В десетката: Крайно несъгласие с късогледата политика на ГЕРБ по Македония…

Карикатура: Христо Комарницки

Герберовата политика на правителството и президента да се пречи с всички възможни средства на интегрирането на Македония в Европейския съюз е не просто интелектуална грешка – от гледна точка на националната сигурност на България това е грях, а по отношение на стратегическите ценности на страната може да се окаже престъпление, за което няма давност и не може да има прошка..

Подобна политика на ключовите институции и личности в „ГЕРБ” обслужва единствено късогледите тясно-държавни интереси на Гърция и далекогледите широко-глобални интереси на САЩ.

Ние сме свидетели как по отношение на енергийните проекти Турция грее с тиха тръпка ръцете си и търка доволно дланите си над огъня на българската геополитическа глупост. Сега същото ще прави и Гърция по отношение на политиката ни спрямо Македония.

Много, много странна герберова политика! Тя от една страна е „за” членството на Турция в ЕС – на всяка цена (да си „за” членството на Турция в ЕС на всяка цена е еднакво елементарна кокоша слепота, както и да си „против” членството на Турция в ЕС на всяка цена – с крайните позиции България единствено ще извади кестените от огъня вместо други държави, които се спотайват, улеснени от нашата първосигналност на международната сцена).

А от друга страна, правителството на „ГЕРБ“ е „против” членството на Македония в ЕС – с цената на всичко.

По този начин с политиката на „ГЕРБ” България се държи спрямо Македония не като добрата майка, а като лошата мащеха от приказките. А беше време, когато България първа призна Македония и тогава, на международни конференции, аз първи след 1989 г. се опитвах да обяснявам на нашите западни партньори акта на това признаване чрез притчата на Соломон за майките, които се карали чие е детето.

Истинската майка не искаше да вземе част от детето си, а каза – нека да е живо и здраво, нека да е самостоятелно, да си стъпи на крака и да стане човек – това е най-голямата награда за една истинска майка!

А сега България се държи нелепо, направо цинично. България се държи като лошата, гурелива и немарлива майка, която не дава на детето си да вечеря и го праща да си легне гладно, само защото то не си е написало домашното; която държи детето си леко облечено дълго време на студа на балкона, само защото то е казало няколко неприлични думи, научени на улицата; която прогонва детето от вкъщи, само защото то пуши цигари…

Нека се запитаме – къде ще бъде по-добре за Македония и България – ако Македония влезе в ЕС и започне да живее по европейските норми, правила и стандарти, а ЕС ще гарантира нейната териториална цялост. Или ако Македония остане в Западните Балкани, обречена на без-бъдеще и отдадена в ръцете на албанската детеродна машина, превръщаща се в геополитически фактор.

Албанските лидери постоянно ни предупреждават, че днес „ке я делиме” Македония 2 към1 в наша полза, след 5 години – поравно, а след 10 години – 2 към 1 в тяхна полза…

Да оставиш Македония извън Европейския съюз – това означава да й кажеш: Прав ти път, крива ти пътечка по косовския сценарий. Косово е все по-близък спомен от бъдещето за Македония.

Гарантирано от „ГЕРБ”!

От личния сайт на Николай Слатински

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.