Има ли обрат в световната икономика?

ИТАР-ТАСС

В световната икономика настъпи коренен обрат – върна се доверието на бизнеса в бъдещето на еврото

Изминалата седмица на фондовите борси стана повратна за цялата световна икономика. Бизнесът промени коренно възгледа си за бъдещето на еврото и започна да мисли, че единната европейска валута ще се запази в сегашния си вид. Такова е мнението на водещи западни експерти, анализиращи ситуацията на световните пазари.

„През последните дни деловият свят промени на 180 градуса своята оценка за бъдещето на еврото, задава се „епохален обрат“,“ заяви в разговор с кореспондента на ИТАР-ТАСС в Лондон един от влиятелните специалисти на лондонското Сити. „Тези, които залагаха, че към края на тази година ще се засили тенденцията към разпад на еврозоната и крах на единната европейска валута, загубиха“, допълва той.

Прочутият американски инвестор и финансов мениджър Джон Полсън, получил световна известност, след като направи огромно състояние при фалита на банка Lehman Brothers през есента на 2008 година и последвалата световна банкова криза, сега обяви, че е отчел големи загуби по договори в евро. На 4 декември на годишната среща на членовете на управлявания от него фонд, чийто размер достига 20 милиарда долара, Полсън призна, че очаква влошаване на финансовата ситуация в еврозоната и направи голям залог за това.

„Само че този залог се оказа погрешен и Полсън загуби тази година значителни суми, играейки срещу еврото“, съобщи през кореспондента на ИТАР-ТАСС един от акционерите на фонда.

„Главно събитие на сегашната 2012 година стана фактът, че безусловно очакваният крах на еврото не се случи“, отбеляза на свои ред преди няколко дни лондонският в. „Файненшъл таймс“.

Този факт в момента се отразява и на европейския, а отчасти, и на световния фонов пазар, който продължава да нараства, макар и еврозоната да преразгледа към понижение перспективите за растежа на своята икономика за идната година.

„На пръв поглед в световната икономика сега се създаде парадокс: прогнозите за темпа на растеж на БВП (брутния вътрешен продукт) в Евросъюза стават все по-песимистични, през тази и идната 2013 година еврозоната ще се намира във фаза на спад, а фондовият пазар на ЕС уверено и постепенно нараства“, отбеляза служител най-голямата банка в ЕС – британската HSBC. „Отговорът е прост: световният бизнес се опитва да предвиди събитията и започва да отчита в стойностите на акциите на европейските компании факта, че еврото успя да оцелее“, допълва той.

В резултат миналия петък Лондонската фондова борса завърши последната търговска петдневка с растеж на основния индекс от 0,74 на сто, Франкфуртската – с 1,11 на сто, Парижката – с 1,09 на сто. При това Парижката достигна в петък максимална общата стойност на котиращите се акции за 2012 година.

Освен това на 5 декември в световната икономика имаше премиера, когато за първи път в нейната история доходността по ключовите 10-годишни държавни облигации на Франция спадна под 2 %. В сряда следобед в ЕС тя се понижи до 1,994 %.

„Сегашната ситуация показва, че в световния бизнес е настъпила кардинална смяна на настроенията. Върна се доверието в бъдещето на еврото“, заяви финансист от Ситито. „Именно на това се дължи сегашният растеж в търсенето на френските ценни книжа“, според него. „Преди няколко седмици имаше съмнения в способността на еврото да преодолее сегашната криза в еврозоната. Сега деловият свят направи извода, че еврото е завинаги“, подчерта той.

Още едно потвърждение за настъпването на „нови времена“ стана фактът, че започналата миналия понеделник операция по обратно изкупуване от гръцкото правителство на собствени дългосрочни облигации на 60-70 % от номиналната цена премина изненадващо успешно.

„Всичко говори за това, че Гърция е получила достатъчно количество заявки, за да може да проведе операцията, която ще съкрати нейния държавен дълг с около 20 милиарда евро“, отбеляза делови източник пред кореспондент на ИТАР-ТАСС. В резултат сега е отворен пътят Гърция да получи три кредитни транша по линия на втората спасителна програма от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

(Гърция удължи с един ден програмата за обратно изкупуване на облигации, която е част от нейното спасително споразумение, за да получи допълнителни оферти от притежателите на гръцки облигации, съобщи представител на гръцкото правителство. Атина планира да купи обратно акции на стойност около 30 милиарда евро при занижени цени, за да намали дълга си. Крайният срок за подаване на оферти изтече в петък. Представител на гръцкото правителство заяви в събота, че Атина е получила предложения за обратно изкупуване, покриващи търсената сума. – бел. ред.)

В опит да обяснят промяната в настроенията сред бизнеса, анализатори от лондонското Сити посочват, че причината е новата политика на Германия. „След дълги колебания през изминалото лято германският канцлер Ангела Меркел стигна до извода, че е необходимо еврозоната да бъде запазена в сегашния й вид и Берлин трябва, срещу вписване в закон на гаранциите за дълбоки реформи в икономиките на страните от еврозоната, да осигури финанси за „европейския проект“,“ заяви пред кореспондента на ИТАР-ТАСС в Лондон високопоставен европейски източник.

„Тази нова политика на Берлин стана ясна на целия делови свят, когато през последните две седмици бяха публикувани проекти за новия етап на икономическа и финансова интеграцията в страните от еврозоната“, отбеляза той. „Тези проекти, представляващи по същество създаване на федерален икономически съюз, се внасят за разглеждане на срещата на върха на ЕС идната (тази. бел. прев.) седмица“, допълни източникът.

По този начин вече може да се говори за край на критичния етап от финансовата криза в еврозоната за сметка на решението, прието от водещите политици в ЕС, да повишат нивото на икономическата си интеграция, която ще се подкрепя с финансите на Германия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.