Милиони европейци изпаднаха в бедност през 2012 година

Безработни от Видин. Снимка: от тв екрана

Задушавани от безработицата и мерките за икономии, милиони европейци изпаднаха тази година в бедност, която удря средната класа, разклаща обществото и засяга групи като жените и децата, които досега бяха защитени от това явление.

„Черната дупка все повече нараства“, с безпокойство констатира Мерседес Гонсалес, 52-годишна испанка, която се бори с по-малко от 800 евро на месец да осигури препитанието на безработно семейство в предградието Фуенлабрада на столицата Мадрид. През юли тя все още е получавала, също като съпруга си, помощ от държавата от 426 евро, намалена сега до 360 евро. „През това време (цените на) храната и сметките нараснаха с повишаването на ДДС“, разказа Гонсалес. „Нещата вървят на зле, ние сме задушени“, умората личи отчетливо в гласа на тази дребна, пълна с енергия жена – останала без работа продавачка, чийто съпруг, дърводелец по професия, и двама от тримата им пълнолетни синове също са безработни.

Четвърта икономика в еврозоната Испания е преживява тежка социална криза: една четвърт от хората в активна възраст са безработни, правителството обяви безпрецедентни мерки за икономии, средствата за образование и здравеопазване бяха безмилостно орязани, хиляди свръхзадлъжнели семейства бяха изхвърлени на улицата. В тази страна, където двама дребни собственици, заплашени да бъдат изгонени от своите домове, се самоубиха неотдавна, кризата понякога се превръща в трагедия, подобно на Гърция и Италия – други две държави от Южна Европа, разклатени от рецесията.

В края на март цяла Италия се развълнува от отчаяната постъпка на Джузепе Кампаниело, безработен строител от Болоня, даден под съд за неплащане на данъци, който се самоуби чрез самозапалване. „Джузепе стана жертва на система, която работи против гражданите“, твърди неговата вдовица, 48-годишната Тициана Мароне. „Джузепе не получи никаква помощ. Той почувства, че е притиснат до стената“, разказа тя и използва много тежки думи: „Това не е свързано с кризата самоубийство, а престъпление, поръчано от държавата.“

Без съмнение обаче Гърция, чиято икономика е поставена под опека и където безработицата достигна рекордните 26 %, понася най-драматични социални последици от кризата: 31 % от жителите през 2011 г. са били застрашени от бедност или социално изключване, по данни на Евростат, при 24,2 % средно за Европа. Георгиос Цувалакис, 31-годишен безработен дърводелец, и неговата съпруга Лия, на 30 години, са представители на това „загубено поколение“. Заедно с дъщеря си, която е на 2 години, те искат да напуснат страната, но не могат да си позволят самолетни билети. Техните месечни доходи, възлизали на повече от 2500 евро преди кризата, са се стопили средно между 0 и 400 евро. „Не разполагаме със средствата, за да отпътуваме. Заложници сме в собствените си къщи“, казва Лия.

Нилсе Карвалю, 29-годишна португалка, завършила магистратура по сценични изкуства в престижния университет в Коимбра, е измислила друг начин за спасение: тя отправила призив във Фейсбук за опрощаване на дълга, който не й позволява да си вземе дипломата. Заради мерките за икономии, взети от правителството, стипендията на Карвалю била намалена от 400 на 98 евро и така тя се оказала с дълг 1000 евро такси за образование. „Много трудно беше. Човек по принцип не излага по такъв начин на показ затрудненията си“, разказва Нилсе. В тези страни хуманитарните организации се сблъскват очи в очи с бедност, която приема нови лица.

„Има семейства, чиито всички членове в трудоспособна възраст са безработни, хора, които губят жилището си, защото биват изгонени, които не са свикнали да прибягват до мрежите за социална защита“, подчертава Фернандо Куевас, говорител на испанския Червен кръст. Неправителствените организации са обезпокоени особено много за съдбата на жените и децата, досега защитени от механизмите за семейна солидарност, които са дестабилизирани. „Къде е днес средната класа в Испания?“, пита се Давид Поло, представител на благотворителната организация Caritas, който се грижи за бездомниците в северния град Бургос. „Тя се разпада. Започваме да наблюдаваме поляризация на тази класа.“

УНИЦЕФ преброи в Испания 2,2 милиона деца, които живеят под прага на бедността. В Португалия министерството на науката и образованието съобщи в края на ноември, че за по-малко от 20 дни броят на учениците, страдащи от недохранване, е нараснал от 10 000 на близо 13 000. Дори пенсионерите, някои от които издържат цели семейства, вече не са пощадени от кризата: дясното правителство в Испания обяви съвсем неотдавна, че индексацията на пенсиите през 2013 г. ще бъде по-малка от предвиденото, като по този начин наруши табуто на предизборно обещание по един свръхчувствителен въпрос.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.