Пхенян – заплахата

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Тази седмица светът стана по-опасно място. Успешното изстрелване на ракета с голям обсег от Северна Корея приближи възможността един ден престъпната ядрена държава да порази цели, разположени в САЩ. Заплахата все още не е ядрена, понеже технологията не е достатъчно усъвършенствана, но намерението е ясно, пише британският в. „Файненшъл таймс“. Изстрелването на ракетата, маскирано като опит за изпращане на спътник за граждански цели в космоса, вероятно ще зачеркне всякакви надежди, че Ким Чен-ун – новият, образовал се в Швейцария севернокорейски лидер – е по-предразположен към международна ангажираност от баща си.

Вместо това, той изглежда е склонен да подкрепи ядрените амбиции на Ким Чен-ир, за да укрепи собствения си контрол над властта. Доскоро светът се безпокоеше от иранската ядрена програма. Северна Корея обаче поражда повече тревога. Тя разполага с няколко ядрени бомби и заводи за обогатяване на уран. Освен това е по-напреднала от Техеран в разработването на балистични ракети. Предвид навика на династията Ким да продава експертен опит на всеки срещнат, може да е въпрос на време да го предостави на Иран, а и другиму, предупреждава вестникът.

Когато Ким Чен-ун пое държавното кормило в Северна Корея след внезапната смърт на баща си миналата година, Западът подходи с предпазливостта, която естествено съпътства неочаквани събития в затворени страни. Тогава обаче имаше и искрица надежда, че новият лидер, представител на ново поколение, следвал в чужбина, може да загърби параноята, да премахне секретността и да даде възможност на Северна Корея да заеме мястото си в съвременния свят, посочва в. „Индипендънт“.

Някои първоначални признаци бяха окуражаващи. Новият Ким се прояви като по-дружелюбен, поне пред камерите. Прогнозираната от някои борба за власт не се състоя и новият вожд безпроблемно пое руля. През април миналата година Пхенян извърши изпитания на ракета с голям обсег и това, само по себе си, отправи негативно послание в чужбина, въпреки че опитът беше неуспешен. Успешното изпитание сега вкара обезпокоителна доза несигурност в един вече нестабилен район, допълва в редакционна статия всекидневникът.

Изстрелването на севернокорейската ракета нажежава обстановката около изборите в съседните страни. В момент, когато в Южна Корея и Япония предстоят избори, действията на Пхенян може да накарат избирателите да предпочетат кандидати с по-твърда хватка, отбелязва в. „Гардиън“. Възможно е сполучливото изстрелване на ракетата да засили позициите на политическите консерватори, националисти и военни хардлайнери в критичен момент за Южна Корея и Япония – двете съседки на КНДР, чиято сигурност е най-заплашена, допълва вестникът.

Макар да не е в състояние да храни народа си, Северна Корея се нареди сред държавите с достатъчно пари и експертиза да създаде и изстреля ракета с далечен обсег и да изведе спътник в космоса, констатира в редакционна статия в. „Ню Йорк таймс“. Това е лошо за севернокорейците, които страдат от сурови лишения, причинени им от жестокия режим, а също за района, който за пореден път трябва да се справя с агресивното поведение на Пхенян. Младият лидер на страната Ким Чен-ун даде на народа повод да празнува и вероятно е укрепил политически си контрол.

Успешният ракетен опит е притеснителен и за Китай, който не успя да обуздае севернокорейската ядрена и ракетна програма. Северна Корея винаги си е служила с провокативно поведение, за да изтръгне по-добри сделки от САЩ и партньорите им. Международната общност би трябвало да засили санкциите и да остави възможност за диалог. Китай със сигурност може да повлияе на режима да прекрати провокациите, включително всякакви нови ядрени опити и продажба на ракети на Иран. Ако се базираме на опита си обаче, страхът на Китай от нестабилността в Северна Корея и вероятно и този път ще се окаже по-важен фактор от тревогите от севернокорейските ядрени амбиции, допълва нюйоркският всекидневник.

Ким Чен-ун спечели нашивките си. По-малко от година след идването си на власт, младият севернокорейски вожд постигна първия успех на управлението си, отбелязва френският в. „Фигаро“. Извеждайки в орбита свой обект, затворената държава се присъедини към тесния клуб на космическите сили – технологичен подвиг за една от най-бедните страни в света и майсторски ход за под 30-годишния лидер. Макар все още да не знаем дали севернокорейският сателит работи, с успешното изстрелване наследникът на Ким Чен-ир „уби с един куршум два заека“: отправи предизвикателство към САЩ, като наред с това укрепи хватката си върху армията и елита в Пхенян, подчертава вестникът.

Още по темата: Според сервернокорейските вестници изстрелването на ракетата със спътник е „историческо събитие“

Успешното изстрелване на изкуствения спътник на Земята „Кванмьонсон-3“ е „достоен резултат от политиката на Корейската трудова партия, историческо събитие в развитието на отечествената наука и техника на основата на суверенното право на мирно използване на космическото пространство“. Така водещите вестници в Северна Корея коментират извършеното вчера от полигона Сохе ракета носител „Инха-3“ със спътник на борда, предаде ИТАР-ТАСС.

По този начин, се отбелязва в публикациите, севернокорейските учени „блестящо изпълниха заветите на великия пълководец Ким Чен-ир, който разпореди да се изведе в орбита спътник с научно-техническо предназначение през 2012 г., когато в страната се отбелязва стогодишнината на „първия и вечен“ президент Ким Ир-сен.“

Вестниците изтъкват, че жителите на Пхенян „с възторг и ликуване“ са научили новината за извеждане в орбита на отечествен спътник. След изстрелването представители на местни медии са получили достъп до разположения в Пхенян Център за контрол и управление на полетите, където подробно били запознати с предназначението на този космически апарат, съобщава агенция КЦТА. Акредитираните в КНДР чуждестранни журналисти не получили покана да посетят този център.

В печата е публикувано също изявлението на говорителя на министерството на външните работи. По думите му КНДР ще продължи да изстрелва сателити в интерес на икономическото строителство и повишаване на жизненото равнище на населението на страната, „независимо от външните реакции“.

Враждебните на Северна Корея сили, отбелязал дипломатът, твърдят, че това изстрелване с мирно предназначение уж било извършено „в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН“. Но, изтъкнал той, използването на космическото пространство за мирни цели „е признато от международните закони и отразява единодушната воля на световната общност“. Говорителят на външното министерство поставил под съмнение ролята на СС на ООН в обсъждането на този проблем. Той също така окачествил като „провокация“ твърденията, че изстрелването на севернокорейския спътник всъщност било „изпитание на ракета с голям обсег за военни цели, което ще доведе до покачване на напрежението“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.