Русия – „негативната информация“ като предлог за цензура

Владимир Путин. Снимка: официален сайт

Депутатите в Държавната дума смятат да предпазят хората в Русия от информация, травмираща тяхната психика, съобщава в. „Известия“.

Олег Михеев от групата на опозиционната партия „Справедлива Русия“ е разработил законопроект, изискващ от шефовете на телевизии и журналистите да отделят за негативна информация най-много 30 на сто от ефира. През цялото останало време зрителите трябва да получават нещо позитивно, пояснява изданието.

Проектът съдържа цялостна забрана за излъчване на кадри с гаври над животни, видеозаписи на самоубийства, педофилски действия и физиологични подробности от местата на катастрофи и терористични атентати. Определя се степента на максимално допустимата негативна обагреност на информацията, съотношението между положителната – поне 70 на сто, и негативната информация в ефирното време.

Основната цел не е да въведем цензура, а да защитим хората от гадориите, изсипвани в медиите. Те трябва да информират хората, но без да разчепкват с наслада разни кървави подробности, цитира „Известия“ депутата Михеев. За нарушения на допустимите обеми негативна информация в медиите неговият проект предвижда от 2 до 6 години затвор.

Валерий Трапезников от „Единна Русия“ – партията с мнозинство в парламента, подкрепя идеята на Михеев и добавя, че съпартийците му също може да разработят подобен закон. „За да усетиш състрадание и да схванеш една ситуация, не е задължително да видиш на живо едно обезобразено тяло“, коментира Дмитрий Ананиев от горната камара на парламента.

Журналистите в Русия обаче не харесват законопроекта, посочва вестникът. Регулирането на негативната информация в медиите може да доведе до „пълноценна цензура“, смята Едуард Сагалаев, президент на руската Национална асоциация за теле- и радиоразпръскване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.