Шоуто „България търси конституционен съдия” навлиза в следващия кръг

Оказва се, че парламентът не може да намери един свестен юрист за Конституционния съд.

Сегашната кандидатура на прокурор Гугушева доведе до вълна от вицове. Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. Венета Марковска изглежда невинна лелка пред нея.

Не може да се обвинява в корупция без доказателства, но някои неща бодат очи.

Да, Гугушева не може да носи отговорност за бизнеса на синовете си.

Да, тя може да получи заем от фирма на синовете си, за да си купи апартамент и да го впише в декларацията си.

Да, много се спекулира с офшорни фирми – те не са забранени от закона и бизнесът иска да плаща по-малко данъци.

Да, един 27-годишен младеж, завършил право, може да направи бизнес за милиони за няколко години.

Но… някак фирмата, регистрирана на бабата, ти идва много…

Всяка кандидатура досега за конституционен съдия и за главен прокурор разкрива, че съдии и прокурори в България сякаш се занимават основно с бизнес и недвижими имоти, а не с право.

Интернет се изпълни с подигравки. Коментиращите чакат с нетърпение следващата кандидатура. Какво ли ще разкрие пък тя?

Заслугата за този цирк е основно на ГЕРБ, но не само. Парламентарното мнозинство го беше срам да предложи удобно подбраната Марковска, затова тарикатски я пусна на т. нар. независими депутати, които работят за ГЕРБ. И стана резил.

Следващия резил беше с помощта на Синята коалиция. Тя направи всичко възможно да провали кандидатурата на Петър Стоянов, който не е най-блестящият политик, нито най-светлата личност, но беше юрист с достатъчно опит и приемлив за конституционен съдия.

Но не. От политически вражди сините се обявиха против кандидатурата му и дори се изпокараха помежду си и разцепиха за пореден път.

Следващия цирк го забърка сегашният лидер на СДС Кабаиванов. Прокурор Гугушева е лично негов землячески избор, работила е в Казанлък, а съпругът й е близък на Кабаиванов. Типична българска работа.

Дали ще я одобрят или не тази кандидатура, е все едно. И в двата случая е гаф. Ако Гугушева влезе в Конституционния съд – кофти, ще минира авторитета му. Ако не влезе – пак кофти, втора излагация с кандидат.

Но цялото шоу е възпитателно. Тази пасмина от висши магистрати трябваше да усети на гърба си, че вече ще ги гледат под лупа и техните бизнеси и апартаменти ще са определящи за оценката им в обществото.

Да не си въобразяват, че могат да се нагугушат и да се правят на невинни и чисти професионалисти.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.