Алтернативни форми на протест заливат света

БТА

С голи гърди срещу Газпром
Момичетата от украинското движение ФЕМЕН отново се съблякоха, за да протестират в Москва. Сибирският студ не им попречи да поискат Русия да спре газовия терор. Активистките превзеха портала на централната сграда на газовия монополист „Газпром“ и сложиха украинското знаме. Снимка: БТА

През 2012 г. станахме свидетели на много нетрадиционни протести, доказващи теорията, че само чрез истинско зрелище човек може да привлече внимание към каузата си.

Недоволството срещу победата на „Единна Русия“ на парламентарните избори в края на миналата година и срещу очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори през март породи скандална протестна акция на пънк групата „Пуси райът“. Бандата, достоен наследник на скандалната руска арт формация „Война“, организира на 21 февруари в московския храм „Христос Спасител“ пънк молитва за избавление от Путин.

Три от пънкарките (Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич) бяха арестувани. Последвалото дело с осъдителни присъди от две години в трудова колония за две от трите момичета беше отразено широко от медиите. В чужбина зад каузата на момичетата застанаха знаменитости, които до този момент дори не бяха чували за тях, като Мадона, Бьорк, Питър Гейбриъл, Стинг, Брайън Адамс, Пол Маккартни, Мартина Навратилова и др.

В защита на изпълнителките се обявиха Аун Сан Су Чжи, Михаил Горбачов и Лех Валенса. Присъдите породиха реакциите на възмущение и на разочарование от страна на „Амнести интернешънъл“, „Хюман райтс уоч“, ЕС, Съвета на Европа, Белия дом. В десетки градове по света бяха организирани акции в подкрепа на изпълнителките, включително в София, където на Паметника на съветската армия демонстранти поставиха върху скулптурите характерните шапки маски, превърнали се в запазена марка на пънкарките.

Но цялата тази международната подкрепа не можа да заличи противоречивите чувства, породени от естеството на протеста им. В Русия допитвания до общественото мнение показаха, че много руснаци възприемат действията на пънкарките като накърняване на чувствата на вярващите. Западни издания отчетоха, че проявата на певиците може да бъде възприемана като нарушаване на обществения ред, за което наказанието е трябвало да бъде солена глоба, а не несъразмерната присъда каквато е трудовата колония.

Разединение заради „Пуси райът“ имаше и по руските върхове на властта. Президентът Путин през октомври подчерта, че пънкарките са си получили заслуженото, докато премиерът Дмитрий Медведев каза, че не би вкарал момичетата в затвора, въпреки че са му неприятни. Някои съзряха в това разединение прикрит опит на Путин да накара съда чрез реакцията на Медведев да прояви снизходителност към пънкарките – нещо, което Путин директно не би могъл да си позволи, защото това би навредило на имиджа му на строг блюстител на вярата и защитник на Църквата, осквернени от „Пуси райът“.

Зад каузата на „Пуси райът“ застанаха мистериозните хакери от Анонимните и топлес активистките от украинското движение Фемен. Хакерите сринаха сайта на съда, осъдил Пуси райът, като качиха в него клип на фолк певеца Азис, а Фемен съсичаха дървени кръстове в знак на подкрепа за пънкарките.

Иначе и тази година Анонимните атакуваха най-често правителствени сайтове – в Израел заради операцията срещу ивицата Газа, във Великобритания и Швеция – заради екстрадирането на Джулиан Асандж, укриващ се в еквадорското посолство в Лондон и издирван от Стокхолм заради сексуални престъпления, в Русия – в подкрепа на опозиционните протести срещу Путин, в САЩ – срещу решението на американското министерство на правосъдието да закрие сайтовете на хостинг компанията Megaupload заради нарушения на авторските права.

Доказателство за нарастващото влияние на Анонимните беше решението на страховития мексикански наркокартел Сетас да освободи пленен хакер, след като неговите колеги заплашиха, че ще разпространят важни информации за престъпната дейност на наркотрафикантите.

Фемен, защитаващи максимата „Голотата впечатлява повече от лозунгите и плакатите“, тази година взеха на прицел организаторите на европейското първенство по футбол в Украйна и Полша, обвинявайки ги, че превръщали тези страни в магнит за привържениците на секстуризма. Фемен атакуваха с разголени гърди и руския патриарх Кирил при пристигането му на посещение в Киев в знак на протест, че се стреми да увеличи влиянието на Русия в Украйна и се опитаха да откраднат в Москва урната, в която беше гласувал Владимир Путин на президентските избори през март.

А още в началото на годината красивите украинки гастролираха и в София в акция срещу домашното насилие, в която топлес и въоръжени с боксови ръкавици, биеха мъже пред парламента. Иначе основаното през 2008 г. движение вече може да се похвали с 40 топлес активистки в Украйна и със 100 зад граница. Тази година то се сдоби с тренировъчен център в Париж, чиито възпитанички демонстрираха наученото с два зрелищни протеста – първия в Лувъра пред статуята на Венера Милоска в защита на тунизийка, изнасилена от тунизийски полицаи, и втория – пред френското министерство на правосъдието срещу леките и оправдателните присъди на групови изнасилвачи на две момичета от парижко предградие.

Във втория протест към топлес активистките се присъедини и монахиня от Доминиканския орден, което привлече още повече вниманието на медиите.

Примерът на Фемен се оказа заразителен и голи протести имаше на още много места по света. Голи студенти протестираха по различни поводи в Квебек и във Великобритания, голи защитници на правата на болните от СПИН протестираха в американския Конгрес, а в Испания голи пожарникари и голи майки на ученици демонстрираха срещу мерките за икономии.

Годината беше белязана и от редица протести, наречени от медиите „звездни“. През май минувачите в централната част на Париж бяха приятно изненадани от уличните протести на разголени танцьорки от прочутото кабаре „Крейзи хорс“, които недоволстваха от заплатите си. През октомври „звезден“ протест организира китайският дисидент и творец Ай Вейвей, на когото китайските власти наложиха огромна глоба за неплатени данъци, след като той разследва некачественото строителство на училища в провинция Съчуан, довело до смъртта на над 5000 деца в катастрофалното земетресение от 2008 г.

За да протестира срещу тормоза на властите, Ай Вейвей засне пародия на популярното видео към песента на южнокорееца Сай „Gangnam style“, в което танцуваше гангнам, размахвайки белезници.

По традиция екологичните протести и тази година също бяха зрелищни. През август двайсетина екоактивисти позираха за колективна снимка със смъкнати гащи върху тоалетни чинии на плаж в австралийския град Аделаида в знак на протест срещу липсата на обществени тоалетни по плажовете, водеща до замърсяването им с физиологични отпадъци. През ноември в непалската столица Катманду 14 творци, изваяха скулптури от 8 тона отпадъци, събрани от склоновете на Еверест и показаха, че дори най-недостижимата точка на планетата може да бъде превърната при добро желание в сметище.

На сигурността на ядрената енергетика и ядрения оръжеен сектор удар нанесе протестът през август на 82-годишна монахиня и двама нейни по-млади сподвижници, щурмували предприятието за уранови компоненти за американските ядрени оръжия в Оук Ридж, в американския щат Тенеси. Въоръжени с резачки те прерязаха трите огради на комплекса и влязоха в обезопасения периметър около него, за да облеят една от стените на предприятието с червена боя, все едно с кръв, протестирайки срещу ядрените оръжия. Акцията им породи критики за сигурността на ядрените обекти.

Правата на инвалидите бяха достойно защитени тази година чрез демонстративната плувна околосветска обиколка на французина Филип Кроазон, който е с четири ампутирани крайника. По време на нея за няколко месеца 44-годишният Кроазон прекоси разстоянието от Океания до Азия, после от Азия до Африка през залива Акаба, след това през Гибралтарския проток от Африка до Европа и накрая през ледените води на Беринговия проток от Аляска до Азия. Целта на протестната кампания на французина беше да покаже на света, че инвалидите могат да се справят не по-зле от физически здравите хора.

В категорията странни политически протести за тази година попада и участието на 55-годишната британска консерваторка Надин Дорис в риалити шоу за знаменитости. В разгара на парламентарния сезон тази есен депутатката, известна с прякора Лудата Над заради пререканията си с премиера Дейвид Камерън, заряза парламента и се отправи към австралийската джунгла, за да яде пред погледите на милиони изумени телевизионни зрители паяци и тестиси на агне или да стои затворена в ковчег, гъмжащ от гадини. И всичко това в знак на протест срещу политическата класа, която се е отдалечила прекалено много от избирателите.

Невиждана акция имаше в Индия в края на август и началото на септември. Близо 250 селяни стояха потопени във вода до шията 17 дни в района на река Нармада в централния индийски щат Мадхия-Прадеш в знак на протест срещу изпускането на води на язовир, при което бяха наводнени 240 села. След компромис с властите за количеството на изпусканите води протестиращите излязоха от водата, някои с инфектирани рани, причинени от риби, хранели се с плътта им.

Иначе 2012 г. беше разтърсвана от масови протести в Европа срещу политиката на строгите икономии. Сред тях най-голямо внимание привлече този на една категория държавни служители, чиято основна задача е да не привличат вниманието, а именно гръцките разузнавачи, които в края на октомври протестираха в Атина за по-добро заплащане.

Миналата седмица в Брюксел имаше нашествие на 800 трактора, дошли от различни части на Европа за протест срещу плановете за съкращаване на разходите за общата европейска селскостопанска политика в бюджета на ЕС за 2014-2020 г. Фермерите, пътували с тракторите, напръскаха фасадата на Европейския парламент с прясно мляко, възмутени от ниските изкупни цени на продукцията им. През октомври подобно нашествие, но на 2000 овце, имаше в Мадрид, организирано от овцевъди, настояващи за запазване на пасищата, застрашени от разрастващите се градове.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.