Джихадистите от Ан Нусра трупат сили в Сирия

Франс прес

Докато Свободната сирийска армия (ССА) изгражда структурите си, съперничеството й с джихадисткия Фронт ан Нусра (Джебхат ан Нусра – Фронт на победата), горда от превземането на военната база Шейх Сулейман, надхвърля обикновената конкуренция на бойното поле и взима по-политически обрат.

В основата на щурма на базата Шейх Сулейман беше на първо място предполагаемият арсенал, намиращ се в нея, за който ламтяха нападателите й. Бунтовниците очевидно имаха за цел военната плячка, заловена в средата на ноември в База 46 – друг правителствен гарнизон западно от Алепо, превзет миналия месец, където те сложиха ръка върху тонове оръжие от всякакъв вид, включително зенитни ракети.

След месеци на безплодна обсада от многобройни бригади (някои от които финансирани от чужбина и следователно имащи интерес да проточат обсадата според обвиненията на противниците им), Ан Ансар – една ислямистка групировка, атакува сама, ускорявайки общия щурм срещу база 46.

Сценарият беше почти същият в случая с казармата Шейх Сулейман, с една голяма разлика този път, че джихадистите изглежда държаха контрола над почти цялата операция.

Предприемайки атаката в края на миналата седмица, Ан Нусра изненада частите на Свободната сирийска армия, които също обсаждаха базата. Една от приоритетните цели на джихадистите беше сградата, в която се помещава подразделение на противовъздушната отбрана – без съмнение за да сложат ръка върху евентуално намиращите се там ракети земя-въздух.

Само една бригада на Свободната сирийска армия изигра впоследствие роля в офанзивата, на западния фланг на базата.

„Когато видяхме, че Ан Нусра атакува, ние също минахме в атака в нашия сектор, защото моментът беше идеален“, обясни Абу Джалял, командир на „свободните хора от Даррет Езза“.

Дали е имало „сделка“ за сметка на другите групировки? Трудно е да се каже. АФП можа да констатира само ,че „Бригадата на свободните хора от Даррет Езза“ предаде в анчалото на седмицата на Ан Нусра няколко десетки войници, пленени по време на операцията.

Както често се случва, множество разнообразни бунтовнически групировки няма да пропуснат да си припишат роля в битката чрез видеозаписи в интернет. Въпреки това Шейх Сулейман си остава безспорна победа на джихадистите.

Макар че бунтовниците, както твърди Абу Джалял, не са успели да заловят зенитни ракети или химически оръжия,Фронтът ан Нусра и неговите чуждестранни бойци се сдобиха с голямо количество оръжия, като зенитни батареи и оръдия от тежката артилерия.

Офанзивата срещу Шейх Сулейман освен това бележи „пълното освобождение“ на цялата територия западно от Алепо и на голяма част от територията до турската граница. Това е победа със символичен смисъл за сирийската революция, заслугата за която Ан Нусра сега може напълно основателно да си припише.

Офанзивата срещу Шейх Сулейман потвърждава нарастващото влияние на джихадистите от Ан Нусра сред бунтовниците, но и сред местните жители на бунтовническите територии, много от които хвалят тяхната храброст („винаги са на предната линия“), тяхната дисциплина и тяхното уважение към населението, контрастиращи с „корупцията“ на някои части на Свободната сирийска армия.

И накрая, тя беше предприета в ключов момент в конфликта – след обявяването, под натиска на чуждестранните сили, подкрепящи бунта, на създаването на ново командване, обединяващо повечето бунтовнически групировки, с изключение на Ан Нусра и на още една ислямистка група – Ахрар аш Шам.

С превземането на Шейх Сулейман, Ан Нусра се утвърди като челен отряд на бунта, измествайки Свободната сирийска армия, изземайки същевременно политическата инициатива, което постави в неудобно положение западните страни, враждебни към джихадистите.

САЩ обявиха, че ще включат в своя списък на терористичните организации Фронта ан Нусра, който според Вашингтон е разклонение на „Ал Каида в Ирак“. Ан Нусра пое отговорност за повечето от самоубийствените атентати, които окървавиха Сирия.

На терена частите на Свободната сирийска армия и други ислямистки групировки ще продължат – от опортюнизъм, симпатия или по силата на обстоятелствата, да сътрудничат с Ан Нусра, признават някои от бунтовническите лидери.

„Ако Западът ни беше подкрепил от началото на революцията, тази група никога нямаше да съществува“, подчерта командир Абу Джалял. „За момента нашият проблем не е Фронтът ан Нусра, а режимът.Всичко ще се решава след падането на Башар ал Асад“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.