Кога Костов е прав за ГЕРБ?

Иван Костов. Снимка: Булфото

По долу са извадки от интервюта на Иван Костов пред Нова телевизия през 2012 г. и през 2009 г. Кога той говори истината?

Иван Костов, 2012 г.: Борисов не е десница, а абсолютен фалшификат

Иван Костов: Знаете ли, за това, което казахте, че ще говори ГЕРБ се крие една голяма измама. До момента предишното правителство без да вдига тоя шум, който вдига Бойко Борисов е построил повече инфраструктури, повече пътища, повече магистрали.

Водещ: И вие пък да похвалите сега тройната коалиция.

Иван Костов: Статистически. Казвам, какви са статистическите данни, нали, не хваля никой. Казвам, че не е вярно това с магистралите, с лентичките и прочее, че е пушек хвърлен в медиите. Това искам да кажа само. Това за съжаление е факт, но не е направен големият скок, който можеше да се направи. И нещо много по-важно, затъвайки в икономическата криза в България изчезнаха една трета от строителните фирми, фалираха, няма ги. Фалира пазарът, почти фалира пазарът на недвижимата собственост. Борсата ни е във фалит, заради този упадък тежък. Не е създадено нищо в този период, което може да се сравни със създаденото в миналото. Вие ми казвате, че от това ще се направи кампания. Аз не бих направил.

Иван Костов: Ако не си даваш сметка например, че Бойко Борисов е реабилитирал Тодор Живков и то не един път и е единственият министър-председател в прехода, който си е позволил тази реабилитация и продължаваш да се държиш с него, като че ли е някаква десница, а той е абсолютен фалшификат, няма как да бъдем заедно с тези хора и няма как от тях да няма деструкция срещу нашата коалиция, защото точно това имаше през цялото време.
(Виж цялото интервю в агенция „Фокус”)

Иван Костов, 2009 г.: Гласуват за ГЕРБ и нашето участие в управлението; Аз съм отборен играч

Иван Костов: ГЕРБ, партия ГЕРБ е приета за член на Европейската народна партия (ЕНП) и това е един вид признание, че партията има дясно-центристки характер. Това е основното и не бива да свеждаме цялата партия ГЕРБ с нейните участия в местната власт, с многобройните й членове и симпатизанти и хора, които й дават доверието само с персоната на Бойко Борисов. Това не е много правилно.

Мартин Димитров и Иван Костов на пресконференция след изборите 2009 г. Те загубиха в синята крепост София дори от БСП (99 000 срещу 111 000 гласа), но се изказаха като победители и бъдещ коалиционен партньор на ГЕРБ. Снимка: Булфото

Водеща: Но вашето лично мнение беше различно.

Иван Костов: Моето лично мнение наистина беше различно, но…

Водещ: Какво го промени?

Иван Костов: … влизането на ГЕРБ в ЕНП показа, че трябва да се търси път за промяна на днешното управление на база на партиите, членове на ЕНП.

Водеща: Добре, но това означава всъщност, че вие казвате на вашите избиратели, че, гласувайки за вашето дясно обединение, те гласуват за управлението на ГЕРБ.

Иван Костов: Да и те гласуват за нашето участие в управлението.

Водеща: На ГЕРБ.

Иван Костов: Не. Те гласуват за нашето участие в управлението. И колкото повече доверие ни дадат, толкова по-силно равностоен партньор и гарант за това, че България…

Водещ: Ще бъдете вие.

Иван Костов: … ще бъдем ние. За това гласуват. Те не гласуват…

Водещ: А вие ще участвате ли в едно правителство? Склонни ли сте да участвате?

Иван Костов: Аз ще заема такава позиция, каквато се смете за най-необходима. Аз съм отборен играч.

Водеща: Вече?

Иван Костов: Не, винаги съм бил отборен играч. Всички, които са работили с мен…

Иван Костов демонстрира в предаване на бТВ как си извива гръбнака, за да го поддържа в добра форма. Снимка: бТВ

Водеща: Тогава защо ви викат Командира?

Водещ:
Много сте консенсусни. Бойко Борисов каза “аз, ако хората решат, мога и да стана министър-председател”. Вие изведнъж казвате “аз съм склонен да участвам в правителство, аз съм отборен играч…”?

Иван Костов: Аз съм отборен играч действително. Вероятно ще остана и предпочитам да остана в Народното събрание, защото считам, че там трябва да се работи много по консенсусите. Единственият начин да се справим при сегашната тежка ситуация с корупцията е да включим в тази битка самата опозиция.

(виж цялото интервю тук)

ИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.