Плевнелиев не е в час, щял да гласува „против” АЕЦ „Белене“. Той чете ли новини?

В час ли е президентът на България за референдума за АЕЦ? Този въпрос възниква със страшна сила, след като в интервю за радио „Дарик” Плевнелиев каза, че категорично ще гласува „против” изграждането на АЕЦ „Белене”.

Само че такъв въпрос няма в референдума. Парламентът сведе въпроса до това дали да има разширяване на ядрената енергетика с изграждане на нови ядрени мощности. За Белене няма въпрос.
Президентът Плевнелиев очевидно е „за” изграждането на такива мощности, защото пояснява в същото интервю, че „В Белене няма нищо, в Козлодуй има всичко. Там има мрежи, там има специалисти, има системи, има традиции.”

И допълва, че това спестява 2 млрд. евро, които иначе държавата трябва да даде за изграждане на инфраструктура на площадката за АЕЦ „Белене“.

Така че, намерението на Плевнелиев не се различава от позицията на ГЕРБ, които обявиха, че ще гласуват „За” на референдума. Най-романтично и коледно тази позиция изрази председателката на парламента Цецка Цачева, която каза: „Коледа е, можем да мечтаем. Защо пък не след време България да има нова ядрена електроцентрала? Аз ще гласувам „за“.

В цялата дандания се оказва, че медиите изразяват споровете къде да е новата АЕЦ – в Белене или в Козлодуй, а не дали да има въобще.

По въпроса за нова АЕЦ и БСП, и ГЕРБ са на едно мнение. Спорят само къде да я построят.
А въпросът в референдума е дали да има въобще АЕЦ.
Точно тук би трябвало медиите да дадат две страни в спора, а такива не се виждат.

Някой трябва да обясни има ли икономически смисъл от нова АЕЦ, след като нараснаха рисковете и разходите за сигурност и застраховки на такива централи.

Последно сметки в Германия показват, че цената на ядрената енергия се изравнява с тази на зелената енергия. И тенденциите в цял свят са тези цени да се изравнят и да се разминат, като зелената ще поевтинява, ядрената ще поскъпва.

Въпрос, на който медиите не обръщат внимание, е за риска от ядрени мощности при увеличения процент аварии в света, и складирането на ядрени отпадъци – огромен проблем за малка България.

Какъв референдум ще има, без отговор на тези въпроси?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.