Как ще отвърне Русия на „закона Магнитски“

Арестът на Виктор Бут в Тайланд. Снимка: АП/БТА

В близките дни президентът на САЩ Барак Обама може да подпише приетия от Конгреса законопроект, обезсилващ дискриминационната поправка „Джаксън-Ваник“, ограничаваща търговията с Русия. Същевременно ще бъде официално задействан „законът Магнитски“, предвиждащ визови и финансови санкции срещу редица руски граждани, пише „Росийская газета“, цитиран от Би Би Си.

„Законът Магнитски“ е насочен срещу лицата, свързани с ареста, мъченията и смъртта на юриста Сергей Магнитски през 2009 година в московски затвор.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще отвърне на американските санкции, като забрани влизането на граждани на САЩ, които нарушават човешките права, напомня „Росийская газета“.

Според дипломатически източници това ще са американци, забъркани в шумни скандали по повод гаври и изтезания на затворници в Гуантанамо и в багдадския затвор Абу Гариб. Може би и лица, имащи връзка с фактическото отвличане и незаконното наказателно преследване срещу руските граждани Виктор Бут и Константин Ярошенко (осъдени в САЩ съответно във връзка с опити за незаконна оръжейна търговия и наркотрафик, б. р.).

Доста е вероятно, че за пътувания до Русия ще трябва да забравят и някои американски законодатели, показали особено усърдие в разработката на „списъка Магнитски“, по-специално сенаторът Бенджамин Кардин, пише официозът.

Руската държавна телевизия „вероятно ще излъчи сега нови сърцераздирателни истории за груби нарушения на човешките права в Америка“, прогнозира във връзка с инициативите на Москва „Новая газета“.

Странно е да се отвръща на „закона Магнитски“ с политически репресии, заявява в коментар за „Ведомости“ американският политолог САЩ Николай Злобин.

Вестникът съобщава и за друга ответна стъпка след приемането на „закона Магнитски“ в САЩ. Представители на партията „Единна Русия“ с мнозинство в Държавната дума смятат да накажат чуждестранните агенции за подбор на персонал със законова забрана техни дъщерни фирми да снабдяват с временна работна ръка руски компании.

Нито Кремъл, нито руското правителство, нито ведомствата обаче имат намерение да накажат чуждестранния бизнес заради „закона Магнитски“. Инициативата е на Андрей Исаев, председател на парламентарната комисия по труда; Кремъл няма да я подкрепи, уверява източник на „Ведомости“ в президентската администрация.

„Независимая газета“ свързва със „закона Магнитски“ забраната за доставки в Русия на месо, съдържащо хранителната добавка рактопамин, използвана по-специално в САЩ.

„Рядко се случва качеството на американското месо изведнъж рязко да падне заради някакви добавки“, твърди руският аналитик Михаил Делягин, според когото Москва демонстрира недоволство, като ограничава вноса на месо от САЩ. Според него Москва може да предприеме и други стъпки в „асиметричната война“, например да доставя оръжия в Сирия и „да създаде алтернативна система за банкови разплащания в рамките на страните от БРИКС“, с което „да пробие изолацията на Иран“.

„За целта обаче е необходима политическа воля, каквато до момента не личи да има“, добавя експертът. Всъщност Москва има доста възможности да притисне американците – примерно да забрани компании от САЩ да участват в разработката на проекти в северния морски шелф на Русия. „Но и това е въпрос на решимост от страна на руските власти“, допълва „Независимая газета“.

Спорната хранителна добавка се прилага освен САЩ в Канада, Бразилия и Мексико, също уведомени от Русия за новите й санитарни правила, става ясно от материал в „Комсомолская правда“. Руските ведомства уверяват, че вземат пример от други държави, членуващи в Световната търговска организация, посочва изданието. Според „Московский комсомолец“ обаче „Държавната дума отвръща на удара“.

Мнозина предприемачи в Русия възприемат корупцията почти като природно явление и търсят начин да се адаптират

В неделя из цял свят бе отбелязан денят за борба срещу корупцията. На този ден икономическото министерство в Москва изненадващо заяви, че слуховете за прекомерна корумпираност в Русия са преувеличени. Според анкети обаче руската икономика дотолкова е пропита с корупция, че мнозина предприемачи я възприемат почти като природно явление, към което трябва да се адаптират, пише в. „Независимая газета“.

Изданието се позовава на анализ, извършен от бизнес сдружението „ОПОРА на Русия“. Президентът на организацията Сергей Борисов изтъква, че „не става дума за опит да обвиним властите“, а за обективна оценка на положението от страна на руския бизнес.

Повечето предприемачи, участвали в допитването – 65 на сто, дават положителна оценка на своя регион като място за бизнес. Почти една трета обаче – 29 на сто, са на противното мнение.

Още по-критични са отзивите за възможността да организираш нов бизнес от нулата – според 62 процента от запитаните в Русия това е крайно трудно, пише вестникът. Сред основните спънки за дейността им руските бизнесмени посочват ситуацията с терените и недвижимите имоти, транспортната и енергийната инфраструктура в съответните региони.

По данни от анкетата най-малко 19 на сто от руските фирми плащат на чиновници „под масата“, 37 на сто отричат да го правят, а 44 процента отказват да отговорят използват ли подкупи.

До корупция се прибягва най-често, когато фирмите търсят достъп до държавни поръчки, начин да минат някакви проверки, да им бъде отпусната земя, държавна подкрепа – субсидии и преференции, да им се разреши включване към местната инфраструктура, сочи проучването. „За плащания на чиновници някои компании харчат близо 25 на сто от печалбата“, отбелязва „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.