Американската култура на оръжието ще оцелее и след трагедията в Кънектикът

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

Убийството на 20 ученици от Адам Ланза е ужасяващ пример как лекотата, с която човек може да се сдобие с огнестрелно оръжие в САЩ може да увеличи до максимална степен потенциала му да върши зло. От 1982 г. в САЩ бяха извършени най-малкото 62 масови убийства и в повечето случаи оръжията бяха придобити законно.

След трагичните събития в Нютаун се засили усещането, че нещо трябваше вече да се е променило. Тъжното е, че дълбока пропаст зее между онова, което е морално правилно и онова, което е политически възможно.

В миналото президентът Барак Обама беше казвал, че полуавтоматичните оръжия от вида, използван за масовото убийство в Нютаун, трябва да са по-скоро в ръцете на войниците, отколкото на гражданите. Обама беше казал още, че трябва да бъде много по-трудно за хора с психически проблеми да притежават оръжие.

Много от предходните масови убийства бяха извършени от хора, страдащи от параноя или от депресия, които често пъти бяха показвали признаци на заболяването си, преди да извършат престъплението си.

Но въпреки обещанието на Обама за ясни действия, които да предотвратят в бъдеще трагедии като тази в Нютаун, досегашното президентско бездействие отразява нежеланието на американските политици да действат по такива спорни въпроси.

Притежаването на оръжие в САЩ е защитено в конституцията. В САЩ има влиятелно лоби, което отстоява това конституционно право. По време на предизборната кампания по-рано тази година, заможната Националната оръжейна асоциация похарчи десет пъти повече пари от групите, подкрепящи контрола върху оръжията.

Предвид факта, че президентът Обама е заклещен в трудни преговори за американския бюджет с републиканците в Конгреса, би било проява на почти безразсъден кураж той да харчи малкия си политически капитал, за да подлага на изпитание войнствеността на притежателите на оръжия.

От съдбовно значение е и фактът, че опозицията срещу контрола върху оръжията не се свежда само до идеологични лобита. За мнозина обикновени американци притежаването на оръжия е синоним на самоувереност. Тези американци поддържат една култура, в която ловуването има едновременно митична и популярна привлекателна сила.

Всяко усилие да се ограничи значително достъпът до оръжие ще породи не само възражения от юридическо естество, но и рискове за грозна политическа война между отделните градове и райони. Освен това невероятното препълване на американските домове с оръжия би ограничило резултата от каквито и да са усилия за ограничаване на свободните продажби.

Дори на Адам Ланза да беше наложена забрана за притежаване на огнестрелно оръжие заради неговото психическо състояние (някои от разследващите го описаха като младеж, страдащ от разстройство на личността), то за него нямаше да е трудно да се сдобие с тях. Достатъчно беше да бръкне в частната оръжейна колекция на майка си. И действително, както съобщиха медиите, няколко нейни оръжия са използвани в клането.

Или казано накратко каквато и стъпка да беше предприета в навечерието на тази трагедия, оръжията ще си останат основна част от американската култура, както и свързаното с тях насилие. Това може да изглежда потресаващо в очите на европейците, но е факт, който няма да може, или да бъде бързо или лесно променен.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.