Румъния се нуждае от акробатичен номер в икономиката

Франс прес

Румъния, която се възстановява след строгото лечение с икономии, предписано от МВФ и ЕС, ще трябва да изпълни успешно акробатичен номер, запазвайки равновесие между контрола на разходите и мерките за подем на икономиката, за да се върне към траен растеж, отбелязват анализаторите.

На фона на това предизвикателство „предпазливостта е директивата“ както в лагера на лявоцентристкото мнозинство – Социал-либералния съюз, така и в този на дясноцентристката опозиция – Съюз Дясна Румъния, подчертава икономическият анализатор Кристиан Гросу.

„Вероятно вече няма пари, за да може идеологията да промени нещата, тъй между рецесията, която заплашва еврозоната и фискалния пакт, принуждаващ страните да поддържат дефицита си под 3 процента от брутния вътрешен продукт , Румъния ще има през 2013 г. огромни проблеми с финасирането“, смята той.

Държавният секретар в министерството на финансите Ливиу Войня увери в интервю за АФП, че неговата страна ще трябва да продължи регулирането на държавните финанси, предприето под егидата на МВФ, като „се отстранят по-специално ненужните разходи“.

Правителството на премиера Виктор Понта не спира да критикува програмата за икономии, възприета от дясноцентристкото управление през 2010 г. с 25-процентни съкращения на заплати и увеличение с 5 пункта на ДДС до 24 процента.

Войня изтъкна, че „строгата програма за бюджетна консолидация е необходима, но приетите мерки за намаляване на дефицита не са били адекватни“ заради високата им социална цена.

„Вярно е, че дефицитът бе намален; на макроикономическо равнище ние постигнахме по-добра картина, но цената бе много голяма за хората и за фирмите. На микроикономическо равнище това бе лошо“, посочи Войня.

„Румъния успя да постигне резултат, за който се говори много малко, като сведе дефицита си от 7,4 процента в края на 2009 г. до 2,2 процента през 2012 г.“, подчерта той.

Според него Букурещ е поел сега ангажимент да намалява дефицита с 0,5 процента годишно, за да постигне накрая равновесие между разходи и приходи.

Румъния, която бе сред първите страни от ЕС, възползвали се от помощ от МВФ и Брюксел, преди Гърция или Ирландия, се разглежда като успешен пример, макар че растежът трябва да бъде новият приоритет на Букурещ, според МВФ.

Войня изтъкна, че за втората най-бедна страна в ЕС, увеличение на заплатите ще бъде желателно, при положение че средната заплата достига едва 350 евро, „но единствено, ако има икономически растеж“.

Но след две години на сурова рецесия, при която брутният вътрешен продукт намаля с близо 8,5 процента, румънската икономика отбеляза неравномерна еволюция от 2011 г. насам.

Прогнозата за растеж за 2012 г. бе преразгледана наскоро в низходяща посока – от 1,7 процента на 0,7 процента. За 2013 г. правителството залага на растеж от 2 процента, но анализаторите са по-резервирани.

„При липса на политическа стабилност, на структурни реформи и перспективи за бизнес средата, е трудно да се говори за истински двигатели на растежа“, заяви за АФП Стивън ван Грониген, който ръководи Съвета за чуждестранни инвестиции.

Според Бруно Рош, председател на френско-румънската търговска камара, решението е в „съсредоточаване в областите, които могат да поемат европейски фондове, като големите инфраструктурни строежи, енергетиката и земеделието“. Двадесет милиарда евро субсидии са на разположение на Букурещ до 2014 г.

Адриан Видяну, бивш министър на икономиката от дясноцентристкото управление, препоръчва за стимулиране на растежа намаляване на 12 процента на единната данъчна ставка, която бе фиксирана на 16 процента през 2005 г.

„Това ще позволи да се постигне с един удар два резултата – да се даде тласък на потреблението и да се привлекат инвестиции. С ЕС, който е в рецесия, ние няма да можем да разчитаме на износа, за да стимулираме икономиката“, посочи той пред АФП.

Според него Румъния трябва да остави дефицита да скочи до 2,9 процента, но само за да финансира инвестиции в инфраструктурите.

За да се избегне всякакво отклонение, Видяну призовава да се запази целта за влизане през 2013 г. в механизма ЕRM 2 – предверие на еврозоната: „Опитът показа, че нещата вървят в добра посока единствено когато има ограничения, които да се спазват“.

Мнение, споделяно и от Войня, който защитава необходимостта от сключване на ново споразумение с МВФ през пролетта на 2013 г. „Един външен натиск често помага да се победи съпротивата срещу реформите“, независимо дали става дума за приватизации на големи държавни предприятия или за бюджетна консолидация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.