Румъния – Социал-либералният съюз получи празен чек

в. Ромъния либера 

Кандидати, неизвестни на обществеността, парламентаристи, разследвани от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) и политици с лош имидж спечелиха изборите в неделя с резултати, дошли сякаш от други времена. Милиони румънци дадоха индиректно своя протестен вот, когато изляха в урните гнева си срещу Траян Бъсеску и Съюз Дясна Румъния (СДР). Какво следва сега, след най-негативния вот, който се е състоял някога в Румъния?

Първото нещо, което беше изненадващо в неделя, беше неочаквано голямото присъствие пред урните. При условие че румънците бяха извикани на 9 декември за трети път да гласуват само в рамките на една година, при условие че презрението към цялата политическа класа стигна до максимални нива (показват го сондажите) и, не на последно място, в условията на нечовешкото време, 41,6 процента избирателна активност може да бъде смятана за голяма изненада. Цифрите показват, че в неделя са излезли да гласуват повече румънци, отколкото на парламентарните избори през 2008 г.

Резултатите, макар и частични, показват без съмнение, че Социал-либералният съюз (СЛС) е спечелил почти в цялата страна, докато СДР ще има представители в бъдещия парламент на първо място благодарение на настоящата избирателна система, която дава шанс и на тези, които са на второ или дори трето място в колегиите, в които се кандидатират. Ако финалният резултат остане между 16 и 17 процента от гласовете (както сочат частичните резултати), СДР на практика ще спадне под нивото от социологическите проучвания преди изборите.

В другия лагер гласовете, получени от много от кандидатите на СЛС, може да бъдат смятани за зрелищни. От една страна успяха да влязат в парламента с невиждани в Румъния проценти от времето на Фронта за национално спасение, хора, които при нормални условия, ако минат по улиците в своите колегии, не биха били разпознати от избирателите (внимание, това е система с мажоритарен вот!) Например, дискретните министри Едуард Хелвиг и Даниел Кицою спечелиха колегиите, получавайки резултати между 60 и 70 процента от изразените гласове, според частичните резултати.

Можем да посочим тук и електоралните постижения на политици с тежки съдебни проблеми. Така например, докато НДБК иска арестуването на депутата Йон Стан, обвинен в корупция, електоратът на Трета колегия, окръг Дъмбовица, гласува за него в пропорция 66 процента. В допълнение можем да кажем, че един почти нереален резултат – 70 процента, получи неговият съименник от Сучава Йоан Стан, който често бе бъркан в последно време заради името си с наказателно преследвания депутат.

Обяснението на тези резултати е това, че в неделя румънците излязоха от вкъщи, за да гласуват срещу Траян Бъсеску и бившите правителства на Демократично-либералната партия (ДЛП), без да мислят много за лицата и партиите, които ще спечелят от тази постъпка.

Може да отидем по-далеч и да предположим, че дори в случаите на някои от кандидатите съществуването на дело, водено от НДБК (институция, обвиняване от СЛС, че прави игрите на Траян Бъсеску), им е донесло предимство в изборния процес. По този начин беше гласувано и срещу т.нар. „инструменти за натиск“ на президента, каквито се твърди, че са НДБК и Националната агенция по прозрачността (НАП).

Друго наблюдение е това, че изявленията от последно време на Траян Бъсеску, в които внуши, че няма да назначи Виктор Понта за премиер, дори СЛС да получи над 50 процента от гласовете, изнервиха електората на този алианс, вместо да го демобилизират.

Какво трябва да очакваме в близко време?

Нормално, като се имат предвид резултатите, надминаващи очакванията, на СЛС, Траян Бъсеску няма как да откаже номинирането на премиера, предложен от социал-либералите. Чрез преразпределението Национално-либералната и Социалдемократическата партия (които формират СЛС – бел.ред.) ще получат контрол над две трети от бъдещия парламент, което би им позволило включително и промяна на конституцията.

Какво ще направи новата власт, в каква посока ще тръгне Румъния след изборите са въпроси, отговор на които ще получим в близко бъдеще. Това, което обаче е ясно, е фактът, че представителите на СЛС имат в този момент свобода на действията, каквато не е имал никой никога в Румъния.

Хората дадоха властта в ръцете на кандидатите на СЛС без да им искат нищо в замяна, на принципа: „Правете каквото искате, ние само искаме да се отървем от Бъсеску и СДР!“ Какво ще направят с тази власт лидерите на съюза – това е в наистина голям въпрос.

Още по темата: Виктор Понта, млад вълк в политиката

Франс прес

Румънският премиер Виктор Понта, който доведе управляващата левоцентристка коалиция до голяма изборна победа в неделя, е млад вълк в политиката, обвиняван от съперниците си в двоен аршин по отношение на европейските ценности. Според частични резултати левоцентристкият Социал-либерален съюз СЛС е получил около 59 процента от гласовете на произведените вчера парламентарни избори в Румъния.

Лидер на Социалдемократическата партия, този бивш прокурор, роден на 20 септември 1972 г. в Бая де Фиер, южна Румъния, през май 2012 г. на 39-годишна възраст стана най-младият премиер на Румъния. Заклетият му враг, президентът Траян Бъсеску го назначи на поста след падането в резултат на вот на недоверие на десноцентристкото правителство на Михай Унгуряну.

Левоцентристката коалиция СЛС, създадена през февруари 2011 г. от Понта с либералите на Крин Антонеску и малката Консервативна партия, получи тогава абсолютно мнозинство в парламента. Отношенията между президента Бъсеску и Понта обаче незабавно бяха белязани от силно напрежение, които стигна до кулминация с опита за отстраняване на президента от поста му в началото на юли. След това СЛС бе обвинен от Европейския съюз и САЩ в нарушаване на принципите на правовата държава и конкретно за натиска, упражняван върху Конституционния съд.

В рамките на СЛС Понта обаче се изявява като по-умерен и по-проевропейски настроен, отколкото е лидерът на либералите Крин Антонеску. Понта, който говори отлично английски и френски език и е запален по историята, увери ЕС, че Румъния ще остане стабилна страна, в която ще бъде спазвано върховенството на закона. В края на юли той призна в интервю за АФП, че „има много неща за критикуване“ относно начина, по който бе извършена процедурата при опита за отстраняване на президента, но каза, че международната общност е станала „жертва на дезинформация“.

Понта дължи кариерата си в Социалдемократическата партия на ментора си, бившия премиер Адриан Нъстасе, който днес е в затвора за корупция и от когото той не се разграничи. В миналото Понта не криеше възхищението си от революционера Че Гевара. Днес той твърди, че неговият „модел е Тони Блеър“, бившият британски премиер. Понта смята за най-важно стратегическото партньорство със САЩ – въпрос, по който е съгласен с президента Бъсеску.

„Това е човек, който умее да слуша и има 11 години политическа кариера, той не взима неуместни решения“, заяви за АФП анализаторът Андрей Тарану. Съперниците на Понта и на първо място президентът обаче го упрекват в двоен аршин – той говори проевропейски с чуждестранните си събеседници и по-националистически при изявите си по румънските телевизии. Затова Бъсеску го нарече „митоман“ и „лъжец“.

Понта нарече това лято Бъсеску „отровен скорпион“ и обвини държавния глава в авторитарни наклонности. Двамата обаче многократно заявяваха, че са готови да работят заедно. Понта, който обича да играе баскетбол и да участва в ралита, е женен и е баща на две деца. Той бе обвинен от няколко експертни комисии, че е плагиатствал докторската си теза. Понта отхвърли тези обвинения и ги нарече „политически нападки“, идващи от съперника му Траян Бъсеску.

Победата на Понта може да е катастрофа

„Победата на Виктор Понта – катастрофална за икономиката и демокрацията“, пише германското списание „Шпигел“.

Категоричен победител на парламентарните избори в неделя, румънският премиер Виктор Понта увери, че ще намали данъците и ще промени конституцията. Неговите изявления обаче са лоша новина за икономиката и демокрацията и точно по тази причина резултатът от изборите в Румъния може да има ефекти и върху Европейския съюз и НАТО, посочва в свой анализ немското издание.

Когато победителят в едни избори обявява, че иска да промени конституцията преди да се е заел с приоритетните проблеми на страната, това предизвиква съмнения.. Такъв е и случаят на румънския премиер Виктор Понта, който вместо да обърне поглед към крехката икономика, започна преговори с партията на етническите унгарци, за да си осигури мнозинство от две трети в парламента, колкото е необходимият праг за промяна на конституцията, пише „Шпигел“.

Понта иска да спечели политическата борба с президента Траян Бъсеску веднъж завинаги.. Той вече каза, че иска да промени тези конституционни разпоредби, които визират военните прерогативи на президента и правомощията му в областта на външната политика. Той иска също да даде на парламента властта да отхвърля решения на Конституционния съд, отбелязва изданието.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.