Съвременният Сизиф: Барак Обама и „фискалната скала“

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Дали вторият президентски мандат на Барак Обама ще бъде успешен или не, до голяма степен ще зависи от способността или неспособността му да отдръпне американската икономика от „фискалната скала“.

Надвиснала на нейния ръб, икономиката ще се сгромоляса в пропастта, ако президентът демократ и републиканското мнозинство в долната камара на Конгреса не постигнат съгласие как да намалят колосалния федерален дефицит (1,1 трилиона долара за финансовата 2012 г.).

Ако няма споразумение до края на годината, на 2 януари 2013 г. автоматично ще влезе в сила рязко увеличаване на данъците и орязване на разходите, което може да тласне икономиката в нова рецесия, безработица и неплатежоспособност.

Президентът Барак Обама се радва на 57 процента одобрение около месец след като спечели втори мандат на 6 ноември. Рейтингът му е със 6 на сто по-висок от преди изборите и най-високият от убийството на главатаря на Ал Каида Осама бин Ладен в Пакистан през май 2011 г., показа анкета на Асошиейтед прес и GfK. 42 на сто от анкетираните са на мнение, че САЩ вървят по правилния път и че президентът ще успее да подобри икономиката през втория мандат. През януари 2009 този процент е бил 35.

Ако се съди по резултатите от първия мандат, Обама се е заел със сизифов труд* – да убеди републиканското мнозинство в Камарата на представителите да приеме неговия план за избягване на „фискалната скала“. За разлика от митичния герой Сизиф, който тласка към върха на планината огромна скала, а тя постоянно се свлича надолу, Обама трябва да отдръпне от ръба на „фискалната скала“ американската икономика, за да я спаси от рецесия.

Президентът се зарича, че няма да отстъпи от законопроекта, приет от Сената с демократическо мнозинство, но не и от Камарата на представителите. Този текст предвижда увеличаване на данъците за заможните американци – те са около 2 процента физически лица с годишен доход над 200 000 долара и семейни двойки с над 250 000 долара – и наред с това удължаване на данъчните облекчения за средната класа.

Тези облекчения бяха въведени при президента републиканец Джордж Буш син и срокът им изтича на 31 декември 2012 г. Републиканците настояват да не бъдат вдигани данъците и да бъдат драстично намалени бюджетните разходи във всички сфери – от въоръжените сили до образованието, включително за скъпите на президента здравни и социални програми.

Засега никоя от страните не проявява склонност към компромис, но висшите представители и на изпълнителната, и на законодателната власт са готови да преговарят до последната секунда на 31 декември, за да избягнат фискалната криза.

В първия мандат на Обама нямаше сътрудничество между президента демократ и републиканското мнозинство в Камарата на представителите. „Отношенията на Обама с Конгреса са най-обтегнатите в модерната история“, заявява експерт, цитиран от ДПА. Изборите през ноември запазиха партийното съотношение на силите в Конгреса и изгледите за сътрудничество през втория не са оптимистични.

В изтеклата изборна година в САЩ най-търсените в онлайн тълковния речник на английския език Merriam-Webster думи са били социализъм и капитализъм (socialism, capitalism), съобщиха издателите. „В изборния ден имаше голям брой влизания в рубриката „социализъм“, но интересът към двете думи не отслабна през цялата година.

Потребителите търсеха тези думи в речника, за да осмислят предизборните дебати и медийното отразяване на кампанията. Интригуващо е да проследим как нашите потребители откликват на езика на кампанията и дебатите“, посочиха издателите на Merriam-Webster.

Републиканците постоянно обвиняваха Барак Обама в социалистическа политика заради здравната реформа и настояването да отпаднат данъчните облекчения за богатите. Президентът отвръщаше с нападки към републиканския кандидат Мит Ромни за безочливия му бизнес и изявленията, че огромна част от американците са зависими от правителството.

„Заетост и растеж“ – така президентът определи приоритет номер едно на втория си мандат, за който ще положи клетва на 21 януари.

Ако изпълнителната и законодателната власт успеят да избягнат „фискалната скала“, в следващите години в САЩ могат да се случат прекрасни неща, казва бившият сенатор републиканец Джордж Войнович.

Според експерти, цитирани от „Икономист“, и в периоди на икономическа криза, и в по-добри времена, избирателите са склонни да подкрепят всяка политика, която работи, както и да наказват лидерите независимо от идеологията им, ако икономическият растеж се забавя.

Тъй като предизборната кампания и изборите преминаха изцяло под знака на икономиката и вътрешната политика, вторият мандат ще бъде вътрешнополитически, смятат политолози, цитирани от ДПА. Но веднага добавят, че често през втория си мандат президентите се стремят към изяви във външната политика, с които да бъдат запомнени.

Във втория мандат пред Обама остават трайни външнополитически предизвикателства – кризата в еврозоната, конфликтът в Сирия, изтеглянето от Афганистан, ядрените амбиции на Иран, възходът на Китай. Президентът едва ли ще внесе значителни промени в подхода към тези предизвикателства, прогнозира ДПА.

*безполезна тежка работа – б.р.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.