Кой учи Израел как да живее

Председателят на политическото бюро на Хамас Халед Мешаал заяви в Газа, че ислямското движение никога няма да признае „израелската окупация“. „Палестина ще остане завинаги арабска и ислямска – каза Мешаал. – Джихадът и въоръжената борба са единственият път за нас.“

Думи, които изненадаха мнозина израелски политици. Мешаал вече бе разглеждан като бъдещ политически партньор, лидер, способен да обедини палестинския народ, да обезвреди екстремистите и да постигне уреждане с Израел. Такива бяха изводите след бягството му от Дамаск, скъсването с Асад и сближаването с „Мюсюлманските братя“ в Египет. Разчиташе се и на влиянието на Катар, уж обещал на Газа финансова помощ с условие Хамас да се откаже от връзките с Иран и да склони на преговори с Израел.

Самият Мешаал може би също разглежда този вариант, но за да поддържа авторитета си сред своите съратници, трябва от време на време да прави войнствени изявления. Опитът сочи, че Западът тутакси ще ги забрави, стига лидерът на Хамас да намекне поне, че е готов за диалог.

Демаршът на Мешаал обаче постави в глупаво положение президента на Палестинската автономна власт (ПАВ) Махмуд Абас, току-що издействал от ООН частично да признае палестинската държавност. Абас побърза да осъди повика на Мешаал за джихад и напомни, че през 1993 г. палестинците фактически признаха Израел. Припомни също, че споразумението за примирие между Хамас и Фатах, подписано от самия Мешаал, съдържа принципа „две държави за два народа“.

С това Абас отчасти спаси реномето си, но за цял свят пак стана очевидно, че в автономните земи дясната ръка не знае какво прави лявата. Не го схващат само някои израелски политици – например Ципи Ливни благодари на Абас по телефона, после призова мирният диалог с него да бъде продължен. Напълно е възможно бъдещото израелско правителство наистина да избере този път, при все че „умереният“ Абу Мазен (партизанското име на Абас) именува улици в палестинските градове в чест на шахиди и заклеймява Израел от трибуната на ООН.

Двете групировки впрочем наистина се сближават, но в този тандем явно управлява Хамас. На митинга по случай 25-годишнината на движението в град Наблус демонстрантите носеха зелени знамена на Хамас и макети на ракети „Касам“ и „Фаджр“. Празникът бе посветен на „победата над Израел“, както наричат в Газа операцията „Стълб на отбраната“. Оратор – представител на Фатах, нарече военизираните банди в Газа „благословени ръце, дали урок на Израел“.

Ще припомним, че всичко това става на Западния бряг, контролиран от палестинската автономна власт и нейния президент Махмуд Абас, официален партньор на Израел в мирното уреждане.

Европейският съюз също бе разочарован от агресивните изказвания на Мешаал – там вече се канеха да изключат Хамас от „черните списъци“ с терористични организации. Лидерите на ЕС в Брюксел нарекоха изявленията му „недопустими“ и обещаха да изпълняват поетите ангажименти, гарантирайки сигурност за Израел. Направиха го впрочем, след като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху упрекна международната общност, че не реагира на отправения от Хамас призив еврейската държава да бъде унищожена.

За да спази принципа за равновесие, Евросъюзът веднага осъди решението на израелския кабинет да строи нови жилища отвъд „зелената линия“. Според европейските министри то подкопава шансовете за създаване на палестинска държава и може да предизвика „трансфер на гражданско население“. Евросъюзът обеща да контролира последиците от това решение, за да „реагира съответно“.

Осъждането бе подкрепено и от Абу Мазен: той обеща „да задейства всички средства“, ако Израел осъществи плановете за застрояване на зона Е1 между Ерусалим и Маале Адумим. Абас не уточни какви средства има предвид – новите възможности, свързани с признанието от страна на ООН, или обичайния терор. Явно обаче ще се използва и едното, и другото. И употребата на оръжие от палестинските бойци едва ли ще е спънка за международни осъдителни санкции, както е ставало вече неведнъж.

Откакто съществува Израел, този подход остава непроменен: всички поучават и критикуват еврейската държава, сякаш е неразумно дете. Все същото – и когато я заплашват с унищожение на думи, и когато истински ракети падат върху хората там. Разликата е само, че днес вече ни учи как да живеем и „угнетеният народ на Палестина“.

В региона има днес доста проблеми, по-остри и по-актуални от палестинско-израелския конфликт – извънредната ситуация в Египет, гражданската война в Сирия, развитието на иранската ядрена програма, терористичните атентати в Либия и Ирак. Международната общност обаче упорито се връща към Израел.

Русия например за пореден път се опита да събере „квартета“ от международни посредници на министерско равнище. Неотдавна Владимир Путин потвърди, че федерацията и занапред ще отделя голямо внимание на събитията в Близкия изток. Доколкото единственият режим, все още верен на Кремъл – Сирия, е на ръба на краха, нищо чудно, че Русия се концентрира на палестинския проблем.

Наскоро бе огласена и нова руска инициатива – в „квартета“ (евентуално вече „квинтет“) да бъде включена Арабската лига, която може да съдейства за помиряване на Израел с целия арабски свят. Залага се на Катар и неговите пари, директно влияещи върху палестинското ръководство. Това обаче надали ще направи „квартета“ по-ефективен.

Не остава настрана и Турция, макар да си има доста трудности по сирийската граница и в лагерите за сирийски бежанци. Тези дни турският премиер Ердоган, приел в Анкара Махмуд Абас, заяви пред госта, че „проблемите на Палестина са и проблеми на Турция“. Освен това настоя Израел да се присъедини към режима за неразпространение на ядреното оръжие в Близкия изток и прикани ООН в противен случай да му наложи санкции.

В хора от осъдителни гласове засега не участват САЩ. Белият дом дори препоръча на палестинците да се откажат да сезират Съвета за сигурност на ООН и Международния съд в Хага във връзка с израелските планове за застрояване. Тази подкрепа осигурява на Израел възможността да не скланя на преговори, докато палестинците поставят насрещни условия. Не е изключено обаче действията на Ерусалим скоро да бъдат разкритикувани и от кабинета на Обама. Та нали отвъд океана, в Европа, в Русия, в арабския свят, от неотдавна и в палестинските автономни земи, а след време може би и в Газа – навсякъде са убедени, че знаят по-добре как трябва да се държи Израел.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.