Готова ли е Южна Корея за „Госпожо Президент“?

Пак Гън-хе на корицата на сп. Тайм

Ако Пак Гън-хе спечели президентските избори в Южна Корея този месец, както най-вероятно ще се случи, тя ще стане първата жена на висшия управленчески пост на страната, разбивайки стереотипите на нация, управлявана основно от мъже в сини костюми.

Пак, консерватор с 15 години опит като топ законодател и спечелила прякора „Кралицата на изборите“ заради начина, по който обърна съдбата на политическата си партия в серия сондажи, казва, че е поела по пътя на политиката, за да спаси страната си от опустошителната азиатска финансова криза от 1997-1998.

60-годишната днес Пак е дъщеря на южнокорейския диктатор Пак Чжон-хи, никога не се е женила и няма деца – факт, който нейните опоненти се стараят да подчертаят в опита си да стопят преднината й в проучванията на общественото мнение преди вота на 19 декември. „Кандидат Пак няма никаква женственост. Тя не знае какво е да се мъчиш при раждане, при отглеждане на децата, да се тревожиш за образованието им и за цените по магазините“, наскоро заяви Пак Гуан-он, говорител на опонента й от левицата Мун Джае-ин.

Въпреки че Южна Корея възкръсна от пепелта на Корейската война (1950-1953), превръщайки се в 14-тата най-богата нация в света за едно поколение, и макар че голям брой жени посещават най-реномираните университети в страната, тя се намира на едва 108-мо място от общо 135 страни в индекса по равноправие между половете за 2012 на Световния икономически форум.

Като цяло жените печелят 39 процента по-малко от мъжете, което е най-голямата разлика в групата на развитите страни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Едва половината от жените с висше образование имат работа, отчасти заради действащата политика на дискриминиране на майките, която се дължи на базираната на трудов стаж система за заплащане в държавата. Но Пак, поне според политиката, която тя обяви по време на кампанията си, не възнамерява да атакува агресивно тези проблеми, нито пък да промени нещо в живота на южнокорейските жени, особено на онези, които трябва да жонглират с работа и семейство.

В дългосрочен план провалът в опитите да се промени положението на жените в като част от работната сила може да затрудни растежа. Предложението й за безплатна държавна занималня до 22:00 часа, която да помогне на работещите семейства, изглежда ще засили корейската практика на дълги работни часове, докато осигуряването на безплатно висше образование за третото дете в семейство не представлява проблем за повечето хора в страната, която е с най-ниска раждаемост в ОИСР с малко над едно дете на жена на възраст за раждане.

Според изследване на консултантската фирма за управление „Маккензи“, ако Южна Корея иска да бъде в Топ 10 на ОИСР по показатели на доход на глава от населението, то тя ще трябва да създаде 3 милиона работни места, от които 1,2 милиона ще трябва да са за квалифицирани кадри. С липсата на пространство за увеличаване на заетостта на мъжете висшисти, наложително е страната да промени начина, по който жените са третирани на трудовия пазар, казват от „Маккензи“. „Тя има нужда от повече реформаторски политики. Например политически инструмент, който гарантира равния брой мъже и жени в кабинета или еднаквото заплащане за мъжете и жените“, отбеляза директорката на Центъра за корейски жени и политика Ким Ун-джу.

Центърът на Ким и вестникът „Женски новини“ публикуваха наскоро класация на политиките за работни места и правата на жените на основните кандидат-президенти и откриха, че Мун – мъжкият опонент на Пак, е с най-висок резултат. „Стъкленият таван“ в републиката на неравноправието Пак заяви, че президентството й би било „забележителен старт на счупването на „стъкления таван“ в нашето общество“. Но според нейни критици това са празни приказки.

Мун, който следва Пак в обществените сондажи, се зарече да увеличи майчинските до 70 на сто от редовните заплати като част от пакет за лансиране на правата. „Въпреки че тя поставя пример за женско лидерство в очите на консерваторите, не виждам Пак Гун-хе като символ на равноправието между половете“, казва Ким Ун-хи, директор на гражданската организация за Политическа солидарност между корейските жени.

На моменти Пак се оприличаваше на южнокорейската Марагарет Тачър – Желязната лейди, която управлява Великобритания през 80-те години на миналия век и която прокара строги икономически реформи; или на Ангела Меркел на Азия, стремейки се да подражава на германския канцлер, която всъщност е най-силният лидер в Европа днес. Тя дори посочи за свой идол английската „Кралица дева“ Елизабет I, разгромила испанската армада през 1588.

Напълно в контраст с имиджа на тези модели за подражание, кампанията на Пак на моменти изглеждаше, че противоречи на твърденията й, че е сериозна жена, способна да намери път през тежката икономика и да се справи с враждебната Северна Корея. Песен на предизборната й кампания по мелодия на хитов сингъл сравнява политиката й с женската „S-линия“, жаргон за женските извивки (а част от текста й гласи: „Пак Гун-хе е убийствена“, отнасяйки се до сексапила й).

Нейната „Партия на Новите Граници“ изтегли песента след появата на оплаквания, че е унизителна за жените, но погрешни стъпки като тази вече доведоха до слаби резултати в обществените проучвания сред жените на около 20 и 30 години. „Само фактът, че тя биологически е жена не е достатъчно убедителен“, смята 25-годишната колежанка от Сеул Ма Джи-хъ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.