал в румънския парламент.

Първата задача на Кръчун ще бъде да се увери, че мраморното стълбище, водещо към „Дома на народа“, огромна сграда, проектирана по заповед на комунистическия диктатор Николае Чаушеску през 80-те години, която сега приютява румънския парламент, е снабдено с рампа за инвалидни колички. Засега охраната го е инструктирала да използва задната врата на парламента, където има такава рампа.

Кандидатурата на Кръчун се простира отвъд правата на хората с увреждания. „Омръзна ми да виждам, че мнозинството от младите румънци нямат модели в живота, нямат воля и мотивация да направят нещо с живота си“, каза той на нашия кореспондент.

След като от две години движи мотивационен проект, наречен СтартЕво, в който известни артисти, журналисти и предприемачи разказват своите успешни истории и предлагат менторство на младите румънци с бизнес идея или неразработен талант, Кръчун се надява да разгърне това усилие в национален мащаб.

Той се присъедини към редиците на Гражданска сила, разклонение на по-голямата Демократично-либерална партия (ДЛП) на президента Траян Бъсеску, защото тя беше „най-малко лошата опция“. Всички политически партии в Румъния са виновни за нещо, казва той. Всички имат странни членове. Новата партия, чийто кандидати участват в обща листа с тези на ДЛП, е „най-новата политическа единица и има много нови хора“.

Надпреварата на Кръчун за място в Сената от избирателната колегия в Букурещ е неравна, тъй като основният му опонент от Социал-либералния съюз (СЛС) на премиера Виктор Понта е не кой да е, а Дан Войкулеску, един от най-влиятелните медийни магнати и бивш сътрудник на тайната полиция Секуритате.

Срещу Войкулеску, чието състояние се изчислява на 650 милиона евро, се води дело за корупция и пране на пари и той използва трик, за да избегне присъда: по-рано тази година подаде оставка от Сената, за да бъде прехвърлено делото му в друг съд. Ако бъде избран отново, съдът ще бъде сменен пак и междувременно може да изтече давността на обвиненията.

„Започнах с почти нулеви шансове. Той е един от най-богатите румънци, аз съм нормален човек. Той има хиляди служители, аз имам хиляди приятели. Той притежава 40 процента от всички медии в Румъния, аз имам страница във Фейсбук“, признава Кръчун. Но той е убеден, че румънците ще чуят неговото послание за надежда, за промяна на нещо в страната, като се започне с практическо обучение и установяване на нови модели за подражание в обществото.

Неговият коз е фактът, че се е справил въпреки всички проблеми, че е завършил университет, получил е работа и е започнал собствен бизнес въпреки мускулната си атрофия и обществото, което предлага малко възможности на хората с увреждания. „Да, телевизионните канали на г-н Войкулеску се опитаха да игнорират моето присъствие. Те казват, че съм използван от други хора и че трябва да си стоя вкъщи и да си гледам здравето. За щастие, аз съм напълно различен от всеки друг кандидат и мен не могат да ме атакуват: не съм бил в Секуритате, не съм работил с държавата, нищо не съм откраднал“.

Проучванията на общественото мнение сочат категорична преднина за СЛС с над 60 процента от гласовете, а партията на Кръчун се котира с едва 17 процента. Но самият факт, че Кръчун участва в надпреварата, въпреки неравните шансове, е знак, че може би не цялата надежда за младото поколение в Румъния е загубена.

Още по темата: Пореден епизод или развръзка на политическата криза

София Георгиева

В Румъния в неделя (9 декември) ще се произведат парламентарни избори, които може да се окажат пореден епизод в продължаващата повече от половин година политическа криза, а развръзката да се отложи за след президентските избори през 2014 г. или да се стигне до трети импийчмънт на президента Траян Бъсеску.

В състояние на постоянна конфронтация са два политически лагера: десноцентристки, близък до президента, и левоцентристки, представен от управляващия от месец май Социал-либерален съюз.

Политически анализатори предупреждават, че има потенциал за нарастване на напрежението след изборите, което може да хвърли страната в продължителни преговори за съставяне на правителство и да постави под въпрос икономическото възстановяване на Румъния, под опеката на Международния валутен фонд, както и демократичните процеси, следени от Европейската комисия чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Изпълнителният орган на ЕС ще публикува допълнителен доклад по този механизъм след изборите, от който до голяма степен зависи дългоочакваното присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство – тясно свързано и с присъединяването на България.

Социологическите анкети вещаят сигурна победа на Социал-либералния съюз – „неестествено“ обединение на Социалдемократическата, Национално-либералната и Консервативната партии, с около 60 процента от гласовете.

Съюзът обещава на румънските избиратели увеличение на заплати и пенсии и връщане на социални придобивки, които бяха орязани от предишното десноцентристко правителство, принудено да въведе мерки за икономии съгласно изискванията на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Световната банка, които дадоха на Румъния заем от 20 милиарда евро през 2009 г.

Правителството на Виктор Понта вече увеличи заплатите в бюджетния сектор с 8 процента от 1 юни и обеща ново увеличение от началото на следващата година. В дългосрочен план СЛС иска да намали данъците за лицата с ниски доходи, при запазване на плоския данък от 16 процента, да увеличи минималната работна заплата от началото на следващата година на 850 леи (189 евро) от сегашните 700 леи, а пенсиите да бъдат индексирани с нивото на инфлацията. Правителството на Понта иска минималната заплата да достигне 1200 леи през следващите три-четири години и да върне ДДС на 19 процента от сегашните 24 на сто.

Левоцентристкият кабинет се застъпва за подписване на ново стендбай споразумение с МВФ, ЕК и СБ след изтичане на сегашното през януари 2013 г., но международните кредитори предупредиха, че Букурещ първо трябва да изпълни ангажиментите по текущото споразумение, преди да сключи ново. Инспекторите предупредиха управляващите в Букурещ, че са изгубили ценно време за осъществяване на реформи заради политическата криза от лятото, когато СЛС направи неуспешен опит за импийчмънт на президента Бъсеску.

Местни и чуждестранни политически коментатори обръщат внимание, че левоцентристкото мнозинство отделя твърде много енергия за политически войни с президента консерватор, вместо да се заеме с икономическите предизвикателства пред страната, която отново е заплашена от рецесия тази година. Според някои анализатори обединението на трите партии в СЛС е неестествено и трудно може да се запази за по-дълъг период.

Социологическите анкети отреждат второ място на Съюза Дясна Румъния, с много по-нисък резултат в повечето проучвания от този на управляващите (между 16 и 18 процента).

Десноцентристкият съюз бе създаден преди няколко месеца с амбицията да обедини всички сили от това политическо пространство, но в крайна сметка в него влязоха само създадената от Бъсеску Демократично-либерална партия, новата партия Гражданска сила на бившия премиер Михай Ръзван Унгуряну и извънпарламентарната Националноселска християнска и демократическа партия.

Програмата за управление на „Съюз Дясна Румъния“ предвижда намаляване на плоския данък на 12 на сто, увеличаване на минималната работна заплата на 850 леи през 2013 г. и на 1000 леи през 2015 г., намаляване на социалните осигуровки с 5 процента, прекратяване на политическите назначения в Конституционния съд и за адвокат на народа.

Съюзът обаче продължава да се асоциира с бившата управляваща Демократично-либерална партия (ДЛП), която през 2010 г. намали с 25 процента заплатите в бюджетния сектор, оряза редица социални помощи и увеличи ДДС от 19 на 24 процента. Въпреки обещанията за нетърпимост към корупцията, редица представители на ДЛП бяха уличени в корупционни практики, което допълнително подкопа доверието в нея. Съюзът се асоциира и с президента Траян Бъсеску, чийто рейтинг е паднал сериозно.

На фона на обичайното политическо статукво „изгря звездата“ на скандалния бизнесмен Дан Дяконеску, лидер на популистката Партия на народа-Дан Дяконеску, която се нарежда на трето място в предизборните предпочитания на румънците с подкрепа около 12 процента. Дяконеску се представя като последната надежда на румънците, предадени от политическата класа. Той се кандидатира в избирателния район на премиера Понта, с което привлече още повече вниманието към себе си, наред с телевизионните предавания, в които се саморекламира по своята телевизия ОТеВе въпреки солените глоби за неуместна политическа пропаганда.

Дяконеску предлага увеличение на заплати и пенсии, намаляване на ДДС на 10 процента и помощ от 20 000 евро за начинаещите предприемачи. Според анализатори Дяконеску няма шансове за победа, но би могъл да намали подкрепата за Социал-либералния съюз и по този начин да подкопае шансовете на Виктор Понта да стане отново премиер.

Политическите опции пред етническите унгарци в Румъния, които са около 1,7 милиона души, се увеличиха с появата на Унгарската гражданска партия и Народната партия на унгарците в Трансилвания, но традиционният коалиционен партньор в почти всички румънски правителства след 1989 г. – Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), се ползва с най-висока подкрепа. Според анкетите ДСУР ще получи около 5 процента на изборите. Умереният и прагматичен лидер на формацията Келемен Хунор обяви, че е отворен за сътрудничество във всички политически посоки.

Президентът-играч, както сам се определя Траян Бъсеску, има възможност да изиграе за последен път най-силния си коз – номинирането на премиер, чрез който вече два пъти (през 2004 и през 2008 г.) извади социалдемократите от управлението на страната, въпреки че бяха спечелили най-много гласове на изборите.

Конституцията задължава президента да посочи за премиер лице от партията, спечелила над 50 процента от гласовете. Ако няма такава политическа сила, му предоставя възможността да избира от която и да е от парламентарно представените партии.

Социал-либералният съюз плаши Бъсеску с ново отстраняване, ако откаже да номинира Виктор Понта. Бъсеску бе традиционно активен по време на предизборната кампания и не пестеше критиките срещу политическите си противници, като предупреди, че не се страхува от нищо. Той даде няколко интервюта, в които направи неясни намеци какъв ще бъде неговият ход.

Изявленията, че „няма да отстъпи на която и да е партия, независимо колко голяма е, конституционното си право да номинира премиер“ или „че би било унизително да номинира за премиер политик, който е инициирал срещу него процедура по импийчмънт“ предвещават продължение и задълбочаване на политическата криза. В случай че СЛС спечели убедително мнозинство, пространството за маневри на президента силно се стеснява и единственият му полезен политически ход би бил да посее разцепление в левоцентристкия съюз.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7:00 до 21:00 ч., а право на глас имат 18,2 милиона румънски граждани.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.