Самотата според Мураками

Той събра себе си в тритомния роман „1Q84”

Ако Харуки Мураками беше оставил „1Q84” в два тома, щеше да подразни по-малко читатели, 1200 страници, че и отгоре в българската версия на тритомника ще дойдат в повече някому (изд. „Колибри”).

Може би това му е изненадата този път. Той пусна в Япония първите 2 тома, пожъна овации и тиражи, а третият се появи „без предупреждение”.

В повече ще дойде някому и отказът на Мураками да обясни какво точно става. Не че в предишните си романи беше по-щедър, но тук „загадките” са умножени по 3.

Тук е целият Мураками, той винаги е разточителен на мотиви, а тук просто няма празно: любов, мистика, крими, роман в романа и размисли за литературата покрай него, даже я има и „дежурната” за него музикална тема. И религиозни секти, известна слабост на Мураками.

Двамата са по на около 30, тя е самотен убиец, той самотен неуспял писател, предлагат му да обработи и допише белетристичния текст на 17-годишна. Което ще го завлече в мрачна интрига.

Заглавието: „9” на японски се изрича „кю”. Откровена реплика към Оруел, колкото да припомни отчайващата му едноплановост…

Откровено комерсиално ориентираната белетристика, доколкото може да мине за белетристика – е ясна. Тя е клонка на масмедиите и работи по техните закони.

За такива като Мураками и Умберто Еко е нужна социална психология. Литературното обясняване свърши в XIX век, онова през ХХ-ти бяха превземки.

Литературната мода е важна повече от дрешната, но обстоятелството се премълчава по стратегически причини. Един ден, като почне новата епоха, а не предречената от маите, тя ще се коментира повече от дрешната.

Писателят и убийцата ще се срещнат. Тя е откровено комерсиален типаж, просто е прескочила Тихия океан. Защо Мураками се осланя на такъв немуракамовски герой – нека го разгадават почитателите му…

Социалната психология, а не литературоведството трябва да обясни защо Мураками е световна мода. За японците е може би по-лесно – тук е цялата им самота. За западняка: сигурното е, че щипката екзотика подправя самотата му.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.