Юрген Рот в дебрите на „Газпром“ – империята, която изнудва всички

„Газпром. Зловещата империя“ е новата  книга на разследващия журналист Юрген Рот . Авторът, който предизвика огромен интерес в България с „Новите български демони“,  изобличавайки емблематични фигури от политическия и икономически живот у нас и обвързаността между висшите етажи на властта и престъпния свят, в новата си книга изважда на светло шокиращи факти за безкрупулни манипулации и измами, с които се лъжат потребителите и се изнудват цели държави.

„Газпром“ е третата книга на Рот, която излиза в България. Творбата е написана в документално-публицистичен стил на базата на дългогодишни изследвания и разкрития, направени от автора, чиито твърдения и заключения се основават на достоверна информация, получена от документи или надеждни източници. По тази причина критиците я наричат „документален трилър за „Газпром“. В нея авторът с ясни и обосновани тези развенчава мита за „нормалния енергиен концерн“.

В национален и в международен план името на „Газпром“ се свързва с корупция, изнудване, пране на пари, прехвърляне на капитали в офшорни зони и укриване на данъци. На отговорни постове в концерна работят бивши офицери и агенти на КГБ. Няма друга компания с толкова власт и влияние по света, постигнати включително и благодарение на някои „приятели“ на най-силния човек в Русия – Владимир Путин.

Но каква точно роля играе Путин? Кои са хората, които дърпат конците в „Газпром“, и какви връзки имат те в Германия и Европа? С какви мрежи разполага компанията и защо европейските правителства безропотно се подчиняват? Юрген Рот разкрива зависимостите и назовава „кукловодите“. Среща се с посветени, които за пръв път проговорят за машинациите на империята „Газпром“. Защото и тя споделя отговорността за това, че в Русия се потъпква свободата на словото и няма демократична култура.

За Рот е налице пагубен съюз между икономическа и политическа мощ. Той смята, че без „Газпром“ Путин няма да е това, което е. И „Газпром“ без Путин няма да е това, което е. Те не могат да бъдат разделени.“

„Газпром. Зловещата империя“ (Ентусиаст) както и останалите книги на Юрген Рот се превръща в световен бестселър. В своите творби той смело и безкомпромисно разобличава организираната престъпност, мафиотските структури и срастването им с политическите кръгове както в бившите комунистически страни, така и в Западна Европа и други държави по света.

Обект на разследванията му са и икономически престъпления и корупционни практики. Голяма част от своя труд Рот заснема като телевизионни документални филми с акцент върху Източна Европа, Германия и международния тероризъм.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.