Ким Чен-ун, тайната на еднорога и ракетата

Наследственият диктатор на КНДР Ким Чен-ун се появи на откриване на детска градина в Пхенян с неизвестна жена. Снимка: от тв екрана

Северна Корея е страна на легендите. Там на децата разказват за невероятните подвизи на представителите на династията Ким, способни да изведат в орбита сателит, който да лее в космоса песни в тяхна прослава, както и да вкарат топката за голф в 11 дупки само с един удар. В момента, в който Пхенян се подготвяше да изстреля успешно своята ракета „Унха 3“, отправяйки предизвикателство към САЩ, севернокорейският лидер Ким Чен-ун извади едно оръжие от съвсем друг калибър, което може да накара да замлъкнат враговете на най-затворената страна в света.

Висшите военни империалисти от Пентагона и техните съюзници, южнокорейските марионетки, трябва да се държат здраво за столовете си, защото Пхенян откри действително смъртоносното оръжие. В разгара на 21 век севернокорейският режим се оказа пазителят на тайната на еднорога.

Официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА обяви победоносно, че севернокорейските археолози са открили на 29 ноември „леговището“, в което се укривало митичното животно еднорог. Сякаш по случайност скривалището беше открито при разкопки в сърцето на Пхенян, едва на 200 метра от хълма Моран, където е била основана столицата на страната.

Надписи, гравирани върху скалата, посочват несъмнено, че тук е леговището на еднорога, язден смело от цар Тонмьон, основател на царството на Когурьо, твърди вдъхващата респект Академия на социалните науки на Северна Корея. Това откритие само потвърждава за сетен път, че леговището на еднорога е в Пхенян, защото според академията съществуването на това митично създание не буди никакво съмнение.

Тази потресающа новина хвърли в недоумение някои историци в Сеул, които забелязаха, не без смях, че еднорогът не е част от митологичната фауна на севернокорейската история. Някои южнокорейски учени дори си помислиха, че става дума за „грешка в превода“ на почтената КЦТА, което наистина щеше да бъде разочароващо.

Но в действителност истинският залог на този археологически пробив се крие другаде. Откриването на леговището на еднорога доказва, че Пхенян действително е столицата на Древна Корея и на царството Когурьо, посочва Джо Хю-сун, директор на Института по история към Академията на социалните науки на Северна Корея.

Или за да стане по-ясно, „операцията еднорог“ цели да утвърди историческата легитимност на настоящия севернокорейски режим спрямо Южна Корея, като обвърже произхода му с бившето царство, властвало над северната част на полуострова между 277 г. преди Христа и 7 век.

„След разделението на Корейския полуостров през 1945 г., режимът на Ким изтъква важността на Когурьо, докато Южна Корея настоява върху славата на царството на Шила“, властвало над южната част на полуострова през част от ранното средновековие“, твърди Бенжамен Жоано, археолог и специалист по Кореите.

Откритието е и послание към Китай, чиито историци анексират северната част на Корейския полуостров към китайската империя. „Тук посланието беше да се припомни, че царството Когурьо е било независимо и ще си остане такова“, посочва Жоано.

Севернокорейската пропаганда е измислила още какво ли не и се хвали пред туристите с гроба на легендарния владетел Тангун, роден от мечка, превърнала се в жена, и основател на Корея. Не бива да се забравя и мястото на митичното раждане на скъпия лидер Ким Чен-ир, очарователна изба, наподобяваща на Витлеемските ясли, над която се е появила тайнствена звезда в деня на раждането на Ким.

Така че, тайната на еднорога на Пхенян само ще процъфтява. И покойният белгийски писател и създател на комикси Ерже, автор на книжка озаглавена „Тайната на еднорога“, би могъл само да се възхищава, там където е сега, на виртуозната севернокорейската изобретателност.

Още по темата: Новият лидер на Северна Корея укрепва позициите си с изстрелването на ракета с голям обсег

Джак Ким, Маюми Негиши
Ройтерс

Северна Корея успешно изстреля балистична ракета. С това изолираната и бедна страна затвърди позициите на новия си лидер и увеличи заплахата, която представлява за своите противници.

Изстрелването на ракетата, с която Северна Корея казва, че е извела в орбита метеорологичен сателит, е определяно от САЩ, Южна Корея и Япония като изпробване на технология, която някой ден може да носи ядрена бойна глава, способна да порази цели чак в континенталната част на САЩ.

„Сателитът навлезе в планираната орбита“, тържествуващо обяви по новините севернокорейски телевизионен водещ, облечен в традиционна корейска носия, след което телевизията пусна патриотични песни с текст „Чосун (Корея) прави това, което казва“.

Според служители по отбраната в Южна Корея и Япония ракетата лесно се справила с изпитанието, за разлика от изстреляната през април, чийто полет продължи по-малко от две минути.

Северноамериканското въздушно-космическо командване (НОРАД) заяви, че е „засекло обект, който изглежда е достигнал орбита“. Това е първото потвърждение на севернокорейските твърдения от независим орган.

През 2009 г., след като каза, че е извършила подобно успешно изстрелване, Северна Корея проведе ядрен опит, който накара Съветът за сигурност на ООН да затегне санкциите, първоначално наложени от него през 2006 г. след първия й ядрен опит.

Резолюции на ООН забраняват на страната да разработва ядрени и свързани с ракети технологии, но се предполага, че младият държавен глава Ким Чен-ун, който дойде на власт преди година, продължава започнатите от покойния му баща Ким Чен-ир държавни програми, в които военният аспект е на първо място.

Северна Корея похвали днешното изстрелване като прослава на храбростта на тримата Кимовци, чието управление датира от нейното основаване през 1948 г.

„Във време, когато цялата страна е завладяна от копнеж и почит към Ким Чен-ир, нейните учени и технически специалисти по великолепен начин изпълниха неговите повели за изстрелване на научен и технологичен сателит през 2012 – годината, в която се отбелязва 100-годишнината от рождението на президента Ким Ир-сен“, заяви осведомителната агенция КЦТА.

Вашингтон осъди днешното изстрелване като „провокативно действие“ и нарушение на правилата на ООН, а японският посланик в ООН призова Съветът за сигурност да се събере на заседание. Дипломати обаче казват, че е малко вероятно в органа да бъде постигнато съгласие за по-нататъшни сурови санкции, тъй като Китай – единственият голям съюзник на Севера – ще се противопостави на това.

„Международната общност трябва да действа съгласувано, за да изпрати ясно послание на Северна Корея, че нейните нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН имат последици“, каза в изявление Белият дом.

Вероятният следващ японски министър-председател Шиндзо Абе, който води в социологическите проучвания преди изборите на 16 декември и е известен като привърженик на твърдия подход към Северна Корея, призова ООН да приеме резолюция, „отправяща силни критики“ към Пхенян.

Съпротивата на Пекин

Китай изрази „дълбоко безпокойство“ преди изстрелването, което беше обявено ден, след като висш член на политбюро, представляващ новия китайски лидер Си Цзинпин, се срещна с Ким Чен-ун в Пхенян.

Днес тонът му беше премерен – той изрази съжаление за изстрелването, но призова за въздържане от евентуални ответни мерки, което беше в съответствие с предишната политика, с която на практика наложи вето върху по-строги санкции.

„Китай смята, че отговорът на Съвета за сигурност би трябвало да бъде предпазлив и умерен, да защитава мирната и стабилна като цяло ситуация на Корейския полуостров и да избягва повишаване на напрежението“, каза пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Хон Лей.

Експертът по Корея във фондация „Херитидж“ Брус Клингнър заяви в конферентен разговор: „Китай е препятствието за по-твърди действия на ООН и ще трябва да видим дали новото ръководство е по-различно от своите предшественици.“

Старши съветник на южнокорейския президент каза миналата седмица, че е малко вероятно ООН да предприеме действия и че Сеул ще очаква неговите съюзници едностранно да затегнат санкциите.

Ким Чен-ун, за когото се смята, че е на 29 години, дойде на власт, след като баща му почина на 17 декември миналата година, и според експерти изстрелването е имало за цел да отбележи първата годишнина от смъртта му.

Времето на изстрелването през април беше избрано така, че да съвпадне със стогодишнината от рождението на Ким Ир-сен, дядото на сегашния севернокорейски лидер.

С днешния успех Северът изпреварва Юга, който не е успял да изстреля ракета от земята. „Това значително укрепва управлението на Ким Чен-ун“, каза експертът от Корейския институт за национално обединение Чхо Мин.

Няма особени признаци, че през последната година потайната и бедна страна, в която по данни на ООН една трета от населението страда от недохранване, е отбелязала някакъв напредък в икономическото си отваряне.

Северна Корея продължава да разчита на износа на минерали за Китай и на парите, пращани от десетките хиляди нейни граждани, които работят по трудови проекти в чужбина. 22-милионното й население често се нуждае от подаянията на хора, избягали в Южна Корея, за да си позволят основни лекарства.

Като се има предвид слабата икономика на Севера, където доходите на глава от населението са по-малко от 2000 долара на година, един от малкото начини, по които той може да привлече вниманието на света, е като подчертава своята военна заплаха. Пхенян иска САЩ да възобновят помощите и да му дадат дипломатическо признание, въпреки че изстрелването през април провали планирана сделка за храни.

Предполага се, че той е на няколко години от разработване на функционираща ядрена бойна глава, макар че според ядрени експерти може би разполага с достатъчно плутоний за около половин дузина атомни бомби. Северът също така обогатява уран, което би му осигурило втори начин за създаване на ядрени оръжия, тъй като на територията му има огромни залежи от естествен уран.

„Едно успешно изстрелване приближава Северна Корея към способността да разположи ракета с боен заряд“, каза старши научният сътрудник в Центъра Изток-Запад в Хавай Дени Рой. „Но това все пак би изисквало да се постави подходящо оръжие на ракетата и да се осигури значителна степен на точност. Севернокорейците вероятно още нямат ядрено оръжие, което да е достатъчно малко, за да бъде носено от ракета“, заяви той.

Пхенян казва, че разработките му са част от гражданска ядрена програма, но също така се хвали, че е „сила с ядрени оръжия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.